Magyar Formatervezési Díj

„Az innovációs és technológiai miniszter által meghirdetett nyilvános díjpályázat a kimagasló színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését hivatott elősegíteni."

MFD pályázat, értékelés

A Magyar Formatervezési Díjat (MFD) minden év kora tavaszán hirdetik meg termék, vizuális kommunikáció, terv és diák kategóriában. A pályázatokat az évente felkért nemzetközi bírálóbizottság két fordulóban értékeli, a kategóriánként legszínvonalasabbnak ítélt alkotások elnyerik a Magyar Formatervezési Díjat. A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkákat meghívják a kiállításra, ahol a díjazott alkotásokat bemutatják a nagyközönségnek. Az elismeréseket a kiállítás megnyitóján, ünnepélyes keretek között adják át. Az értékelés az alábbi szempontrendszer figyelembevételével zajlik:

  • formai minőség;
  • újszerűség, eredetiség;
  • versenyképesség;
  • a kivitelezés minősége (a diák és tervkategória kivételével);
  • felhasználóbarát kialakítás;
  • környezetvédelmi, illetve környezetbarát szempontok érvényesülése (fenntarthatóság).

A pályázatot első alkalommal Ipari Formatervezési Nívódíj néven hirdették meg 1979 őszén. A pályázat és a díjazottakat bemutató kiállítás az évek során a szakma egyik legfontosabb eseményévé vált. A Magyar Formatervezési Tanács 2003-ban a pályázati rendszert átalakította, ekkor változott a díj elnevezése is. Az új név korszerű, kifejezi a nemzeti jelleget, és összhangban áll a pályázat egyéb reformlépéseivel. Megszűnt a termékcsoportok ágazati felosztása, a korábbi termék kategória mellett bevezették a vizuális kommunikáció, a terv és a diákmunka kategóriát is. A pályázók jelentkezésének megkönnyítése érdekében a nevezési lap jelentősen egyszerűsödött. Az első fordulóra elegendő a pályamunka fotóját és rövid műszaki leírását mellékelni. Az elbírálás rendszerében nem történtek módosítások, továbbra is kétszintű bírálati eljárás működteti a pályázatot.

Részletes történeti áttekintés a kronológiában olvasható.

További információ
Kohut-Jankó Anna
projektmenedzser
e-mail: kohut-janko [961] anna [169] niu [961] hu

Kövess minket! 
https://www.facebook.com/magyarformatervezesidij
https://www.instagram.com/magyarformatervezesidij