Magyar Formatervezési Díj 2018. évi díjazottjai

Termék kategória

WIWE mobil szívdiagnosztikai eszköz

Fotó/Photo: Sanatmetal Kft.
Alkotó(k): IGLÓI-NAGY Péter, NAGY Ádám Gyártó: Sanatmetal Kft. Megrendelő: Sanatmetal Kft.
Leírás

Bizottsági indoklás

A WIWE szívdiagnosztikai eszköz mind technikai tudásában, mind formatervében, mind szolgáltatásaiban kiemelkedik az orvostechnikai „kütyük” széles kínálatából. Ez a világon egyedülállónak számító tudásszinttel rendelkező mobil EKG-készülék egy csupán névjegykártya méretű, letisztult formatervvel rendelkező eszköz, mely akár a stroke-ot, vagy a hirtelen szívmegállást is előrejelzi. Alkalmazása rendkívül egyszerű, és azonnali visszajelzést ad a helyes használatról. A termék fejlesztői nagyon jó érzékkel oldották meg a feladatot, teljes az összhang a termék neve, logója, csomagolása és felhasználási célja között. Az eszközre tekintve minden előzetes információ nélkül azonnal világossá válik, mire való és hogyan kell használni. Természetesen a ma már elengedhetetlen mobilapplikációt is kifejlesztették a Sanatmetalnál, ami gyors és egyértelmű kiértékelésre ad lehetőséget, így azok számára is egyszerű a használata, akik kevésbé járatosak a mobiltechnológiában. Külön öröm, hogy egy ilyen termék hátulján gyártóként egy magyar vállalkozás neve olvasható! A WIWE piacképes, világszínvonalú termék.

Terv kategória

MIX karszék

Fotó/Photo: SCHILLER Noa
Alkotó(k): CSOMA Sarolta, HORVÁTH Máté Gyártó: keret: SZIGYÁRTÓ István, alváz és krion alkatrészek: Nezozen Kft.
Leírás

Bizottsági indoklás

Széket tervezni az egyik legnagyobb szakmai kihívás egy designer számára. Egyrészt komplex, multidiszciplináris tudást igényel, de mindemellett el kell kerülni az utókövetés csapdáját is, hiszen annyi előkép és klasszikus példa van, mint égen a csillag. Van, lehet új a nap alatt? A Mix karszék ékes bizonyítéka, hogy igen. Harmonikus külső, mesterien eltalált arányok, maximális kényelem, kitűnő anyagtársítás jellemzi. Mindezeken felül – oldható kötéseinek köszönhetően – könnyen szét- és összeszerelhető, csomagolása így jól optimalizálható, kis helyigénnyel szállítható. Számos lényeges tulajdonság a szériában való gyártás megfontolásához. A klasszikus good design-értékekből és a skandináv design hagyományaiból táplálkozó tervezői gyakorlat szép példája a Mix, alig várjuk, hogy termék formájában is viszontlássuk!

VARGA-FLEXO – OKTOFLEX | PREMIUM flexonyomógép

Fotó/Photo:NÉMETH László
Alkotó(k): Varga-Flexo Kft. , NÉMETH László, VARGA Dénes Megrendelő: Varga-Flexo Kft.
Leírás

Bizottsági indoklás

Az Oktoflex flexonyomógép egy rendkívül igényes és jól végiggondolt, példaértékű, designalapú termékfejlesztés eredménye. A Varga-Flexo Kft. a flexonyomás területén felhalmozott huszonöt éves, nemzetközi szinten is figyelemre méltó tapasztalatai összegződnek a gép kialakításában. A cél az ember-gép kapcsolat optimális megoldása mind az üzemeltetés és használat, mind a karbantartás és szervizelés szintjén, de nagy hangsúlyt fektettek a moduláris továbbépíthetőségre is. A kezelőfelületek és a gépet üzemeltető szoftverek megvalósítása funkcionálisan és vizuálisan is magas színvonalú. A gép konstrukciós és formai kialakítása a maximális, többsíkú funkcionalitásra építve egy olyan logikus, karakteres designt eredményez, mely egyszerre letisztult, világos és áttekinthető, egyedi, friss és karakteres. Egy formailag, vizuálisan és funkcionálisan is tökéletesen összecsiszolt rendszer, melynek kialakítása az Ipar 4.0 irányelveit figyelembe véve történt.

