Magyar Formatervezési Díj 2019. évi díjazottjai

Termék kategória

TEQBALL SMART

Fotó/Photo: TEQBALL LTD.
Alkotó(k): TEQBALL Kft. – Teqball mérnöki csxapat, BORSÁNYI Gábor, GATTYÁN György, HUSZÁR Viktor Dénes, Co&Co DESIGNCOMMUNICATION, HELLO WOOD, TÓTH Máté Gyártó: TEQBALL Kft. Megrendelő: TEQBALL Kft.
Leírás

A Teqball One asztal mint sporteszköz (és a Teqball mint új sportág) néhány évvel ezelőtt indult világhódító útjára. A Smart utótag a legújabb modell esetében az összecsukhatóságra utal. Konstrukciós megoldásai nemcsak a minimális helyigényű, teljesen összecsukott állapotot teszik lehetővé, de azt is, hogy az asztalt félig kinyitva egyszemélyes játékhoz használjuk. A Teqball újdonságértékét már megjelenésekor nemzetközi szabadalmak védték, amelyekre nagy szükség is volt a nemzetközi piacok meghódításához. A bel- és kültérben is használható asztal két térfelét egy a háló szerepét betöltő plexilap választja el egymástól. Az asztal formai megjelenése kompakt; könnyen mozgatható, nagy szilárdságú és időjárásálló anyagokból készült. A Teqball többféle különleges labdajátékra is alkalmas sporteszköz; az asztali futballon túl például új szabályrendszerű tenisz és pingpong is játszható rajta.

Bírálóbizottsági indoklás

A Teqball SMART egy lenyűgözően megtervezett, innovatív sporteszköz, a Teqball ONE asztal összecsukható változata. Erre az asztalra épül a teqball, az új futballalapú sport, de négy másik sportot (teqis, teqpong, qatch, teqvoly) is lehet játszani ezen a fantasztikus asztalon. Ha csak az egyik felét hajtjuk fel az asztalnak, akkor egy olyan falat, függőlegesen íves felületet kapunk, amelyről a labda visszapattan, és így további játékra és gyakorlásra ad lehetőséget, akár egyedül is. A Teqball asztalon első pillantásra is látszik az átgondolt, minden részletre kiterjedő tervezői és termékfejlesztői munka, legyen szó a logóról, a termék színvilágáról, az anyagválasztásról, vagy éppen a csomópontok kialakításáról. A formatervezés mellett a termék kivitelezése is kompromisszumok nélküli. A Teqball asztal a legmagasabb minőségi és tartóssági igényeknek megfelelően készül, az összecsukhatóságnak köszönhetően könnyen szállítható bárhová, tárolása minimális helyet igényel, UV-álló, vízálló, így külső és belső helyszínen egyaránt használható. A Teqball a márkaépítés tökéletes iskolapéldája, az egységes arculat felfedezhető a weboldaltól a terméken keresztül a cégautókon át egészen a legapróbb részletekig. A Teqball SMART asztal semmivel sem összetéveszthető, egyedisége kiemelkedő, sikerre ítéltetett a világpiacon.

FRIGATE székcsalád

Fotó/Photo: GLÁZER Attila
Alkotó(k): KERÉKGYÁRTÓ András Gyártó: Licit Kft. Megrendelő: Plydesign Kft.
Leírás

A Plydesign Kft. Kerékgyártó András designerrel együttműködve számos ülőbútort fejlesztett az elmúlt években. A cég profilját elsősorban a rétegelt lemezből készült termékek határozzák meg. A karfa nélküli és rakásolható Frigate szék a korábbi modellekhez képest gyártástechnológiáját tekintve is egyértelműen innovatív, és igazi szintugrást jelent a Plydesign életében. A korábbi idompréselt technológiát részben 3D-furnér technológiára cserélték, illetve a két eljárást kombinálták a székpalást esetében. Míg az ülőrészt bonyolult préseléstechnikai eljárással kivitelezték, a háttámla a német Danzer cég furnérjából készült; mindezzel nemcsak új esztétikai dimenziót értek el, de növelni tudták a szék ergonómiai értékét is. A Frigate fejlesztése során a régi és az új technológiák kombinálása nyomán a gyártó olyan know how-ra tett szert, amelynek köszönhetően kivitelezőből fejlesztési partner pozícióba kerülhetett. A termékfejlesztés lépései nyomán versenyképes árú, nagy példányszámban gyártható, magas komfortfokozattal rendelkező ülőbútor született. 

