Magyar Formatervezési Díj 2020. évi díjazottjai

Termék kategória

ILLAN függőlámpa

Fotó/Photo: Studio 9010, Luceplan
Alkotó(k): HORVÁTH Zsuzsanna Gyártó: Luceplan
Leírás

A kortárs design egyik legizgalmasabb területe a világítótestek tervezése: amellett, hogy a technika legújabb vívmányait reprezentálják, jellemzően többet jelentenek egyszerű fényforrásnál, hiszen a fény segítségével érzelmek, hangulatok megteremtésére és közvetítésére is képesek. Az Illan, ahogyan a neve is sugallja, a pillanat megélésére buzdít. A plasztikus térformálás és a design határán egyensúlyozó függeszték poétikus formában hozza összhangba a megjelenést és a funkciót. A lámpát egyszerre jellemzi a környezettudatos gyártásra való törekvés és a technológiai innováció. Az egyetlen rétegelt lemezből lézerrel kivágott síkforma a térbe lógatva egyfajta kinetikus alakzattá bomlik, miközben kiemeli az alapanyag rugalmasságát, az erezet szépségének látványát, áttetszővé és finom mozgásokra is képessé válik. A fényforrás átgondolt használata, a fa felületéről visszatükröződő meleg fény rendkívül kényelmes, pihentető szórt világítást eredményez. A fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyag intelligens alkalmazása különleges, meditatív jellegű tárggyá teszi.

Bírálóbizottsági indoklás

Az Illan függőlámpa kitűnő példája annak, hogy hogyan lehet kis befektetett energia és könnyen elérhető gyártási technológia mellett magas hozzáadott értékkel, sok kísérletezéssel, környezettudatos anyagválasztással és minimális gyártási hulladék képződésével létrehozni egy különleges, látványos, prémium terméket. Példaértékű, ahogy az alkotó a diplomamunkaként született alapötletét az elmúlt években kitartó munkával piacra érett és a piac által visszaigazolt termékké fejlesztette, különféle nemzetközi kiállításokon, szakvásárokon mutatta be a közönségnek, majd nemzetközileg jegyzett gyártót és forgalmazót talált produktumának.
A termék ötlete a tervező lézervágással való kísérleteiből született meg, amihez egy speciális, flexibilis nyírfa rétegelt lemezt használt fel. A koncentrikus körökből álló lemez felfüggesztéskor a gravitációnak köszönhetően izgalmas háromdimenziós alakzatot vesz fel. A jól megválasztott anyag és technológia párosítása eredményeként rugalmas, átlátszó forma jött létre, melyet lágy fuvallat hatására finom, hullámzó mozgás jellemez. A lámpa háromféle méretben érhető el, és energiatakarékos LED-fényforrással működik.

TILT karfás és karfa nélküli szék

SCHÖFF Gergely
Alkotó(k): PLANBUREAU - LAKOS Dániel Gyártó: Balaton Bútor Kft.
Leírás

A nagyipari termelés keretei között is megvalósítható egyediség állandó témája a designerek közötti szakmai gondolkodásnak. Lakos Dániel már több mint tíz éve vizsgálja a természetben megtalálható közel azonos elemek (levelek, vízcseppek) ismétlődésének mibenlétét, illetve megjeleníthetőségüket sorozatgyártott termékek esetén. Kollekciójának alapgondolatát a konferenciákon, éttermekben nagy tömegben elhelyezett székek látványa adta, és az uniformizált összkép helyett a természetben is megfigyelhető apró eltérésekre fókuszált. A finoman ívelt ülőbútorok téglalap alakú támláját kismértékben meghajlította, majd ezt tükrözte. Így háromféle változat jött létre: egy szimmetrikus, egy kissé balra, illetve egy kissé jobbra dőlő variáció, amelyek szigorú sorokba rendezve is olyan érzést keltenek, mintha minden egyes bútor kismértékben ugyan, de különbözne a többitől. A könnyed és filigrán székek ergonómiáját a támla különböző körvonala nem befolyásolja, sőt a sorozat minden szempontból eleget tesz a közületi célú felhasználásra szánt bútoroktól elvárt követelményeknek.