Vizuális kommunikáció kategória

LIVSDAL arculat

Fotó/Photo: Alexander CRISPIN
Alkotó(k): PALOTAI Gábor Megrendelő: Livsdal Sverige AB
Leírás

Bizottsági indoklás

A több tucat nemzetközi díjjal rendelkező grafikus, Palotai Gábor a svéd prémium légtisztítókat gyártó Livsdal cég számára pixelpontokból épített vizuális identitást. Hogyan lehet láthatóvá tenni, vizualizálni a szabad szemmel láthatatlant, az atomi világot, a levegő részecskéit? Hogyan lehet mindezt megjeleníteni úgy, hogy ez a láthatatlan, minden pillanatunkat átható és meghatározó világ ne veszítsen semmit az absztrakciós szintjéből, finomságából és megfoghatatlanságából, ugyanakkor érzékelhető, vonzó, rendszerbe foglalható, azaz működőképes vizuális identitás legyen? A Livsdal egy a narancs, a fehér és fekete kontrasztjából, „szünetekből” és pontsorokból épülő, egyszerűségében is komplex univerzumot kapott. A pontokból logó és plakát is „építhető”; a plakátpattern a légtisztító berendezések előlapjain és a csomagoláson is visszatérő kommunikációs elem lett. Elegáns és légiesen tiszta mestermű, PONT annyi, amennyi kell.

Diákmunka kategória

ONNI tartásjavító hátizsák

Fotó/Photo: RÁCMOLNÁR Milán
Alkotó(k): PÁKOZDI Rebeka
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Leírás

Bizottsági indoklás

A pályaművet a diákmunka kategórián túlmutató haladó, komplex látásmód és feladatmegoldás jellemzi. A tervező személyes érintettsége – a tartást javító gyógyászati segédeszközök alapos ismerete – nyomán egy mindennapi használati tárgyat egészségtudatosan gondolt újra, az egészségkárosodás megelőzésére alkalmas terméket fejlesztett. Újszerűsége az egyedi, egyénre szabható, formára önthető hátmerevítő, valamint a vállpántok tartásjavító kialakítása. A termék mind ergonómiai, mind kivitelezési szempontból magas minőséget képvisel. A pályamű a kész termékváltozat mellett továbbfejlesztési lehetőségeket is rejt magában.

ÚJRAÉRTELMEZETT TRADÍCIÓ szövött textilkollekció

Fotó/Photo: TARJÁN Gergely
Alkotó(k): RÉVÉSZ Eszter
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Leírás

Bizottsági indoklás

A tradicionális, kiforrott népi mintavilágot a legnehezebb feladat a jelenkorba átültetni, innovációval ötvözve belőle újat, frisset teremteni. Nem könnyű eközben megtartani a kapcsolatot régi és új között, hogy ne vesszen el a hagyomány, és ne üresedjen ki az új, amit belőle teremtünk. Nagyon kiemelkedőnek tartotta a bizottság azt, ahogy ez a pályamű óriási kutatómunka eredményeként, elkötelezetten tudta mindezt megvalósítani. Sok pozitív nemzetközi példát látunk erre, főleg a skandináv országokban, s örömteli, hogy ez a termékcsalád egy szerethető, a mai élethez, enteriőrökhöz, tárgykultúrához illeszkedő, használható textilegyüttes lett. A textilek nem akarják uralni a teret, mégis minőséget, letisztult professzionalizmust sugároznak, egyúttal otthonosságot visznek környezetükbe. Ki kell emelnünk azt az ambíciót, ahogy a pályázó terve tökéletes technológiai kivitelezése érdekében felkutatta azt a high-tech technológiával felszerelt holland kivitelező üzemet, ahol a rendelkezésre álló szakmai háttérrel segítették az újraértelmezett tradíció életre keltését.