SAJTÓKÖZLEMÉNY — Bevételi forrás a Széchenyi-egyetemnek, versenyképes tudás a hallgatóknak

 

Újabb egyetem követi a nemzetközi trendeket, így itthon is tovább bővül azoknak a felsőoktatási intézményeknek a köre, akik tudatosan segítik a hallgatókat a szellemitulajdon-védelem hasznosításában. Ősztől szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a győri Széchenyi István Egyetem (SZE). A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra.

A Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem után a győri Széchenyi István Egyetem a következő felsőoktatási intézmény, amellyel együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél ezúttal is az, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A SZE vezetősége is tudatában van annak, hogy a hallgatók olyan tudást szereznek, amely később a nemzetközi piacon is fontos lesz, ráadásul az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek is újabb forrásokat jelent.

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek, inkubációs és akcelerációs programok megvalósításában is részt vesznek.

„Külföldi egyetemeknél jól bevált modell, hogy az intézményi szinten megszerzett és jól hasznosított oltalmak további bevételeket jelentenek az egyetemnek. Örömmel vesszük, ha olyan intézménnyel köthetünk együttműködést, mint a győri egyetem, ahol a vezetőség felismerte az ebben rejlő lehetőségeket. A hazai és a nemzetközi piacon való versenyképes jelenlét elengedhetetlen alappillére a szellemitulajdon-védelem, enélkül minden alkotás és terv ki van téve a másolás vagy a lopás veszélyének. A szellemi tulajdon kezelésében bátor és innovatív megközelítésre van szükség, ami egyszerre ösztönzi, védi és hasznosítja az egyetemen létrejövő új tudást” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

„Nagy jelentőségűnek tartom az SZTNH-val való szorosabb együttműködést, mivel rektori programom egyik fontos elemét képezi az oktatóink-kutatóink által kifejlesztett egyedi módszerek, eljárások, valamint találmányok szellemi tulajdonjogának védelme. Ez növelni tudja azok hasznosíthatóságát, értékesítését és nem utolsó sorban egyetemünk nemzetközi szintű láthatóságát” – mondta Baranyi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

„A Széchenyi István Egyetem számára a stabilitást, pénzügyi erősödést, nagyobb tervezhetőséget eredményező modellváltás egyik fontos területe a kutatási eredmények, szellemi alkotások üzleti hasznosítása és spinoff vállalkozások létrehozása. E folyamat részeként tavaly megújult intézményünk szellemitulajdon-kezelési szabályzata, valamint a Menedzsment Campus Kompetenciaközpont kialakította a szellemi alkotások befogadásának és üzleti hasznosításának folyamatait és eljárásrendjeit. Ezek eredményeként mintegy másfél tucat szellemi alkotás hasznosítása kezdődött meg az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretében. Az SZTNH-val való szorosabb együttműködés alapját e tevékenységek jelentik, amelyek hozzájárulnak a gazdaság versenyképességének erősödéséhez is” – hangoztatta  Dőry Tibor, az egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának elnöke.

Az SZTNH tervei között szerepel, hogy további felsőoktatási intézményekkel is hasonló megállapodásokat köt, hogy valóban minél több hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.

2021/07/13