Magyar Formatervezési Díj 2023. évi díjazottjai

Termék kategória

BOO STUDIO

Fotó/photo: Natalia Horinkova AREOSA, SUTUS Fanni
Alkotó(k): LEBÓ Eszter, KELE Ildikó
Leírás

Környezeti, gazdasági és társadalmi tekintetben egyaránt a fenntarthatóságra törekszik a Boo Studio: ruhadarabjaik alapanyaga a tartós és könnyen lebomló merinógyapjú, termékfejlesztési folyamatuknak kiemelkedően fontos része a zero waste elve, aminek megfelelően kötőgépen, szabászati hulladék keletkezése nélkül dolgoznak, erőforrásaik hatékony felhasználása mellett pedig arra is ügyelnek, hogy termékeik etikus munkakörülményeket biztosító gyárakban készüljenek. A fenntarthatóság elvét hangsúlyozza az átgondolt design is: a kortalan stílusban, kevésbé trendérzékeny színekben fogant darabokat akár több generáció is használhatja, az időtlen fazonok többsége pedig emellett nemtől, életkortól és országhatároktól vagy kulturális beidegződésektől függetlenül is hordható. A BOO Studio alkotásai bebizonyítják, hogy a normcore, ez a divat világában évek óta egyre meghatározóbb makrotrend, mely az egyszerűségre, hordhatóságra, könnyű kombinálhatóságra és fenntarthatóságra épül, nem kell hogy szürke és visszafogott legyen, és a gyermekek világából a felnőttek öltözetébe is átemeli az élénk alapszíneket. A márka vizuális arculata és csomagolásai mindemellett finom, de egyértelmű vizuális jelek formájában kommunikálják a vásárló felé a brand értékeit: a hitelességet, őszinteséget és természetesen a fenntarthatóságra való törekvést.

Bírálóbizottsági indoklás

A BOO Studio kötött baba-, gyermek- és felnőttruha-kiegészítői egy olyan modern öltözködési szemléletet képviselnek, amely a fenntarthatóság eszméjére rezonálva fontos, új referenciát jelent a magyar viseletkultúrában.

A minden részletre kiterjedő tervezői attitűd fő célja az, hogy felhívja a figyelmet a tartósságra a termék minőségén keresztül. A márka a napjainkban elfogadott „egyszezonos” öltözékkiegészítők alternatívájaként hosszú, akár generációkat átívelő élettartamra tervezett termékeket kínál. Teszi mindezt a fenntartható, magas minőségű merinógyapjú alapanyagnak köszönhetően, letisztult szín-, és formavilággal, amellyel a tervezők, Kele Ildikó és Lebó Eszter az időtlenségre törekednek az aktuális trendek kiszolgálása helyett. A kötött technológia lehetővé teszi a hulladékmentes gyártást, ezzel minimalizálva a termékek ökológiai lábnyomát.

Az öltözékkiegészítők minősége, csomagolásuk és a márka arculata egységként kommunikálja a tervezők vízióját a textiltárgyak értékéről, amely túlfogyasztással küzdő világunkban valódi követendő példával szolgál.

 

REPETA KOLLEKCIÓ

Fotó/photo:BALOGH Kata, KOVÁCS Tamás
Alkotó(k): SARAKELE STUDIO – KELE Sára, CSERBA Anna Gyártó: CONCRAZY Kft.
Leírás

A SARAKELE STUDIO, azaz Kele Sára és Cserba Anna tervezői munkásságának középpontjában évek óta a fenntarthatóság áll, a Concrazy Kft. pedig merész anyagtársításairól és -kísérleteiről ismert. Kettejük közös projektje, a Repeta az olyan, hulladéknak minősített anyagok újrafelhasználására épül, mint az építési törmelék vagy akár a dióhéj, méghozzá egy világszerte egyre nagyobb szegmensben, a vendéglátóiparban. A projekt során első lépésként egy újszerű anyagkombinációt hoztak létre, mely jól színezhető és formázható, ráadásul a különböző keverékek kombinálása, rétegzése, valamint a polírozott és nyers felületek váltakozása számos stiláris lehetőséget rejt magában. Második lépésként ebből az anyagból kialakítható alapvető geometriai alakzatokból építettek fel egy olyan formavilágot, melynek részletei ikonikus, sok esetben már lebontott budapesti épületek homlokzatait vagy díszítőelemeit idézik fel absztrakt formában – az így létrejött motívumrendszer pedig egyszerre jelenik meg falburkolatként, szaniterként és bútorzatként, a totális egység kialakításának lehetőségét nyújtva az adott tér berendezésében. A körkörös gazdaság elvein és az értékmentés szellemiségében fogant, részleteiben is rendkívül átgondolt Repeta kollekció további nagy erénye, hogy bár az egyes elemei egyediek, a termékek formatervei mégis lehetőséget adnak a sorozatgyártásra.

