SAJTÓKÖZLEMÉNY — Az alkalmazott kutatási projektek esetén kiemelten fontos a szellemitulajdon-védelem

Budapest-Sopron, 2021. október 26. – A Soproni Egyetem is csatlakozott azokhoz az egyetemekhez akik tudatosabban védik a szellemi tulajdonukat, ezzel nem csak az intézmény innovációit védik, de több bevételt is szerezhetnek. A tudatosabb képzés érdekében szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Soproni Egyetem (SE). A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra.

A Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem után a Soproni Egyetem a következő felsőoktatási intézmény, amellyel együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél ezúttal is az, hogy a külföldi nagy egyetemek példája nyomán az egyetemisták itthon is tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. Az egyetem vezetősége is tudatában van annak, hogy a hallgatók olyan tudást szereznek, amely később a nemzetközi piacon is pótolhatatlan lesz, ráadásul az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek is újabb forrásokat jelent.

A vírushelyzet rávilágított arra, hogy a gazdaságban egyre nagyobb segítséget jelent, ha a vállalkozások, alkotóműhelyek tudatosan foglalkoznak a szellemitulajdon-védelemmel, ezt bizonyítja az is, hogy egyre több felsőoktatási intézmény is elmozdult ebbe az irányba.

„A korábbi években a több mint húsz, akkor még államilag finanszírozott egyetem összesen tízes nagyságrendben adott be szabadalmi kérelmeket, ami messze nem tükrözte azt az innovatív munkát, ami az intézményekben folyik. Azóta viszont megnyíltak azok a támogatási formák, amelyek nemcsak az alapkutatást finanszírozzák, hanem az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést, valamint az ipari problémákra adott egyetemi válaszokat is. Ezen a területen már kimondottan hasznos a szellemi tulajdonjogok védelme is, így a pályázatok kiírásában külön szerepel az erről szóló kötelezettség. Mára már százas nagyságrendű oltalmazási ötlet, sőt kutatás-fejlesztési-innovációs projekt fut egy-egy egyetemen, vagyis az ösztönzők hatására is elkezdtek másképpen tekinteni a lehetőségekre, elkezdtek az immateriális javaikra is ügyelni, és valódi kutatóhelyként viselkedni” – fogalmazott az együttműködés kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A Soproni Egyetem részéről Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora üdvözölte a közös munkát: „A Soproni Egyetem 2020 augusztus elsejével modellt váltott, ami nem csak egyfajta jogi procedúrát jelentett, hanem elkötelezettséget is, hogy az iparral való kapcsolatainkat megerősítsük. Célunk, hogy az intézményünkben keletkező szellemi termékeket mihamarabb hasznosítani lehessen, amelyből az egyetemnek a későbbiekben árbevétele származik. A hallgatóinkkal már a kezdetektől, akár az idézetek szintjén el kell fogadtatnunk, hogy tiszteljék, becsüljék mások szellemi alkotásait. Ez egy edukációs folyamat is, így amikor az egyetemről kilépve megalkotják saját szellemi termékeiket, akkor átláthatják az azok értékesítéséhez kapcsolódó jogokat, kötelezettségeket. A Soproni Egyetem ehhez képzésekkel, gyakorlati megvalósításban nyújtott támogatással kíván segítséget nyújtani.”

Az SZTNH további együttműködéseken dolgozik, hogy minél több hazai felsőoktatási intézménnyel is hasonló megállapodásokat kössön, hogy minél több hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2021/10/26