SAJTÓKÖZLEMÉNY — Lábody Péter az SZTNH új jogi elnökhelyettese

Kinevezték a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új jogi elnökhelyettesét: a pozíciót 2021. október 25-től dr. Lábody Péter tölti be.
Az új elnökhelyettes feladata a hivatal jogi, nemzetközi és innovációtámogatási területeinek irányítása és felügyelete.

 

 

Az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) feladatai sokrétűek, a klasszikus szabadalmi és védjegy oltalommal kapcsolatos hatáskörei mellett az elmúlt időszakban nagy jelentőségűvé váltak a magyar innovációs ökoszisztéma támogatásához kapcsolódó, valamint a kreatív ipar szerzői jogi keretrendszerének továbbfejlesztését célzó feladatai is.

Napjainkban egyre fontosabb, hogy a gazdasági szereplők egyszerre tudjanak versenyképesek és ütésállók lenni, s ehhez nagy segítséget nyújt, ha működésük során a szellemi tulajdon teljes spektrumára tekintettel vannak és kutatás-fejlesztési tevékenységüket tudatosan végzik. Számtalan vállalkozás azonban sokszor nem is tudja, hogy ezeken a területeken is érintett. Emiatt üzleti potenciáljuk nincs eléggé kiaknázva, gazdasági sikereik felesleges kockázatnak vannak kitéve, sőt komoly károk is érhetik őket.

„A szellemtulajdon-védelem területén a nemzetközi kapcsolatoknak hatalmas a jelentősége, legyen szó a globális online platformok szerzői jogokkal átszőtt piacáról vagy a határon átnyúló fizikai áruk szabadalmakkal és védjegyekkel érintett kereskedeleméről. Az SZTNH kiterjedt nemzetközi kapcsolataival fokozottan törekszik a nemzetközi szabályok hazai érdekeket szem előtt tartó alakítására, megfelelő magyarországi átültetésére, valamint a hazai szereplők hatékony támogatására és tájékoztatására” – fogalmazott Lábody Péter. Az új elnökhelyettes kinevezésével a fent említett területek még hangsúlyosabb szerepet kapnak a hivatal mindennapjaiban.

Lábody Péter 10 éve dolgozik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában, tevékenységi körébe eddig elsősorban a szerzői jogi területek tartoztak, de hosszabb ideje feladata a hamisított termékek és szellemi tulajdont sértő szolgáltatások ellen küzdő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működésének szakmai kontrollja is. A Szerzői Jogi Főosztály vezetőjeként kulcsszerepet játszott a szerzői jogi törvény idén hatályba lépő módosításának előkészítésében. Nemzetközi tapasztalatait a Szellemi Tulajdon Világszervezete Szerzői jogi Állandó Bizottságának alelnökeként, valamint a magyar álláspont európai uniós döntéshozatali folyamatokban való képviselete során szerezte. Hivatali feladatai mellett kutatóként, szakértőként is dolgozik, számos publikáció szerzője. Magánéletében feleségével egy 3 és fél éves ikerpárt nevelnek.

 

További információ:

Vékony Zsolt
kommunikációs munkatárs
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: zsolt [961] vekony [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 146 4514

2021/10/29