 

 

Bírálóbizottsági indoklás

 

A Frigate szék a Plydesign bútorkollekciójának legújabb darabja. A szék tervezése, bemodellezése, gyártásra való előkészítése az egyik legizgalmasabb és legnehezebb feladat egy designer számára. Világszerte rengeteg új szék jelenik meg az új anyagok, új technológiák, új formák adta lehetőségeket kihasználva. Ezzel versenyre kelni akár csak a hazai piacon is nagyon nehéz feladat. A Frigate szék tervezője és kivitelezője a hazai körülmények között sikeresen megfelel az elvárásoknak, és hiányt pótolva a piac egy szegmensét lefedő ülőbútorcsaládot hoz létre. Felhasználja eddigi tapasztalatait, a „3D-furnér” beemelésével a formaalkotás szabadságát és az ergonómiai követelményeknek való tökéletes megfelelést szavatolja. Egy formailag kifogástalanul felépített palást, három karakteresen különböző lábszerkezetre építve, ez a kulcsa a sikerének. A bizottság minden tagja elismeréssel nyilatkozott erről a piacképes magyar fejlesztésről.

MINERVA porcelán étkészlet kollekció

MINERVA porcelán étkészlet kollekció
Alkotó(k): SÜTŐ Erika, GOLOVICS Ferenc Megrendelő: Hollóházi Porcelángyár Kft.
Leírás

Hollóháza a 20. századi magyar porcelánművészet fontos műhelye volt. Az elmúlt évtizedek az útkeresés és a művészi, stratégiai megújulás jegyében teltek. A Minerva kollekció három év termékfejlesztésének eredménye. Miközben a megújulásra való képesség ékes bizonyítéka, egyúttal a hungarikum rangjára emelt porcelángyár karakterjegyeinek és örökségének összegzése is. Sütő Erika és Golovics Ferenc azzal a szándékkal tervezték a kollekciót, hogy klasszikussá váljon, de a korszerű vásárlói igényeket és egy potenciális fiatalabb vásárlói kör ízlésvilágát is szem előtt tartották. A tervezési folyamatot hosszas piackutatás, trendelemzés és technológiai kísérletezés előzte meg. A készletek ötvözik az organikus és a geometrikus formavilágot és motívumrendszert, egyszerre értelmezhetők modern és klasszikus tárgyegyüttesként. Igazodnak a mai elvárásokhoz: sorolhatók, kis helyigényűek, mosogatógépben tisztíthatók, jól variálhatók, számos elemük multifunkcionális, és bizonyos darabjaik mikrohullámú sütőbe is helyezhetők. A három különböző dekorral kapható Minerva kollekció három eltérő ízlésvilágú vevőkört céloz meg. A Marrakesh dekorral egy elegáns, ünnepi készletet hoztak létre; az Asanoha modernsége a fiataloknak szól, míg a Flora dekor a gyár megszokott vásárlói közönségének készült.

Bírálóbizottsági indoklás

A Minerva porcelán étkészlet több szempontból is kiemelkedő: hosszú távra tervez, több célcsoportot céloz meg. A készlet modern, ugyanakkor klasszikus formái jól illeszkednek a célközönség környezetébe, formatervezési és esztétikai szempontokból egyaránt. A fejlesztést alapos piackutatás, nemzetközi trendelemzés es technológiai egyeztetés előzte meg. A tárgyak formai megoldásait nem csupán esztétikai, hanem használati és gyártástechnológiai funkciók is diktálták. A benyújtott pályázati anyagban jól látható volt, hogy a termékcsalád rendszerben működik, a különböző tárgytípusokat optimalizálja, kombinálási lehetőségeket nyújt. Tervezőként nem csupán a márka által képviselt formai jellemzőket kell megismerni, hanem a gyártási metódust megértve kell egy már kialakult működési rendszeren belül egy jól kivitelezhető termékcsaládot létrehozni. Hagyományőrzés, ugyanakkor új hagyomány teremtése a cél. Az új termékeknek nemcsak az új vevőkört kell megszólítaniuk (ez önmagában is izgalmas kihívás), hanem a régi vevőkör igényeivel is számolniuk kell. Ennek az intenzív munkának az eredménye ez a készlet, mely nemcsak szakmai fórumokon, hanem már piaci helyzetben is sikeresen megmérettetett.

