Nők a művészetről, művészet a nőkről - jön a VII. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

A műtárgy.com műkereskedelmi portál 2023. május 18-20. között hetedszerre rendezi meg a tavasz legszínesebb művészeti, kulturális eseményét, az elmúlt évek során háromnapossá bővült Műtárgyak Éjszakája Fesztivált (MÉF). A múzeumok, galériák, műtermek, műhelyek közreműködésével megvalósuló rendezvény 50 fővárosi helyszínnel és közel 100, izgalmasabbnál izgalmasabb programmal várja az érdeklődőket. A fesztiválon programadóként az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központtal (OMRRK) együttműködésben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is részt vesz.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál lehetőséget teremt a művészetkedvelő közönség, az alkotók és a műértők találkozására. Bepillantást enged a kulisszatitkokba, elérhető közelségbe hozza a mindennapok során általában üveg mögül szemlélt műtárgyak lenyűgözően sokszínű világát. A MÉF küldetése az is, hogy bemutassa, a műtárgy korántsem egyenlő a festménnyel, grafikával és a szoborral, a porcelán, a kerámia, az üveg, a fotográfia, az ékszer, a papírrégiség és a filatélia, sőt még a textil is hangsúlyos szerephez jut a kínálatban.

Hogyan készült a műtárgy?
A fesztiválon programadóként az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központtal (OMRRK) együttműködésben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is részt vesz a „Hogyan készült a műtárgy? – Restaurátori vizsgálatok a festéstechnika kutatás szolgálatában” című előadással. Varga Tímea és Cseh Tímea, az OMMRK festő-restaurátorai arról fognak beszélni, hogy miként lehet egy műtárgy felépítését pontosan megismerni, példaként a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállítását felhozva, amely tárlaton 24 olyan festményt is láthattak az érdeklődők, melyek teljesen ismeretlenek voltak eddig mind a szakma, mind a közönség számára. Az újonnan előkerült vászonképek restaurálása előtt, az OMRRK diagnosztikai részlegén végzett munka elindulásával mélyebb betekintést nyertek a művész készítéstechnikai és anyaghasználati sajátosságaiba. A vizsgálatok és azok eredményei illeszkednek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által támogatott törekvések körébe, melynek célja, hogy megelőzze a kulturális javakkal szembeni visszaéléseket, ezért támogatják a kiemelkedő jelentőségű magyar képzőművészek életművének rendszerszintű feldolgozását.

Középpontban: a nők
A korábbi évekhez hasonlóan most is van kiemelt témája a programsorozatnak. Idén ez nem más, mint a nők és a művészet kapcsolata, a mottó: Nők a művészetről, művészet a nőkről. Bár a művészetek története nem lenne ugyanaz a női alkotók és múzsák nélkül, kijelenthető, hogy még napjainkban is a kelleténél kevesebb szó esik róluk. Ezt orvosolandó, a 2023-as MÉF Adjunk nagyobb teret a nőknek a művészetben kampánnyal készül és számos érdekes, kapcsolódó programmal várja az érdeklődőket. Hogy néhányat említsünk: szó lesz a nőideál kommunizmus alatti változásairól a Memento Parkban, a szecesszió női oldaláról a Ráth György-villában, a női üvegművészek szerepéről és hatásáról, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra sikertörténetében tevékeny szerepet betöltő női alkotókról is. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Női sorsok címmel tartanak tematikus tárlatvezetést, a Mária Magdolna-Torony sétája során pedig több évezredes női alakokkal találkozhatunk és élvezhetjük a fantasztikus panorámát. A nők és a művészet kapcsolatáról beszélgetünk a „Woman made” pop-up kiállításban is. Megismerkedhetünk a női feltalálókkal – gondolta volna például, hogy a körfűrész ötlete is egy hölgy fejéből pattant ki? A Magyar Nemzeti Galériában a vásznakon lévő legendás nőalakok, illetve a kiemelkedő jelentőségű kortárs festőművészek nyomába eredünk. Művészeti sétán találkozhatunk az Andrássy út nőalakjaival, a balatonfüredi Vaszary Galériában pedig kerekasztal beszélgetést hallhatunk Ladik Katalinnal.

Az idei Adjunk nagyobb teret a nőknek a művészetben kampánya a rendezvénynek azt az üzenetét hordozza, hogy hangsúlyozzuk a női szereplők jelenlétét és fontosságát a képző-, és iparművészetben. Ebből az okból valamennyi, a szervező által felkért előadó idén nő. A hashtag #adjunkteret használatával az Instagramon is kampányt indítunk.

