SAJTÓKÖZLEMÉNY — A Magyarországon hatályosított európai szabadalmak is elérhetőek az EPO központi rendszerén keresztül

Ma estétől a Magyarországon hatályosított európai szabadalmak is elérhetőek lesznek a European Federated Patent Register (EFPR) szolgáltatásban: a rendszer nagy segítséget nyújt az európai szabadalmak aktuális jogi státuszával kapcsolatban. Az EFPR szolgáltatáshoz már több mint 30 nemzet csatlakozott, s immáron a magyar adatok is a rendszer részei. Ezzel egyszerűbben ellenőrizhetővé válik az érdeklődőknek, így cégeknek és szabadalmi ügyvivőknek is az európai szabadalmak egyes tagországi státuszának ellenőrzése.

Mára egyre kevésbé kérdőjeleződik meg az, hogy miért van akkora ereje a szellemitulajdon-védelemnek. Míg korábban egy-egy vállalkozás esetében a materiális vagyona (például meglévő gépei) vagy személyi állománya, azok szakértelme jelentette az igazi tőkét, mára egyre inkább az immateriális javak fontosak a befektetők számára. Ennek egyik lényeges eleme a szellemi tulajdon, amelynek védelme komoly versenyelőnyt jelenthet, jogilag is sokkal biztosabbá válik a vállalkozás működése, ráadásul a nemzetközi piacra lépés egyik alapfeltétele. Utóbbi miatt fontos, hogy könnyen tudjunk tájékozódni az országok szabadalmi rendszereiben.

Az EPO azért hozta létre a European Federated Patent Registert, hogy az általuk megadott szabadalmak országonkénti adatai is egy felületről legyenek elérhetőek. Az EFPR-nek több mint 30 nemzet a tagja, s immáron a magyar adatok is a rendszer részeivé váltak. Így ezeknél a szabadalmaknál könnyen, egy helyen lesz követhető az országonkénti, aktuális jogi státusz (például, hogy egy-egy oltalom fennáll-e még).

„A magyar csatlakozás azért is fontos lépés, mivel jelenleg közel 34 ezer európai szabadalmat tart nyilván az SZTNH, így ezek EFPR-ben való elérése sokaknak nyújthat hasznos segítséget. És hogy ez a 34 ezer szabadalom mit jelent a hivatal életében? Az európai szabadalmi bejelentések esetében 2021-ben például közel 3 milliárd forint díjbevételben részesült a hivatal az Európai szabadalmi egyezmény révén, ami egyrészt az SZTNH, másrészt a magyar gazdaság működésében is számottevő összeg” – nyilatkozta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A csatlakozási projekt egyébként az SZTNH és az EPO közös finanszírozásában valósult meg, és ma 19:00 órától érhető majd el.

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2022/02/14