Bírálóbizottsági indoklás

Ha a Repeta betontárgy-kollekciót egy mondatban kéne jellemezni, azt mondhatnánk: környezettudatosság és értékmentés művészi szintre emelve. Koncepciója, hogy egy újszerű anyagkombináció létrehozásával új életet adjon az eddig nem hasznosított építési törmelékeknek vagy szerves hulladékoknak. A nevükben is körkörösségre utaló elemek nemcsak anyagukban, de szellemiségükben is a fenntarthatóságot képviselik azáltal, hogy építészetünk kiemelkedő korszakait idézik meg, akár konkrétan lebontott ikonikus épületeket használva inspirációul.

A kollekció alapvető geometriai formákon alapszik és főként vendéglátóipari egységekben alkalmazható, egyedi, mégis könnyen sorozatgyártható elemekből áll. Széles palettán kínál nemcsak fali paneleket, hanem mosdótálakat, tükröket és többek között virágládákat is. A terv vizuálisan izgalmas, esztétikus és újszerű, emellett üzenetében is hordozza jelenünk égető környezetvédelmi problémáinak egyik megoldását, mindez messze kiemeli a pályamunkák közül.

Terv kategória

FOGAS VISION 360° – ÚJ FOGASKEREKŰ VASÚTI JÁRMŰ KONCEPCIÓ A FŐVÁROS RÉSZÉRE

Fotó/photo: MOLNÁR Ádám
Alkotó(k): MOLNÁR Ádám Gyártó: Studiomolnar – Industrial Design Studio Megrendelő: Studiomolnar – Industrial Design Studio
Leírás

Budapest modern, 21. századi világvárossá alakulásában kiemelten fontos szerepet játszik a kötött pályás közlekedési megoldások fejlesztése, melyhez kapcsolódóan a tervek szerint megújul majd a jelenleg fogaskerekű vasút néven ismert jármű, illetve szolgáltatás is. A Fogas Vision 360° ehhez a megújuláshoz vázol fel részletesen átgondolt és kidolgozott, kutatásokkal kellő mértékben alátámasztott alternatívát, melynek központi eleme a jármű formaterve. A terv a történeti elődök iránti maximális tisztelettel, egyes stiláris és designelemeket azokból átemelve, ugyanakkor a kortárs járműtervezési esztétikai alapelvek mentén jeleníti meg a tárgyat. A futurisztikus külső forma tömegképzésében, arányaiban és színeiben egyaránt felidézi a járaton jelenleg is futó modelleket, ugyanakkor a test oldalsó felületén átlósan elhelyezett burkolatok révén dinamizmust és modernitást is sugall. Az utastér kialakításának nagy erénye, hogy alkalmazkodik az egyedi funkcióhoz, azaz kiemelt figyelmet fordít a fogaskerekű elsődleges használói: a kirándulási vagy sportolási céllal közlekedők eszközeinek szállítására, illetve helyigényére, emellett a hatalmas üvegfelületek és a panorámatető beemelésével a tájban való gyönyörködés lehetőségét is maximalizálja. A Fogas Vision 360°-t anyaghasználatában és akadálymentességi szempontból ugyancsak példamutató átgondoltság és tudatosság jellemzi.

Bírálóbizottsági indoklás

A Fogas Vision 360° a budapesti fogaskerekű vasút modern, innovatív újragondolása, mely reflektál a 21. század elvárásaira és a dinamikusan fejlődő főváros igényeire. A terv funkcionalitásában a maximumra törekszik, részletesen végiggondolva a felhasználói igények széles skáláját, mindemellett a teljes körű utazási élményt is szem előtt tartva. A járműterv egyik leglátványosabb eleme a kocsik üvegkupolájának kialakítása, mely alól az utazóközönség 360 fokos panorámában csodálhatja a fogaskerekű történelmi útvonalának szépségeit.

A külső formaterv futurisztikus elemei teljesen újraértelmezve állítanak emléket az elődök karakteres forma- és színvilágának. A teljesen akadálymentesített, alacsony padlós kialakítás és a multifunkcionális, átjárható belső tér elsőbbséget biztosít a mozgáskorlátozott utasok részére, és a speciális igényeket is kielégíti a kerékpárok és sílécek számára.