 

Bírálóbizottsági indoklás

A TILT szék 2018-ban az NKA Iparművészet Kollégiuma alkotói támogatása eredményeként válhatott termékké. A széktervezés egy speciális terület. Az ülőbútorok a hazai gyártókapacitás, fejlesztési lehetőségek, kutatások viszonylag szűk keretei között nagyon lassan tudnak versenyképes termékké válni. A tervező jól döntött, hogy a speciális hajlítottlemez-gyártási múlttal rendelkező Balaton Bútorgyárat választotta a bemintázásra és a sorozatgyártásra. Ha a szék részeit tekintjük: a lábakhoz szervesen csatlakozó, egy elemből készült üléslap és háttámla ergonómiai szempontból kiérlelt vonalvezetésű. Az üléslap tapadása a lábakhoz, a háttámla támasztás nélküli megoldása maximálisan kihasználja a rétegelt lemezben rejlő rugalmas mozgást, de nem teszi bizonytalanná a használhatóságát. Kiváló, példaértékű kialakítású, a hazai és külföldi piacon is versenyképes termék született. A bútoregyüttes bekerült a HFDA Budapest Select kiállításokon való megjelenést segítő programjába. 2019 őszén, a London Design Fairen debütált. Ugyanebben az időben a magyar közönség is megismerhette a Salon Budapest kiállításon a terméket. 2020 januárjában a párizsi Maison et Objet kiállításra is megjelent a bútorkollekció, immár a teljes, kilencdarabos szériával. Idén tavasszal már néhány közületi megrendelést is kapott a gyár – egy szerzetesrend közösségi terébe, illetve egy múzeumba kerülnek az első Tilt székek.

ZIGZAG mászófalrendszer

Fotó/Photo: PÁLMAI Gergő – fotó, ERDÉLYI Tamás - render
Alkotó(k): HBH — ERDÉLYI Tamás, GARA Bernát, CSEPREGI Szabolcs Gyártó: H3Hungary Kft.
Leírás

A HBH (Hard Body Hang) saját testsúlyos edzésekre alkalmas köztéri sportpályákra és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítők, bútorok tervezésére és gyártására szakosodott vállalkozás, amely küldetésének tekinti a mindennapos sportolási lehetőségek biztosítását, elsősorban kültéri parkokban. A ZigZag elnevezésű elemes mászófal a sziklákhoz hasonló geometriájú rendszerek felépítését teszi lehetővé: tetra- és oktaéder alapú elemeiből számtalan térbeli, a természetben is előforduló alakzatokhoz hasonló tömbszerű és töredezett forma alakítható ki. Az oldalak dőlésszögétől függően egyszerűbb játszótéri, koordinációs fejlesztő mászókák, vagy összetettebb, áthajlásokkal szabdalt, nehezebben mászható változatok egyaránt könnyedén összeállíthatók. A fogások elrendezése és mennyisége szabadon variálható, a különféle útvonalakat eltérő színek jelölik, így a mászó mindig tudja, milyen nehézségi fokot választ. Az alapanyagok jól ellenállnak a környezeti hatásoknak, a kész falak biztosítás nélkül is használhatók, az ütéscsillapító burkolat pedig megfelelően tompítja az esést, akár három méter magasságból is.

 

