Magyar Formatervezési Díj 2021. évi díjazottjai

Termék kategória

BAYZ AUDIO COUNTERPOINT 2.0 hangfal

Fotó/photo: VISONTAI Márton
Alkotó(k): BAY Zoltán Gyártó: Bay Audio Bt.
Leírás

Bay Zoltán vállalkozása, több évtizedes műszaki tapasztalattal, kizárólag saját tervezésű hangfalakat kínál. A 2011-ben szabadalmaztatott BRS (Bay Radial Speaker) elnevezésű 360 fokban sugárzó dinamikus magassugárzó extrém sávszélességű rendkívüli impulzusátvitelre képes, sugárzási diagramja pedig még 50 kHz-en is a kört közelíti. A hagyományos hangszórók membránja működése során betörik, ami negatívan befolyásolja a hangminőséget. A BRS esetében ezek a nem kívánt rezonanciák nem rontják a hangzást. A BRS magassugárzóhoz egy mélysugárzó is készült, amelynek megtervezésében a neves SB Acoustics hangszóróit is tervező Frank Nielsen működött közre. A két hangsugárzó gondosan összehangolt párost alkot. A hangzás mellett a berendezések teste is egyedi. A tervezés során a lehető legkisebb saját tömegre, nagy merevségre és a saját rezonanciafrekvenciától mentes kialakításra törekedett a tervező. A BAYZ Audio termékei nagy odafigyeléssel, kézzel és kizárólag megrendelésre készülnek.

Bírálóbizottsági indoklás

A high-end audio világára leginkább a kompromisszummentesség, a tökéletességre való törekvés igénye jellemző. A cél a legtökéletesebb hangvisszaadás elérése minden áron. A BAYZ Audio Counterpoint 2.0 hangfalcsalád ennek a filozófiának világszínvonalú példája. A hangfalak a több évtizedes kutatás, a kifinomult és különleges, szabadalmakkal is védett koncepció, az igényes, magas színvonalú műszaki tartalom és a letisztult, időtlen formaalkotás, valamint az ehhez társuló igényes kivitelezés finom összjátékaként jöttek létre. A készülékcsalád különlegességét a BRS (Bay Radial Speaker) elnevezésű saját fejlesztésű, 360 fokban sugárzó dinamikus hangszóró jelenti. Eköré épül a műszaki, akusztikai tartalom és az egyszerre funkcionális és magas esztétikai értékű forma. Világszínvonalú hang világszínvonalú formába öntve.

TEQ LITE

Fotó/photo:  TEQBALL Kft.
Alkotó(k): BORSÁNYI Gábor, GATTYÁN György, HUSZÁR Viktor Dénes Gyártó: TEQBALL Kft.
Leírás

A Teqball egy olyan multifunkcionális sporteszköz, amely megjelenésében egy meghajlított pingpongasztalra emlékeztet. Ez az egyedi megoldás újfajta sportolási formákat tesz lehetővé, hiszen az asztallap görbülete ideális pattanási ívet biztosít a különféle labdajátékok során. A Teq LITE egy tömeggyártással kedvezőbb áron előállítható új termék, de minősége megegyezik korábbi társaiéval. Az asztallap konstrukciójának megalkotásához egy speciális eljárással készülő préselt kompozit anyagot használtak, ezt különleges bordaszerkezet tartja. A felhasznált alapanyag a szilárdulás során nem zsugorodik, hanem tágul, és az anyag révén kialakítható vékonyabb héj tökéletes esztétikai megjelenést eredményez. Az új modell fejlesztése során a legfőbb szempont az volt, hogy az egy sokkal szélesebb felhasználói réteg számára tegye elérhetővé a sportolás örömét. Egyedi kialakításának köszönhetően alkalmas egyéni játékra, de akár hatan is használhatják egyszerre. Kül- és beltéren egyaránt felállítható, helyigénye pedig összecsukva csekély.