GEOMETRIKUS TAPÉTÁK az NLXL számára

Fotó/Photo: NLXL
Alkotó(k): VALICSEK Éva, VALICSEK Ildikó Megrendelő: NLXL
Leírás

A designer tapéták piacán jelen lévő, számos belsőépítészeti díjat elnyert holland márka, az NLXL pályázatára készült tapétaminta 2019 áprilisában debütált a világ legfontosabb designeseményén, a milánói bútorvásáron. Valicsek Éva és Ildikó munkája a cég pályázati felhívására született, és egy olyan termékpaletta része lett, amely designer szupersztárok által jegyzett tapétákban bővelkedik. A designer-grafikus testvérpár sajátos, geometrikus mintarendszerét az elmúlt öt évben fejlesztette ki, és egyedi munkáikra számos nemzetközi cég is felfigyelt. Layerek, alapminták egymásra rétegzésével és léptékváltásával épül fel ez a részletgazdag és minden négyzetcentiméterén újdonságot kínáló, dinamikus világ, amelynek különlegessége, hogy a tapétatekercsen belül nincs ismétlődő felület, a minta folyamatosan változik, akár egy organizmus. Az NLXL számára tapétát tervezni azt jelenti, hogy a magyar alkotók értik a belsőépítészeti megatrendeket, nemzetközi szinten is izgalmas vizuális nyelvet beszélnek, amely van annyira egyedi, hogy prémiumkategóriás termékként a világpiacon jelenjen meg.

 Bírálóbizottsági indoklás

A 2014-es diplomamunka ötletét továbbfejlesztve a Valicsek testvérpár, Éva és Ildikó geometrikus mintarendszerével nemzetközi hírnévre tett szert. Overlap One Another néven stúdiót alapítottak, és rétegezhető, kaleidoszkópszerű mintarendszerük mára a védjegyükké vált. Dolgoztak nemzetközi magazinoknak, terveztek csomagolást, papírárut, illusztráltak könyvet, mígnem 2019 tavaszán megnyerték az NLXL holland tapétagyártó cég nemzetközi pályázatát, így tapétáik gyártásba kerültek; ma már a világ több száz pontján meg is vásárolhatók. A prémiumkategóriás, exkluzív designtapéták az NLXL geometrikus kollekcióját indították útjára, az alkotó testvérpárt pedig a világ legismertebb tervezői (a holland cég válogatott designerei) közé repítették, egyenesen a Studio Job, Piet Hein Eek vagy éppen Paola Navone társaságába. A holland designcég olyan megrendelőknek dolgozik, mint például a Ralph Lauren, a Google, az Amazon, a Twitter vagy éppen a Starbucks, és számos terméke rangos múzeumi designgyűjtemények állandó darabja. A magyar tervezők tapétái állják a versenyt a „nagyvadak” alkotásaival, sőt kimeríthetetlen és megunhatatlan vizuális gazdagságuk révén (nincs ismétlés a mintakészletükben!) a legjobb termékek között vannak. Éva és Ildikó magabiztosan használja a layerek, a lépték- és színváltások adta kombinációs lehetőségeket, alkotói attitűdjüket egyszerre jellemzi a tudatosság és a játékosság, világuk legalább annyira geometrikus, mint amennyire álomszerűen fantáziadús. Tapétáikat nézve elkap minket a flow érzése.

