WIPO miniszteri fórum segítheti az IP-védelem fontosságának erősítését

Daren Tang, a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) főigazgatója a napokban részt vett az Európai Unió (EU) nagyköveti értekezletén, ahol a szervezet statisztikai évkönyve (Globális Innovációs Index) alapján az uniós tagállamok innovációs teljesítményéről, a WIPO tevékenységének prioritásairól, a szervezet reformjáról és általánosságban a szellemi tulajdon (IP) fontosságáról beszélt.

A Globális Innovációs Index kapcsán kiemelte, hogy 2020-ban a pandémia ellenére a szabadalmi bejelentések száma elérte a 3,3 milliót, és ezzel a bejegyzések 1,6 százalékkal nőttek. Ezen belül a védjegybejelentések 14 százalékkal, a formatervezésiminta-oltalmi bejegyzések 2 százalékkal nőttek. A javuló statisztikák az e-kereskedelem terjedésének, a digitalizációnak és összességében véve az online tér nagyobb kihasználásának köszönhetők. Tang arra is rávilágított, hogy ezek az arányszámok a GDP változásához is kapcsolódnak, ami azt bizonyítja, hogy az IP (intellectual property – szellemi tulajdon) a gazdaság rugalmasan alkalmazkodó, fontos eleme.

A főigazgató ugyanakkor kiemelte, hogy míg az EU 2019-ben és 2020-ban is mintegy 300 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztési tevékenységre, addig világszinten csak közepesen teljesít az IP-bejelentések számát tekintve. A Globális Innovációs Index ranglistáján az európai országok azonban előkelő helyen állnak, mert a kontinensen az IP üzleti alapokra történő helyezésének kultúrája (például munkahelyteremtés, start-up cégek támogatása), és összességében az innovációs ökoszisztéma globálisan előrehaladott.

Daren Tang elmondta, WIPO legfőbb célja továbbra is a szellemitulajdon-védelem szélesebb körű megismertetése és elismertetése, és annak erősítése, hogy az IP munkahelyteremtő képességgel rendelkezik, valamint a gazdasági és szociális növekedésben is szerepet játszik. A szervezet abban is segítséget kíván nyújtani, hogy a kis- és középvállalkozások (amelyek az EU vállalatainak 99 százalékát teszik és a munkavállalói bevételek 70 százalékát adják) minél szélesebb körben tudják kiaknázni a szellemitulajdon-védelem adta lehetőségeket. A főigazgató által életre hívott WIPO miniszteri fórum is többek között e fenti törekvéseket kívánja szolgálni azzal, hogy tudatosuljon a politikai vezetőkben az IP gazdaságélénkítő szerepe. A miniszteri fórumon résztvevőknek lehetősége lesz arra, hogy ezen a területen eszmecserét folytassanak, a jó gyakorlatokat megismerjék.

2022/02/01