Bírálóbizottsági indoklás

A Teqball-asztal már jól ismert sportkörökben és világszerte nagyon sok ember számára is, viszont most egy olyan termék megalkotása volt a tervezők célja, amely alacsonyabb költségszinttel és tömeggyártással előállítható, ugyanakkor biztosítja a korábbi kiviteleknél megszokott játékélményt és minőséget. Ennek érdekében különböző gyártási technológiákat alkalmaztak, úgymint a lézervágás és a fröccsöntés, de a legnagyobb kihívást a tervezés és a gyártás során az jelentette, hogy a hajlított asztallap vékony héjú bordázott szerkezete kellően merev legyen. Ezt a célt egy speciális kompozittechnológiával sikerült elérni. Ez a gyártási eljárás ilyen nagy méretű alkatrész esetén egyedülálló. A Teq LITE-asztal összecsukható és nagy kerekeinek köszönhetően könnyen mozgatható, így bárhol felállítható. Az alkotók az átgondolt tervezés mellett a termék kivitelezése során sem keresték a kompromisszumokat. A Teqball a márkaépítés tökéletes iskolapéldája, az egységes arculat kialakítása felfedezhető a weboldalon, a kiadványokban és a termék legapróbb részleteiben is.

TILES szék

Fotó: LAKOS Máté
Alkotó(k): LAKOS Dániel Gyártó: Balaton Bútor Kft.
Leírás

A tervező előszeretettel kísérletezik új technológiai megoldásokkal, ugyanakkor fontos számára az ergonómiai elvárások maximális kielégítése is. Legújabb, a Balaton Bútorgyár felkérésére tervezett Tiles széke izgalmas módon egyesíti a két területet. A bútor kialakítása során a designer az íves formára préselt rétegelt lemez helyett a térbeli forma redukciójára, annak síkokkal való közelítésére törekedett. Egy fából készülő, többszörösen görbült felület létrehozása bonyolult feladat, mivel a hagyományos idompréselt rétegelt lemezek mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszik lehetővé. Ez komoly megkötést jelent az ergonomikus felületek tervezésénél, hiszen az emberi test megtámasztása összetett formákat igényel. A támla és az ülés egymással szöget bezáró rétegeltlemez-fragmentumokból épül fel, melyek élben csatlakoznak egymáshoz. Az illesztéseket lapos csapokkal oldották meg. A bútor gyártása rendkívüli műszaki felkészültséget és szakértelmet igényel. A végeredmény légies, organikus, a prizma keresztmetszetű lábak pedig fokozzák a filigrán hatást.

Bírálóbizottsági indoklás

A Tiles szék tervezése három fontos alapra építve valósítja meg azokat a szándékokat, amelyeket a tervező pályázatában megfogalmazott. Az ergonómiai szabályok indokolta tárgyformálás elsősorban a felhasználót emeli a fókuszba, továbbá a szék egész karakterét meghatározó keresztmetszet-változások alkalmazásával a formai célokat és a gyártói lehetőségeket is összhangba hozza egymással. A széken alkalmazott formai jegyek az ülőbútor szerkezeti megoldásain is következetesen megjelennek, ami által érett és minden részletre kitérő tervezői megközelítést mutatnak. A pályamű karakterét a választott szín és az anyaghasználat is erősíti, és további lehetőségeket hordoz magában e téren. A rakásolható székek szigorú és merev keretrendszerének tárgyköréből innovatív megoldásokkal, a gyártói lehetőségeket is figyelembe véve sikerült egy kiemelkedő alkotással kilépni.

