Szabadabban állíthatják össze a pedagógusok a tananyagot a távoktatáshoz

Szélesebb körben használhatnak fel szerzői jogi védelem alatt álló műveket a pedagógusok a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben. A kormány rendkívüli döntésének köszönhetően a tanárok és diákok immár teljes könyvfejezeteket illetve újságcikkeket is megoszthatnak távoktatás keretében a diákokkal. Az eddig szabadon idézhető néhány soron, versszakon vagy másodpercen túlmenően pedig már az irodalmi művek több oldalát, vagy akár egy egész rövidfilmet, illetve egy-egy zeneszámot is jogszerűen oszthatnak meg, ezzel is segítve a színesebb online oktatást.

A korábbinál nagyobb terjedelemben oszthatnak meg szerzői műveket jogszerűen a pedagógusok a távoktatás során. A járványhelyzetre való tekintettel lehetővé válik a szerzői művek hosszabb részleteinek vagy akár kisebb terjedelmű teljes műveknek felhasználása is a nem üzletszerűen végzett távoktatásban. Ennek köszönhetően az eddig szabadon idézhető néhány soron, versszakon vagy másodpercen túlmenően immár valamely irodalmi mű (például regény) több oldala, egy-egy zenei mű vagy film néhány perces részlete, vagy akár teljes rövidfilmek és versek is felhasználhatók, de ugyanígy használhatják az oktatáshoz a képző-, iparművészeti és az építészeti alkotások képeit is. A döntés segítségével a pedagógusok a távoktatás alatt is szemléletesebben, színesebben, egyúttal pedig jogszerűen tudják átadni a tananyagot a diákoknak.

Míg korábban a könyvek egyes részeit, valamint az újság- és folyóiratcikkeket csak a helyszíni oktatás vagy a helyszíni vizsgáztatás esetén alkalmazhatták, a kiszélesedett rendelkezéseknek köszönhetően már nincs akadálya annak, hogy a tanárok a könyvfejezeteket vagy újságcikkeket a távoktatás keretében, online is eljuttassák a diákoknak.

Ugyanígy megnyílt a lehetőség arra is, hogy a szerzői jogilag védett műveket a távoktatás keretében tartott iskolai foglalkozások keretében átdolgozzák és azt a pedagógusok és diákok egymással online környezetben is megoszthassák. Ez a lehetőség főként a kreatív (például filmes vagy zenei) tanulmányokat folytató tanároknak és diákoknak jelenthet nagy segítséget.

Az engedmény lényegében minden tantervnek megfelelő oktatás során használható minden korosztálynál óvodától egészen felsőfokú képzésekig. Az így összeállított tananyagot azonban csak biztonságos elektronikus hálózaton keresztül kaphatják meg a felhasználók, vagyis azt csak az iskolai oktatást végző tanárok és diákjaik érhetik el, ezeket a tanárok például közösségi videomegosztó platformok nyilvános felületein továbbra sem tehetik hozzáférhetővé.

2020/04/18