Bírálóbizottsági indoklás

A ZigZag boulder moduláris mászófalrendszer a köztéri sportpályák eszközrendszereinek gyártására, kivitelezésére fókuszáló HBH (Hard Body Hang) többéves tevékenységének minden tapasztalatát magába sűrítő esszenciális termék. Egy nagyon friss, légies és absztrakt, nagy léptékű építőjátéknak tekinthető, melynek mindemellett nagyon komoly statikai, fizikai igénybevételnek kell ellenállnia. Ez adja zsenialitását: úgy tud egyszerre könnyed és játékos, valamint egyszerűen és pontosan építhető lenni, hogy mindez kimagasló műszaki tartalommal párosul. a rendszer másik nagy értéke a formaalakítás absztrakciója. A HBH mert bátran hozzányúlni a sziklafalak organikus, rendkívül tagolt, bonyolult formáltságához. Geometriailag végiggondolva egy tetra- és oktaéder alapú formarendszert alakítottak ki. Ezek variálásával szinte minden mászóhelyzet modellezhetővé vált, olyan karakteres formavilágot teremtve, mely eredetivé, egyedivé teszi a rendszert. Mindemellett a színhasználat és a kiegészítő elemek formai kialakítása is jól illeszkedik a koncepcióba. A ZigZag boulder világszínvonalú példája annak, hogy a designgondolkodás alapján – a magas színvonalú műszaki tartalommal és kivitelezési kultúrával párosulva – hogyan születhet igényes, értékes termék.

Terv kategória

BIROSIGN

Fotó/Photo: NAGY Ádám
Alkotó(k): NAGY Ádám Gyártó: Birosign Kft. Megrendelő: Birosign Kft.
Leírás

A biztonságos azonosításnak egyre nagyobb jelentősége van a digitális világban. a PIN-kód, a jelszó, az arckép- vagy a hangalapú azonosítási módszerek azonban könnyen kijátszhatók, hamisíthatók. A Birosign Bíró László világhírű találmányát, a hétköznapi golyóstollat egészíti ki egy további funkcióval egy új technológia segítségével, amely az aláírást nem grafikai jelként, hanem digitalizált mozdulatok sorozatként értelmezi. A rendszer nagy felbontású érzékelőkkel vizsgálja a kéz mikromotoros mozgását, és egy algoritmussal értékeli ki – többek között mérve a gyorsulást és a nyomás erősségét is –, sőt mivel az aláírás idővel változik, képes ezt a folyamatot is követni. Az első alkalommal a felhasználó „betanítja” a tollat, amely így képes „felismerni” és „megjegyezni” az adott aláíróhoz tartozó mozgássor jellegzetességeit. Ezek alapján a rendszer később is beazonosítja őt. A tollal szignált és továbbküldött dokumentumon lévő aláírás hitelessége az időbélyeggel együtt utólag bármikor ellenőrizhető.

 

Bírálóbizottsági indoklás

Az informatika világát éljük, mára életünk minden területét átszövik a digitális hálózatok. Az online térben való tevékenység azonban veszélyeket rejt magában, melyek bármennyire is virtuálisak, ugyanúgy fenyegethetik mindennapjainkat. Személyes adataink, tevékenységünk biztonsága megköveteli a hitelesítés gyors és megbízható formáit, ám a felhasználó személyének összekapcsolása a virtuális identitással állandó kihívás. Az elektronikus aláírás bevezetése növelte ugyan a biztonságot, de a felhasználó azonosítása továbbra is megoldatlan kérdés maradt. Erre a problémára kínál megoldást a Birosign elektronikus toll, mely egyfelől egy klasszikus íróeszköz, de másfelől az aláírás dinamikus viselkedési jellemzőit elemző és ezzel automatikus felhasználói ellenőrzést nyújtó biztonsági eszköz is egyben. a letisztult és elegáns formaterv alátámasztja a magas szintű technológiai megoldást, összekötve a tradíciót a jövőbe mutató szolgáltatásokkal. A Birosign egy olyan digitális eszköz, mely mindenki számára elérhetővé teszi a legmodernebb megoldások használatát, előképzettségre, tudásra való tekintet nélkül. Közel hozza az új lehetőségeket azok számára is, akik idegenkednek vagy akár félnek a digitális kor új és szokatlan tárgyaitól. A Birosign egy mindenki számára használható, kifinomult megjelenésű és korszerű technológiával rendelkező digitális eszköz.