Terv kategória

ADAMO BABAHINTA

Fotó/photo: SZEMLER Judit, STIGLINCZ Gábor
Alkotó(k): Remion Design Kft. – Oravecz András, Adamo-Hammock Kft. – Németh Ádám Gyártó: Adamo-Hammock Kft. Megrendelő: Adamo-Hammock Kft.
Leírás

Az Adamo-Hammock Kft. 2005 óta forgalmaz csecsemők és kisgyermekek számára készülő saját fejlesztésű lakberendezési tárgyakat. A brand bevezetés előtt álló babahintája mindössze egyetlen ponton rögzített, így szinte bármilyen irányú kilengésre képes. Speciális kialakításának köszönhetően tökéletesen utánozza azokat a mozgásokat, amelyek az anyaméhben érik a babákat. Ezek az ingerek pozitív hatással vannak az idegrendszer fejlődésére, emellett megnyugtató, biztonságot adó emlékeket is idéznek. A rendszer fogyatékossággal élő és koraszülött csecsemők esetében is rendkívül hasznos, hiszen a változatos egyensúlyi ingerek kiegészítik, hatékonyabbá teszik a korai fejlesztést. A hinta kétféleképpen rögzíthető: egy speciális alkatrész segítségével a plafonba fúrva egy rugóval ellátott kötélre függeszthető, de saját állvánnyal is rendelkezik. A hinta kiemelkedő minőségű: fakerete kezeletlen rétegelt lemez, fekvőfelülete puha, mosható 100%-os pamutból készül, és akár három-négy babagenerációt is kiszolgál.

Bírálóbizottsági indoklás

Az Adamo babahinta egy hagyományos hinta és egy bölcső ötvözete, egyszerre jeleníti meg mindkettőt, egy időben vannak jelen. A népi tárgyi kultúránkban mindkét hétköznapi használati tárgyra találunk egyszerű felépítésű, izgalmas, szép, értékes példákat. A különböző funkciók tudatos, szerencsés egyesítésének eredménye a termék, melyben forma és funkció azonos mértékben érvényesül. Szokatlan formai kialakítása révén képes felidézni az anyaméhben töltött időt a kisbaba számára. A gyermek fejlődését hosszabb távon képes lekövetni, és minden pozícióban optimális környezetet biztosít számára. Különleges értéket jelent a jól átgondolt anyaghasználat. Érződik az a hosszú kísérletezési folyamat, amely minden kiváló tárgy születésének természetes velejárója kellene hogy legyen. A tervezés és kivitelezés szakaszába beépülő, kísérletekből leszűrhető tanulságok szépen érvényesülnek a tárgyon. 

Vizuális kommunikáció kategória

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM ARCULATFEJLESZTÉS

Fotó/photo: KÖLLŐD Márton
Alkotó(k): SALT Communications Kft. — BALOGH Lőrinc, BURUS Botond, NAGY István, SERFLEK Máté Megrendelő: Budapesti Corvinus Egyetem
Leírás

Magyarország piacvezető gazdasági-üzleti egyetemének célja, hogy rövid időn belül Közép-Európa meghatározó, nemzetközileg is elismert intézményévé váljon. Ehhez az új narratívához új arculat is társul, amelynek központi eleme a csőrében aranygyűrűt tartó holló. A kép szimbolikája egyszerre utal a tudás mint kincs megszerzésének vágyára, és idézi fel hazánk egyik legvirágzóbb időszakát, Hunyadi Mátyás korát. Mivel az egyetem több célcsoport felé is aktív, ezért az arculat felépítésekor a tervezők figyelembe vették a hallgatók, az akadémiai és az üzleti élet összetett elvárásait. Az arculat jól illeszkedik a nagy egyetemek vizuális trendjeihez. A kék-arany kombináció letisztult megjelenést eredményez, és egyértelműen definiálja az egyetem oktatási intézmény mivoltát, ugyanakkor a másodlagos arculati elemek és a hozzájuk párosuló színek dinamizmust és lendületet sugároznak. A koncepció erőssége, hogy elemei hivatalos és informális, illetve kereskedelmi célú kommunikációban print és online felületeken egyaránt jól működnek.

