SAJTÓKÖZLEMÉNY — Budapesten képzik az európai bírákat

 

Budapesten képzik az európai Egységes Szabadalmi Bíróság (ESZB) bíráit és adminisztratív személyzetét. Idén januártól egészen márciusig tartanak a képzések és továbbképzések. A közel 100 szakember részvételével zajló esemény célja, hogy a résztvevők elsajátítsák az ESZB eljárási szabályait és megismerjék az ügyviteli rendszer használatát. A képzés jelenleg is zajlik.

Az Európai Unió tagállamainak bíráiból álló Egységes Szabadalmi Bíróság (ESZB) az egységes európai szabadalmi rendszer alappillére. Az új rendszer célja, hogy a jövőben gyorsabban, olcsóbban és egyszerűbben lehessen oltalmat szerezni Európában. Az egységes szabadalmi rendszerben várhatóan nemcsak a jogszerzés válik könnyebbé, hanem a jogérvényesítés is.

Magyarország 2013. február 19-én írta alá az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló megállapodást, amely az ESZB Képzési Központjának székhelyeként Budapestet jelölte meg (az első két, fizikai jelenléttel járó képzés 2015-ben és 2016-ban zajlott hazánkban). Bár hazánk a megállapodást még nem ratifikálta, ettől függetlenül a képzési központnak továbbra is a magyar főváros ad otthont.

Az ESZB bíráit 2022. október 19-én nevezték ki: ekkor összesen 85 szakember kapott megbízást, és vehet részt 2023 januárja és márciusa között az immáron harmadik alkalommal megtartandó, budapesti képzésen. Az eseményt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) koordinálja és a napokban vette kezdetét.

A képzéssorozat megnyitóján Lábody Péter, az SZTNH jogi elnökhelyettese, valamint Klaus Grabinski, az ESZB Fellebbviteli Bíróságának elnöke köszöntötte a megjelenteket.

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2023/01/18