LAVOSBALL

Fotó/Photo: BÉZSENYI Zsolt, JÓNÁS Jácint, MOHAI Balázs
Alkotó(k): SZABOLCS János
Leírás

A belsőépítészettel és látványtervezéssel is foglalkozó alkotó számára a téri összefüggések értelmezése mindennapi tevékenységének egyik alapvető része. a térlátás és a térbeli gondolkodás fejlesztését szolgálja ez a több mint három és fél év alatt kifejlesztett játék. A LavosBall több szempontból rokon a Rubik-kockával, de nem a Descartes-, hanem a „Leonardo-féle koordináta-rendszerre” épül. Nem három egymásra merőleges, hanem négy egymással 120 fokos szöget bezáró tengely alkotja. Felületén négy tárcsa található, amelyek három azonos méretű és formájú elemből állnak. Ezek pozíciója külön-külön forgatással változtatható. A tárcsák egyik oldalán a meleg, a másikon a hideg színeket találjuk, a cél egy azonos színekre rendezett összeállítás kirakása. Míg azonban a kocka esetében mindig minden oldal látható, itt egyszerre kell a látható és a rejtett belső felületekkel játszani. A feladat megoldásához el kell jutni a tárgy belsejébe is, azaz a tárcsák közepén lévő tengely megnyomásával ki kell fordítani a labdát.

 

Bírálóbizottsági indoklás

Az átgondolt, minden részletre kiterjedő tervezésnek köszönhetően a LavosBall kortól függetlenül bárki számára szórakoztató és értelmes időtöltést jelent. Olyan térbeli logikai kirakós játék, melynél a színek egymáshoz illesztése, illetve az azonos színű felületek összeállítása a cél. Érdekessége, hogy a négy színes tárcsa – amely együtt gömbformát képez – a középpontok megnyomásával kifordítható, így újabb négy szín jelenik meg. A tervező a játék fejlesztése során a Rubik-kockán kívül tanulmányozta a Hoberman-gömböt, a végtelenített mozgású hexaflex- agont, illetve a rekurzív folyamatokat szemléltető Epimenidész-paradoxont. Mindezek együttes hatása érezhetően jelenik meg az izgalmas téri geometriával rendelkező tárgyon. Lenyűgözően innovatív szerkezete révén a tárcsák forgatása mellett egy második, egyedülállóan dinamikus mozgásra is képes, ami a kifordítás pillanatában, mintegy bűvésztrükként élhető át. Fejleszti a logikai gondolkodást, a térlátást, a színérzékelést, valamint a kéz finommotoros mozgatását. Ugyanakkor képes arra, hogy térből és időből kiemelve a játék önfeledt örömét adja át.

A Rubik-kocka hazájában logikai kirakós játékot tervezni nagy kihívás. Úgy gondoljuk, hogy a LavosBall szellemes megoldásaival, attraktív megjelenésével méltó társa, utódja az 1974-ben alkotott kockának.

Vizuális kommunikáció kategória

FIE VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2019 arculat

Fotó/Photo: MTI
Alkotó(k): Explicit Design Studio — KÁTAY Hunor, NÉMETH Sebestyén, KOVÁCS Szilárd Megrendelő: Magyar Vívó Szövetség
Leírás

A nemzetközi sporteseményhez tervezett logórendszernek összetett elvárásoknak kellett megfelelnie. a könnyű azonosíthatóságon túl globálisan is értelmezhető kulturális kódok alkalmazására volt szükség, ugyanakkor különböző méretekben – az alig néhány centiméteres változatoktól kezdve az akár többméteres formátumig – és különböző felületeken, anyagokon egyformán erőteljesnek és felismerhetőnek kellett lennie, mindezt úgy, hogy a megjelenés egységes maradjon. Az átgondolt és gondosan felépített arculat minden kritériumnak megfelel, és könnyen adaptálható a felmerülő igényekhez. a kör motívum mint alapforma egyszerű és hatásos választás, hiszen sorolással, térbelivé építéssel könnyedén komplex rendszerré fejleszthető, ugyanakkor a kör önmagában is számos utalást hordoz, ami jól illeszthető a rendezvényhez. Az arculat nyomtatásban is számos felületen megjelenik, de a különféle digitális eszközökön – telefonon, laptopon, televízióban, kivetítőkön – is ugyanazt a vizuális intenzitást kell nyújtania az érdeklődőknek. Ehhez egy olyan reszponzív rendszert dolgoztak ki a tervezők, amelyben az embléma rugalmasan illeszthető a kívánt felület méretéhez és felbontásához annak érdekében, hogy a legteljesebb felhasználói élményt nyújtsa.