Bírálóbizottsági indoklás

Az egységes vizuális rendszerek létrehozása a tervezőgrafika alkotói lehetőségeinek a mai napig is talán az egyik legizgalmasabb pillérét jelenti. A vizuális alapmotívum köré felépülő arculati struktúra, mint egy folyamatosan fejlődő organizmus, a fizikai valóságba integrálva válik láthatóvá és semmi mással össze nem téveszthető egyedi jelrendszerré. Különösen elismerést érdemlő ez a fajta vizuális igényességre, egységességre való törekvés és tudatos láttatás, amikor ez a kezdeményezés az oktatás területéről érkezik, miként a Budapesti Corvinus Egyetem esetében is. A díjazott alkotás olyan konzekvens tervezői gondolkodás eredménye, amely a logó/jel formavilágának, belső strukturális sajátosságainak köszönhetően sokféle felhasználási területen, változatos mutációs példákon végigvezetve mutatja be gyakorlati alkalmazhatóságának sokszínűségét. A kiterjesztett formai karakterjegyek, vizuális elemek és geometrikus formák konzekvens, dinamikus alkalmazásával az új arculat az offline és online adaptációs helyzetekben egyaránt képes megjeleníteni az egyetemi tradíciók letisztult állandóságát éppúgy, mint a kortárs helyzetek dinamizmusát. Színhasználata, kiegyensúlyozott időtlenségével, folyamatos harmonikus egységet tart fenn, mely dinamikus és statikus helyzetekben egyaránt képviseli az arculat következetes vizuális rendszerét.

Diák kategória

ITTHON. KOLLEKCIÓ

Fotó/photo: SZALAI Bálint
Alkotó(k): SZALAI Bálint
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Leírás

Az itthon. egy olyan márka, amely a Vajdaság kisipari hagyományaira támaszkodva az ott élő mesteremberek számára kíván új kreatív lehetőségeket kínálni. A projekt keretében a komoly szaktudással rendelkező adai műhelyek és Szalai Bálint designer közösen valósított meg egy helyi alapanyagokból készülő, hagyományos metódusokra épülő, de karakterében nagyon is mai lakáskiegészítő-sorozatot. Ada a ’90-es évekig a térség egyik legjelentősebb kisipari központja volt, de ma már inkább az elvándorlás jellemzi annak ellenére, hogy a megmaradt infrastruktúrában és a helyiek szaktudásában nagy lehetőségek rejlenek. A limitált szériában készülő kollekció különféle tányérokat, tálalókat, vázákat, sodrófákat, illetve egy fonott ülőkét/tárolót tartalmaz. Minden egyes tárgy helyben fellelhető nyersanyagokból: fából, fazekasagyagból, fűzfavesszőből készül fenntartható módszerekkel. A sorozat elemei önálló karakterrel bírnak, magukon viselik készítőjük keze nyomát, az összkép igényes, egységes és nem utolsósorban otthonos.

Bírálóbizottsági indoklás

Az enteriőr tárgycsoport hitelesen mutatja be és segíti felismerni azokat a rejtett összefüggéseket, melyeknek segítségével megérthetjük a tradicionális tárgykultúra kutatása és a kortárs tervezői gondolkodás közötti termékeny kapcsolatot. Az itthon. tárgyaiban észrevehetjük a személyes történetet, a mesterséggel való azonosulást, a formai játékosságot és a manualitás fontosságát mint tervezői értékeket. A kézműves tradíció jellemzőivel bővül a tervezői eszköztár; az alkotó a minőség elemi igényével, a technikák adaptálásával, az anyagok új felhasználási lehetőségeivel és a funkciók társításával teremti meg a tárgyak ismerős, de mégis egyedi formavilágát. Tudatosan vonja be és kapcsolja össze a szereplőket a tervezési folyamatban és a tárgyalkotásban, hogy a tradicionális értékek erősítésével pozitív változásokat idézhessen elő a projektben kiemelt helyi közösség életében. Az itthon. koncepciójával felelősséget vállal a mesterségbeli tudás megőrzéséért, a kulturális gyökerek megismertetéséért és az identitás alakításáért.