Sokkal sikeresebbek az IP-tudatos startupok

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) új, közös tanulmányt tett közzé a napokban, amely rávilágít arra, hogy a szabadalmak és védjegyek mennyiben segíthetik az európai startupok sikerét.

A jelentés rámutat: átlagosan 10,2-szer nagyobb valószínűséggel kapnak finanszírozást azok a kezdő vállalkozások, amelyek a korai növekedési szakaszban rendelkeznek ezekkel a szellemitulajdon-jogokkal.

A vizsgálat szerint az európai startupok átlagosan közel 32 százaléka igényelt valamilyen oltalmat (29 százalékuk pedig szabadalmat és védjegyet), de iparáganként jelentős különbségek mutatkoznak. A biotechnológia messze a leginkább IP-intenzív ágazat, ahol az induló vállalkozások 65 százaléka óvja valamilyen formában a szellemi tulajdonát. Az IP-intenzív egyéb ágazatok közé tartozik még a tudományos és a mérnöki tevékenység (47 százalék), az egészségügy (46 százalék), a feldolgozóipar (43 százalék), az energiaszektor (43 százalék) és a fenntarthatósággal foglalkozó ágazat (43 százalék) is.

Országok esetében is nagy a szórás. Finnországban és Franciaországban a legmagasabb a szellemitulajdon-joggal rendelkező startupok aránya, mindkét esetben 42 százalék. Németországban (40 százalék), Ausztriában (40 százalék), Olaszországban (39 százalék), Norvégiában (37 százalék), Svédországban (34 százalék), Dániában (34 százalék), Svájcban (32 százalék) és Csehországban (31 százalék) szintén átlag fölött folyamodnak oltalomért a cégek. A magyar startupok 21 százaléka tudatos ezen a téren és ez az arány hasonló, mint Portugáliában (21 százalék) és Romániában (21 százalék), illetve jobb, mint például Horvátországban (18 százalék), Írországban (17 százalék), Görögországban (16 százalék), Bulgáriában (14 százalék) vagy Hollandiában (14 százalék).

A teljes tanulmány angol nyelven az alábbi linken érhető el:
[[https://link.epo.org/web/publications/studies/en-patents-trade-marks-and-startup-finance-study.pdf]]

2023/10/25