A járműterv komplexitásában és végiggondoltságában igényesen fogalmaz újra egy igazi budapesti ikont, és a jövőben megvalósuló közlekedési eszköz érdemes lehet arra, hogy akár maga is azzá váljon.

Vizuális kommunikáció kategória

NÉPRAJZI MÚZEUM ARCULATA

Fotó/Photo: Explicit Design Studio, deFORM Studio
Alkotó(k): KÁTAY Hunor, NÉMETH Sebestyén, KOVÁCS Szilárd, DÉRI Enikő, DEMECZKY Nóra Megrendelő: Néprajzi Múzeum
Leírás

Egy komplex kulturális tevékenységet végző intézmény számára arculatot tervezni mindig nagy kihívást jelent – különösen igaz ez egy olyan múzeum esetében, melynek épülete a progresszív külsőnek köszönhetően az átadása óta eltelt egy évben valódi landmarkká, Budapest arculatát nagymértékben formáló turistalátványossággá vált –, és még nehezebb a feladat akkor, ha tudjuk, hogy a futurisztikus külső a néprajzi örökség gyűjteményét rejti. Mindennek fényében még inkább elismerésre méltó a múzeum menedzsmentje és a tervezőcsapat párbeszédéből létrejött, önmagában is formabontó, jól működő és innovatív arculati rendszer. A múzeum által őrzött óriási kulturális kincstárt hatékonyan megjelenítő vizuális jel szöveges megnevezés nélkül, önállóan is azonosítja az intézményt, grafikai elemei hatékonyan és egyértelműen utalnak a kultúrák és generációk közötti párbeszédre, a különböző bemutatott értékekre és a múzeum nyitottságára. Az arculatból kiemelhető elemek mindemellett jól variálható, különböző léptékekben is használható, változatos mintakészletet alkotnak, ami garantálja az intézmény felismerhetőségét és koherens kommunikációját az aktuális hordozótól és üzenettől függetlenül.

Bírálóbizottsági indoklás

A 2022-ben átadott új városligeti épület létrejötte jó alkalom volt a hazai és nemzetközi tárgygyűjteményeknek helyet adó intézmény vizuális kommunikációjának újrafogalmazására is. A menedzsment és a tervezőcsapat párbeszéde, közös gondolkodása egy olyan innovatív, könnyen alkalmazható arculati rendszert eredményezett, mely jól tükrözi a számos tekintetben egyedülálló hatalmas nemzetközi gyűjtemény sokszínűségét, gazdagságát, szerteágazó motívumvilágát, és egyben reflektál az új épület homlokzatára.

A fókuszálásra, rendszerezésre, gyűjteménykezelésre, motívumokra, kulturális változatosságra asszociáló vizuális jel egyszerre beég az emlékezetünkbe; szöveges megnevezés nélkül, önállóan is azonosítja az intézményt.

A bírálóbizottság kiemelten értékelte és példaértékűnek tartja az embléma reszponzív, háromféle léptékben való megformálását; ezek a változatok a felhasználást megkönnyítve kiválóan igazodnak a különböző médiafelületek méretéhez, arányához.

Olyan időtálló arculat született, mely motívumrendszerének generatív lehetőségeivel a print és screen környezetben is megállja a helyét, alkalmazkodni tud a jövő vizuális kihívásaihoz, és meg tudja jeleníteni az intézményt a nemzetközi színtéren is.

Diák kategória

A\O LÁMPACSALÁD

Fotó/photo: DALOTTI Márk
Alkotó(k): TIMÁRI Blanka
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Leírás

Timári Blankát a fénycsóva mint a lámpatest által kibocsátott, anyagtalan forma ihlette meg az A\O lámpacsalád létrehozásakor. Alkotásában a fénypászma A és O betűt egyszerre formázó lámpabúra-alakzattá szilárdul, így kikapcsolt állapotában is hatásosan jeleníti meg a szétszóródó fénysugarakat. A könnyed, légies jelenség kúpformája egyedi foglalatban végződik, melyet gumigyűrűvel összeszorított acélrudak közé feszített a tervező – ezáltal lehetővé téve, hogy a búrából áradó fény irányát magunk szabjuk meg, játékosságot és egyediséget kölcsönözve a terméknek. A költőien szép alkotás nagy erénye a minimális anyaghasználat: a fényforrást lágyan körbeölelő, azt szórt fénnyé transzformáló búrát könnyen beszerezhető, költséghatékony anyagból, úgynevezett táskamerevítőből készítette a tervező, melyet az asztali és álló változatoknál szinterezett acélállvánnyal egészített ki – utóbbinál megengedve a tetszőleges árnyalat választását, tehát a személyre szabhatóságot is.

