SAJTÓKÖZLEMÉNY — Idén is díjazzák Magyarország legjobb design alkotásait

       

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2023-ban a Kulturális és Innovációs Minisztériummal (KIM) és a Magyar Formatervezési Tanáccsal (MFT) közösen hirdette meg a Magyar Formatervezési Díj (MFD) pályázatát. Hazánk legrangosabb design elismerésére 2023. május 2-ig lehet jelentkezni. A díjazottak, elismert pályázók alkotói oklevélben és akár bruttó 600 ezer forint pénzjutalomban részesülhetnek, amelyet a díjhoz kapcsolódó, 2023 őszén megrendezendő kiállítás ünnepélyes megnyitóján vehetnek majd át.

Az MFD nyilvános díjpályázata a kimagasló színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését és a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességét hivatott elősegíteni. A jövőről való felelős gondolkodás, a fenntarthatóság, az ökológiai szempontok figyelembevétele nélkül ma már nincs designkoncepció. Aki tervez – épületet, tárgyat, környezetet vagy technológiát –, az minden projektjével a jövőnket formálja. Egy kreatív megközelítés, innovatív technológiai megoldás, az újrahasznosításon alapuló anyaghasználat lényeges problémákra vonatkozóan hozhat előremutató eredményeket. Mára a jövőtudatos designgondolkodás etikai alapállássá vált az elhivatott tervezők számára. 

„Nincsenek könnyű helyzetben a gazdasági élet szereplői az elmúlt időszakban, hiszen folyamatosan olyan válsághelyzetek mellett kell helyt állniuk, amelyek mellett nehéz a folyamatos fejlődésre fókuszálni. Viszont abban, hogy egy-egy termék vagy szolgáltatás jobban és könnyen eladható legyen, fontos szerep juthat a designereknek. Ők ugyanis azok, akik egy-egy jól átgondolt grafikával, ergonomikus vagy éppen figyelemfelkeltő kialakítással segíthetnek egy-egy vállalkozás sikerében. A Magyar Formatervezési Díj minden évben hasznos látleletet ad arra nézve, kik azok a tervezők, akikre érdemes odafigyelnünk” – emelte ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács, illetve az SZTNH elnöke.

A tavalyi évben az elismerést többek között Laufer Ferenc Relief kályhacsempe-kollekciója, a Remion Design Head:Link duál csatornás EEG és bőr ellenállás mérő készüléke, Boskovitz Oszkár Kadarka betűcsaládja, Ujváry Berta Zsófia Hommage to Rudolf Ujváry textilkollekciója, illetve Hevesi Annabella és a Kárpitos Partner Group Bt. Dedas köztéri ülőbútor-családja nyerte el. A díjazott alkotásokból a Magyar Formatervezési Tanács hagyományosan a Budapest Design Week ideje alatt látogatható kiállítást szervez/rendez, ahol bárki megtekintheti majd a nyertes pályaműveket.

A bizottság 2023-ban is a termék, vizuális kommunikáció, terv és diák kategóriákban várja a három évnél nem régebbi pályaműveket. Az elismert szakemberekből álló zsűri a beérkező alkotásokat két fordulóban, kategóriánként értékeli, olyan szempontok alapján, mint formai minőség, újszerűség, versenyképesség, felhasználóbarát kialakítás vagy a fenntarthatósági szemlélet érvényesülése. A díjra tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt pályázhatnak.

A zsűri tagjai idén Harmati Hedvig DLA textiltervező; Kassai Ferenc grafikusművész; Börcsök Anna ékszertervező; Árkossy Tamás faipari mérnök; Dániel Tünde formatervező; György Árpád Hunor formatervező; Dr. Németh Edit ergonómus; Ruzicska Tünde kerámiatervező-iparművész; Serfőző Péter grafikusművész-tipográfus, valamint Tomcsányi Dóri divattervező.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, 2023. május 2. éjfélig várják az mfd [169] hipo [961] gov [961] hu e-mail címen.

A részletes pályázati kiírás, a jelentkezési lap és az adatlap itt érhető el:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/mft/magyar-formatervezesi-dij-2023-palyazati-felhivas

 

2023/03/23