Szellemi Tulajdon világnapja: piacra visszük az ötleteit

Április 26. a Szellemi Tulajdon világnapja. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2001 óta szervez ehhez kapcsolódóan programokat, amellyel célja felhívni a figyelmet a szellemitulajdon-védelem fontosságára, hiszen ez nem csak az ötletgazdák, hanem a gazdaság számára is fontos tényező. Az eseményhez a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala idén is csatlakozik, ezúttal egy online követhető konferencia keretében.

Az idei világesemény fő üzenete: „Piacra visszük az ötleteit”. Minden üzleti vállalkozás alapja egy jó ötlet. Sok millió kis- és középvállalkozás (kkv) működik a világon. Mindegyikük egy remek alapötlettel indult, amely végül megtalálta útját a piacra. Ha egy ötlet találékonysággal, know how-val és jó érzékkel párosul, akkor olyan szellemi vagyontárggyá válik, ami az üzleti fejlődés, a haladás és a gazdaság helyreállításának motorja lehet.

Számos ötletből olyan termék és szolgáltatás lesz, amit mindenképpen meg akarunk vásárolni. Sok ötlet azonban elhal. A piacra vezető út kockázatos, de a veszélyek csökkenthetők, ha a szellemi tulajdon kellő figyelmet kap. Az IP tudatos használatával az üzlet világának váratlan helyzetei könnyebben kezelhetők.

2021-ben, amikor a gazdaság helyreállítása sürgető, a szellemi tulajdon világnapján fontos rávilágítani a kkv-k nélkülözhetetlen gazdasági szerepére és arra, e vállalkozásoknak miként célszerű használniuk a szellemi tulajdonjogokat ahhoz, hogy erősebbé, versenyképesebbé és ellenállóbbá váljanak.

A 2021. évi Szellemi Tulajdon Világnapja kitűnő alkalom arra, hogy megismerhetőek legyenek a szellemi tulajdoni rendszer eszközei – a védjegyek, az ipari minták, a szerzői jog, a szabadalmak, az üzleti titok, a földrajzi árujelzők stb. Ezek mind segítségére lehetnek azoknak, akik ötletüket a piacra szeretnék vinni.

Az idei világnaphoz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) online, bárki számára ingyenesen követhető konferenciával csatlakozik. Az eseményen többek között köszöntőt mond Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke, illetve előadások hangzanak el a szellemi alkotások számszerűsíthetőségéről, a kkv-k akvizíciós lehetőségeiről, a szellemitulajdon-védelem hasznosságáról, a startupok versenyjogairól, de többet megtudhatunk például a Nemzeti Filmintézet Filmio szolgáltatásáról is.

A részletes program az alábbi linken érhető majd el, ahol majd magát az eseményt is követni lehet:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/125-eves-az-sztnh

2021/04/14