Terv kategória

HOITO az intelligens tápszerkészítő

Fotó/Photo: ANTAL Csilla, SZABÓ Eszter, MOLNÁR Ádám, SERES Viktor
Alkotó(k): ANTAL Csilla, SZABÓ Eszter, MOLNÁR Ádám, SERES Viktor Gyártó: X-Plast Kft. Megrendelő: X-Plast Kft.
Leírás

A tápszerek és poralapú gyermekitalok zárt rendszerben való előállítására alkalmas Hoito készülék az X-Plast mérnökiroda terve. A tápszerkészítő 0–3 éves korú gyermekek számára tesz jó szolgálatot. A Hoito intelligens alternatívája a körülményesen tisztítható és fertőtlenítést igénylő háztartási kisgépeknek. Ez a tápszerkészítő több egy újabb okoseszköznél. Tervezői nem pusztán környezetbarát anyagokban gondolkodtak, hanem a tápszertartályhoz visszagyűjtési rendszert is kidolgoztak. Ugyanakkor az egyedi kiszerelésű tápszereknek és a gép zárt tápszerpor-tartályának köszönhetően zárt munkatér jön létre, azaz az alapanyagok nem érintkeznek a levegővel; így a munkafolyamat végén magát a gépet nem, csak a cumisüveget szükséges elmosni és fertőtleníteni. A Hoito távolról is vezérelhető, több gyermek profilját is képes tárolni, applikáció egészíti ki, és a tápszereket RFID címkefelismerő rendszer azonosítja be. Az innovatív keveréstechnológia, a szűrt és tökéletesen adagolt, megfelelő hőmérsékletű víz kitűnő minőségű tápszert eredményez.

Bírálóbizottsági indoklás

A Hoito intelligens tápszerkészítő készülék esetében öröm volt kézbe venni a tárgyat is és a kísérő dokumentációt is. A dokumentációt végigolvasva kiderül, hogy a terv a tápszerkészítés aspektusait teljeskörűen végigelemző kutatásra épül. A koncepció figyelembe veszi a tápszerkészítés higiéniai, használati igényeit. Az itt felmerülő megoldási ötletekből egy, a kategóriájában egészen újszerű, eredeti termékkoncepció születik. Erre épül nagyon konzekvensen a műszaki konstrukció, a gyártási technológia, valamint az előállításhoz felhasználandó alapanyagok kiválasztása. A tárgy formaterve minden részletében végiggondolt, magas színvonalú. Formanyelve kerüli a „gügyögést”, a „babavilág” díszleteit. Kivitelezése egy letisztult, rendkívül elegáns, minőségi és időtálló karakter tudatos vállalása. A pályamunka egészen közel van a termékké válás határához. A Hoito minden szinten versenyképes a nagy világmárkák hasonló

Vizuális kommunikáció kategória

CSEND LEGBELÜL a Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonja, 2017

Fotó/Photo: VILLÁNYI CSABA és SALÁT Zalán Péter
Alkotó(k): Lead82 – SALÁT Zalán Péter, SZTRANYÁK Zsófia, SZTRANYÁK Gergely, ZILAHI Péter Megrendelő: Collegium Hungaricum Berlin
Leírás

A Lead82 Kft. interdiszciplináris alkotói szemlélettel létrehozott pavilonja összművészeti élménytérként jelent meg a Lipcsei Könyvvásár forgatagában. A tervezők vizsgálódásuk középpontjába egy láthatatlan jelet, a spáciumot (szóköz, angolul space) állították, amely a nyugati kultúrában a 11. század óta civilizatorikus vívmányként könnyíti az írott szövegek olvasását, azaz a világ elrendezését és értelmezését. A valamennyi érzékszervet megmozgató, egyszerre taktilis, kinesztetikus, akusztikus, vizuális és intellektuális élményt nyújtó labirintus csendjével és filozofikus, szakrális dimenziójával kitűnt a hagyományos könyves standok közül, és valós elmélyülésre, elcsendesülésre, belső csendünk megtalálására invitált. A térköz, a csend, a semmi és a láthatatlan a szóköz metaforáiként számos művészeti ág (design, építészet, tipográfia, grafika, zene) és alkotói eszköz segítségével kaptak jelenlétet és jelentést, megmutatva, hogy a komplex üzenet az egyes alkotói területek szinergiájából születik meg.