Bírálóbizottsági indoklás

A fény mindennapjaink része, áramlásának minősége meghatározza életterünket. Ezt a minőséget az A\O lámpacsalád finomhangolja és új szintre emeli. A termékcsoport függesztett, asztali és állólámpából áll. A merev, papírszerű lámpabúra ráfeszül a kúpos foglalatra, alakja a fény irányát követve szélesedik ki. Felkapcsolva a foglalat meghosszabbításaként fénycsóva alakban jelenik meg a fény. A csomópontokban rejlő megoldások újszerű és variábilis rendszert alkotnak, könnyed és játékos módon kapcsolódnak, sorolhatóak és karakteresen helytállnak mindhárom térbeli szituációban. Egyedi formai megjelenésük ebből a letisztult és elegáns megoldásból következik. A lámpatest az „A” vonalvezetés mentén az „O” szirmait összekapcsolja, melyek hangulati és funkcionális fényirányokat mutatnak. A felhasznált anyagok tekintetében is átgondolt, következetes és elegáns, felhasználóbarát megoldást jelent. A pályaművet a diákmunka kategórián túlmutató komplex látásmód, kreatív feladatmegoldás és igényes vizuális kivitelezés jellemzi.

VIRÁGNYELVEN – NÉPMŰVÉSZET MINT TRANSZGENERÁCIÓS ÖRÖKSÉG

Fotó/photo: SCHNEIDER Bálint
Alkotó(k): PAPP Zsófia
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Leírás

Hogyan lehet a népi kultúra motívumkincsét átemelni a kortárs öltözéktervezésbe úgy, hogy az ne hasson divatjamúltnak, elavultnak, de archaizálónak sem? Papp Zsófia több tekintetben is érvényes választ ad erre a nehéz kérdésre Virágnyelven című mesterdiplomájával. A kollekció a magyar népi kultúrán belül a kalocsai viselet minta- és formavilágát eleveníti fel, meghozza a kortárs öltözködési preferenciákhoz adaptálva azt mind anyag- és színhasználatában, fazonjaiban, mind olyan további kortárs elvárásoknak is megfelelve, mint a természetes alapanyagok alkalmazása és a szabászati hulladék képződésé nélküli kivitelezés. A tervező által felvázolt szimbólumrendszer a kötött anyagok struktúrájában és Jacquard-mintáin jelenik meg és dolgozza fel a felbecsülhetetlen értékű vizuális örökséget, ezáltal pedig egy olyan, az év bármely időszakában használható, egymással jól kombinálható ruhadarabokból álló sorozatot hoz létre, melynek mértani alapformákra épülő fazonjai ráadásul a különböző testalkatokhoz is jól idomulnak – igy teremtve kapcsolatot a magyar népi tradíciók es a 21. század embere között.

Bírálóbizottsági indoklás

Papp Zsófia „Virágnyelven” elnevezésű kollekciója a magyar népi kultúra minta- és formavilágát eleveníti fel a kalocsai viselet nyomán. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készített mesterdiploma a Future Traditions oktatási program keretében a paraszti kultúra emlékeit adaptálja a kortárs öltözködésre.

Szimbólumrendszere nemcsak a kötésmintákon és a színeken keresztül, hanem struktúraképzéssel és formaalakítással is feldolgozza az említett transzgenerációs örökséget. A síkkötött, Jacquard-mintájú kollekció egyes darabjai jól kombinálhatók egymással, azonban külön-külön is figyelemre méltó öltözékeket alkotnak. A tervező szem előtt tartja a kortárs öltözködésben elvárt környezettudatosságot: a természetes alapanyag választását és a szabászati hulladék nélküli kivitelezést. A népi ruhakészítés alapelveit szem előtt tartó, mértani alapformákból felépülő öltözékek méretre alakíthatósága egyszerűvé teszi a különböző testalkatokra való illeszkedést.

A kivitelezett öltözékek kifogástalan minősége és az érzékeny tervezői szemlélet lenyomata kapcsolatot teremt a magyar népi tradíciók és a 21. század embere között.