 

Bírálóbizottsági indoklás

A pályamű összetettségével, alaposan felépített és kidolgozott részleteivel szinte azonnal meggyőzte a bírálóbizottságot. a reszponzív emblémarendszer formai értékeinek megtartásával különböző méretekben és felületeken is nagyon jól használható, illetve könnyen értelmezhető és azonosítható. Az embléma szépen egyszerűsítve és friss megközelítéssel stilizálja a vívómaszkot és egyben utal a világbajnokság struktúrájára. A jelben megjelenő eltérő ellipszisek változatossága és a középen elhelyezkedő kör utal vizuálisan a bajnokká válás folyamatára. Az arculat és a kiegészítő animációk elegánsan, ugyanakkor játékosan reflektálnak az embléma formai elemeire. Az eredményjelző animációk nagyon logikusan és könnyen érthető módon épülnek fel, így segítve a mérkőzések és az eredmények nyomon követését. Összességében nagyon friss vizuális megjelenéssel és újszerű, figyelemfelkeltő mozgó animációkkal rendelkező munka, amely méltó egy világverseny eszmeiségéhez.

Diákmunka kategória

FOCUS EX böngészőbővítmény

Fotó/Photo: VATÁNY Szabolcs
Alkotó(k): VATÁNY Szabolcs
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Leírás

A digitális szövegolvasást segítő eszköz alapvetően az ADHD-val élők igényeinek figyelembevételével készült. A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) egy idegrendszeri eredetű tünetegyüttes összefoglaló neve, amely számos nehézséget okoz a mindennapi életben. Az egyik legjellemzőbb tünete a figyelem megtartásának nehézsége, különösen szöveg olvasása esetében. A program segít kiszűrni a zavaró tényezőket, tagolja a szöveges tartalmat, valamint testre szabott betűbeállításra cseréli a megcélzott szövegrészletet, ezzel is segítve az erősebb fókuszálást. A tartalom mélyebb megértéséhez így nem gyors, hanem aprólékosan adagolt hozzáférést kínál. A betűtípus nem csupán formai sajátosságaival segíti az olvasót, de újfajta olvasásélményt is nyújt, hiszen egyetlen gombnyomásra interaktívvá válik. A variábilis technológiának köszönhetően nem csupán a betű mérete, de annak szélessége, vastagsága, sőt a fókusz intenzitása is személyre szabható. Emellett a kiválasztott szövegrészlet szavai nagyítószerűen kiemelhetők, ezzel is növelve a tartalom megjegyzésének minőségét.

 

Bírálóbizottsági indoklás

A digitális szövegolvasást segítő eszköz kifejlesztését hosszú, mélyreható egyéni kutatás előzte meg. Az elsősorban ADHD-s személyeket segítő rendszer megvalósítása rendkívül összetett feladat volt, és a különböző funkciókat is csak szerteágazó kutatások alapján sikerült kidolgozni. a projekt komplexitását bizonyítja, hogy külön, személyre szabható betűtípus is készült a bővítményhez, amely nem csupán formai sajátosságaival segíti a felhasználót, hanem képes interaktívvá is válni. A projekthez kapcsolódó friss és a funkciót szolgáló grafikai felületek, ikonok és prezentációs honlap minimális vizuális eszközökkel irányítják a felhasználót és segítik az értelmezést. A rendkívül sokrétű tervezői szempontrendszert figyelembe vevő pályamunka legfőbb erénye, hogy egy olyan betűformátumot alkalmaz, amelynek alapvetően funkcionális célú kihasználhatóságára még nem sok ötlet született. Meggyőző és dicsérendő, hogy egy technológiai újítás megfelelő alkalmazása a legnagyobb természetességgel be tud épülni vizuális kultúránkba – segítve ezzel a nehézségekkel küzdő felhasználókat.