SEP konzultáció

Számos szabvány szabadalmaztatott technológiákon alapul. A legjobb példa a mobiltávközlési iparág, ahol számos szabadalommal védett innováció születik, amely nagymértékben támaszkodik a szabványosításra. A 2G (GSM), 3G (UMTS), 4G (LTE), 5G és WiFi hálózatok működése például szabadalmaztatott technológiák ezreire támaszkodik.

A szabványalkotásban részt vevő szervezetek szabályokat alkottak a szabványmegfelelőség szempontjából lényeges szabadalmak (standard essential patents, SEP-ek) hasznosítása hatékony engedélyezésének biztosítására. A zökkenőmentes engedélyezési környezet ugyanis alapvető fontosságú a szabványok sikeréhez. Segíti az innovatív technológia széles körű és gyors elterjedését, valamint azt, hogy a szabadalom jogosultjai számára megtérüljenek a kutatásba és fejlesztésbe (K+F) befektetett összegek. Emellett a szabvány minden felhasználójának tisztességes hozzáférést biztosít ésszerű áron.

A jelenlegi engedélyezési rendszer azonban nem kellően átlátható, kiszámítható és hatékony. Ezért az Európai Unió Bizottsága kezdeményezte a SEP-ekre vonatkozó méltányos és kiegyensúlyozott engedélyezési keret kialakítását, amely ötvözi a jogalkotási és nem jogalkotási intézkedéseket.

A Bizottság 2022. február 14-én közzétett bizonyítékgyűjtési felhívásával és nyilvános konzultációjával felkéri az érdekelteket, hogy fejtsék ki véleményüket és tapasztalataikat a SEP-ek jelenlegi engedélyezési rendszerének javítása érdekében.

A Bizottság a bizonyítékgyűjtési felhívással a jelenlegi engedélyezési keretrendszerrel kapcsolatban azonosított fő problémás területekre vár észrevételeket, a nyilvános konzultációval pedig a SEP-ek hasznosításának engedélyezésével és a lehetséges új engedélyezési keretrendszerrel kapcsolatos konkrétabb kérdésekre várja a véleményeket, beleértve az átláthatóságot, a tisztességes, ésszerű és megkülönböztetésmentes feltételek alapján történő engedélyezést, valamint egy ilyen rendszer végrehajtását.

A bizonyítékgyűjtés és a nyilvános konzultáció, amely 2022. május 9-ig tart, itt érhető el.

2022/02/18