Szellemitulajdon-védelem költséghatékonyan

Milyen szerepet játszik a szellemi tulajdon a kkv-k üzleti stratégiájában? Miként lehet ezt gazdaságosan védeni? Hogyan növelheti a cég értékét? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) május 30-án zajló online webináriuma. A részvétel ingyenes, csupán előzetes regisztráció szükséges.

Az elmúlt évtizedekben jelentős változás rajzolódott ki abban, mi adja egy cég valódi értékét. Míg az 1980-as években a vállalkozás értékének nagyjából 80 százalékát a birtokolt tárgyi eszközök (gépek, épületek, járműpark stb.) adták, 2020 óta ez az arány már kevesebb, mint 10 százalék. Mostanra az határozza meg egy cég értékét, milyen szellemi tulajdonnal (pl. szoftverekkel, know how-val, márkaértékkel) rendelkezik.

Elgondolkodtató, hogy cégalapításkor alig van olyan tudatos vezető Magyarországon, aki nemcsak a pénzügyi biztonságot eredményező könyvelőt keresi fel, hanem egy szellemitulajdon-joghoz értő szakembert is, akivel közösen felmérhetik, innovációjuk mely elemei oltalmazhatók és képviselnek értéket a cég vagy éppen a leendő befektetők számára.

A kis- és középvállalkozásoknál gyakran elmarad a létrehozott termékek, szolgáltatások védelme, vagy ha szeretnék is, nem tudják, miként fogjanak neki, mert legtöbbször úgy érzik, az oltalmazás bonyolult, vagy akár drága folyamat. Az EUIPO és az SZTNH közös, online webináriuma éppen abban segít a vállalkozásoknak, hogy jobban megértsék, miért fontos saját szellemi tulajdonuk védelme és hogy ebben milyen eszközök segítenek és milyen támogatások segítségével tudják költséghatékonyan oltalma(ka)t szerezni.

Május 30-án 10:00 és 12:30 óra között az EUIPO szellemitulajdon-védelmi támogatásáról, a KKV-alapról, a védjegy- és designoltalom megszerzésének fontosságáról beszélnek majd a szervező hivatalok szakemberei, illetve egy magyar startup is elmondja ezen a téren szerzett tapasztalatait.

Az eseményre az alábbi, részletes programot is tartalmazó linken lehet regisztrálni:
https://euipo.blumm.it/event/ar/358/hungary-ideas-powered-for-business23

További információ a KKV-alapról:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

2023/05/03