Bírálóbizottsági indoklás

A pályamű legalapvetőbb sajátossága az a transzdiszciplináris gondolkodásmód, amellyel a műfaji határokat könnyedén átlépve, a tipográfia, az építészet és a sound-design területeinek formanyelvi alapkészleteiből merítve hozott létre olyan összművészeti alkotást, mely minden autonóm indíttatása ellenére mégsem vesztette el létrejöttének alapvető célját; azt, hogy a lipcsei nemzetközi könyvvásáron hazánk reprezentációjának méltó kontextust és környezetet biztosítson. A projekt értékeként külön kiemelendő a különböző médiumok (könyv, téralakítás, hang, esemény) érzékenyen és tudatosan összehangolt alkalmazása, mely olyan, a témához szorosan kapcsolódó gesztusokban nyilvánult meg, mint például az írás-, illetve könyvkultúra egy különös fejlődéstörténeti epizódjának szellemes vizuális feldolgozása, mellyel az eseményt az írásbeliség összeurópai civilizációs kultúrájának legtágabb összefüggésében kínálta értelmezésre.

Diákmunka kategória

ANYSCAN gyógyászati termékcsalád újratervezése a Mediso Kft. részére

Fotó/Photo: CSICSICS Gergő
Alkotó(k): CSICSICS Gergő
Soproni Egyetem
Leírás

Az orvosdiagnosztikai berendezéseket fejlesztő nemzetközi hírű Mediso cég közel tíz éve bevezetett AnyScan termékcsaládjának hármas modalitású, azaz a rendszeren belül, az adott igényeknek megfelelően konfigurálható (CT, PET/CT, SPECT/CT) képalkotó berendezés redesignja komplex tervezői tudást igénylő kihívás. Az újragondolást a felhasználói igények változása és a technológiai fejlődés tette szükségessé. A cég legkomplexebb berendezése formajegyeit tekintve egyúttal a Mediso-arculat kulcsfontosságú terméke, ezért újratervezése érzékenységet és jó arányérzéket igényelt. Az új design egyszerre tesz eleget a folytonosság és a felismerhetőség elvárásának, ugyanakkor egyértelműsíti, hogy új generációs berendezésről van szó. Az üvegszállal erősített hagyományos burkolatot akár környezetbarát len- vagy kenderszálas biokompozit válthatja fel. A tradicionális kezelőfelületek helyett mágneses illesztésű tabletek jelentek meg. Újdonság még a zöld mint kiegészítő szín alkalmazása, amely az ergonómiai tökéletesítés mellett a nyugodtabb és kényelmesebb képdiagnosztikát teszi lehetővé beteg és szakember számára egyaránt.

Bírálóbizottsági indoklás

A Magyar Formatervezési Díj diák kategóriája az elmúlt években a legszínesebb palettát mutatja fel. Ebben a kategóriában egymás mellett szerepelnek a kísérletező, határt feszegető konceptuális tervek és a cégekkel együttműködésben a piaci igényeknek maximálisan megfelelő, sorozatgyártásba rövid úton bevonható munkák. Az idei díjazott pályamunka ez utóbbi irány képviselője. Nagy öröm, hogy vannak olyan magyar cégek, melyek fontosnak tartják azt, hogy tapasztalataikat megosztva diplomatémákkal lássák el a designer hallgatókat. A Mediso Kft. kiemelten designérzékeny cég, hiszen orvosi műszereik, berendezéseik versenyképességének egyik alapja a világ-színvonalú design, mely az elmúlt években többször érdemelte ki a Magyar Formatervezési Díjat. A pályamunka, az AnyScan termékcsalád formaterve egy cég, egy felsőoktatási intézmény és egy hallgató optimális együttműködésének követendő példája. A végeredmény pedig egy elmélyült kutatásra épülő, funkciójában, ergonómiájában, műszaki konstrukciójában jól végiggondolt, formai kialakításában a világpiaci vetélytársakéhoz mérhető, egyes pontjain azokét is meghaladó formaterv. Egy nagyon komplex problémahalmaz példaértékű formába öntése, mely feszegeti a diák kategória határait.