Kitárják kapuikat a restaurátor-műhelyek és a műtermek
A fesztivál során olyan helyszínekre is beléphetünk, ahová különben nem lenne módunk, ilyenek a restaurátor-műhelyek és a műtermek. A kortárs kerámia és porcelán restaurálásának műhelytitkaira is fény derül a Vaja Porcelán Restaurátor Műhelyben. Felkeressük Zeus Salas venezuelai festőművész, Barakonyi Zsombor festőművész és Nemes Anna festőművész műtermét, továbbá a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületet (FISE). Ellátogatunk Borkovics Péter üvegművész műtermébe és Fajó János egykori műteremházába is. Idén is megismerhetjük a festmények laborvizsgálati módszereit.

Mindent a kéznek! - Workshopok
A betonhímző, a Herendi porcelánrózsa-készítő és a Herendi porcelánfestő workshopon mi is művésznek érezhetjük magunkat. A MMKM Műszaki Tanulmánytárban a régi idők háztartásainak kihívásaival ismerkedünk meg, a workshop részeként pedig lábbal hajtós varrógéppel egy kisebb használati tárgyat is elkészítünk. A Vasarely Múzeumban stencilező gép segítségével alkothatunk domborműveket. Regős Anna textilművész a kreatív papír pliszírozás rejtelmeibe avat be bennünket. A METU Divat és Textil Tanszékén ipari hulladékból készítünk hordható bőrékszereket.

Tematikus séták
A tematikus séták sorát gazdagítja a már említett Nők az Andrássy úton program mellett az e-rolleres kortárs galériatúra, amely során kiemelkedő kortárs galériákat keresünk fel rolleren. Designelméleti szakemberrel eredünk a kortárs design nyomába a belvárosban, megismerjük a showroomok világát, találkozunk a tervezőkkel.

Szakmai előadások
A szakmai előadások során a könyv- és kéziratgyűjtés rejtelmei, Szendrey Júlia korabeli ékszerek, a kortárs magyar üvegművészet, valamint a filmekben felbukkanó festmények is terítékre kerülnek. A Zsolnay gyár egyiptomi stílusú luxuskerámiáról hallhatunk műtárgybemutatóval egybekötött előadást a Ráth György-villában.

VIP programok
Idén először a VIP jeggyel rendelkezőknek exkluzív programokkal készülünk, ide tartozik többek között a látogatás Borkovics Péter műtermében, valamint Fajó János Műteremházában és Virág Anna kalaptervezőnél is, de az Operaház műtárgyait is górcső alá vesszük. A Szépművészeti Múzeum 150 éves grafikai restaurátor-műhelyébe és az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba is ellátogatunk, utóbbiban jelenleg Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál műveinek restaurálása zajlik egyebek mellett. A VIP helyszínek között megtalálható továbbá a Light Art Museum és a Ludwig Múzeum raktára is. A Vigadóban a női egyenjogúság első harcosainak tiszteletére tartunk naplementével egybekötött épülettörténeti sétát.

Tárlatvezetések
A Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon önálló kiállításlátogatásra is lehetőség van, például az Óbudai Múzeumban, a Műcsarnokban és a balatonfüredi Vaszary Galériában, de izgalmas tárlatvezetéseken is részt vehetünk. A Molnár Ani Galériában Wolsky András és Albert Rubens festőművészek közös tárlatát tekinthetjük meg vezetéssel. A Nagyházi Contemporary-ben Ámmer Gergő önálló kiállításán a művész és Cséka György esztéta kalauzol. Az Einspach Fine Art & Photography-ban kurátori tárlatvezetéssel tekinthetjük meg Drozdik Orshi tárlatát. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban Gróf Vay Péter püspök életével és Japánban zajló műgyűjtésével ismerkedhetünk meg. A BTM Vármúzeumban a magyar Anjou-címeres selyemkárpit ásatásaiba, valamint a honfoglalás kori női viseletek világába kapunk betekintést. A Paulheim-Weninger villában élő falfestés, tárlatvezetés és kávékóstolás is lesz. A Klebelsberg Kultúrkúriában az 5. GlasSpring magyar kortárs üvegművészeti kiállításon vehetünk részt kurátori tárlatvezetésen. A Kieselbach Galériában az aukciós kiállításon tartanak szubjektív tárlatvezetést és alkotói tárlatvezetés lesz a MyMuseum Gallery-ben rendezett fotókiállításon. Magyar sikerek a világkiállításokon elnevezésű tematikus tárlatvezetést tart a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa. Victor Vasarely és Denise René titokzatos kapcsolatáról és művészeti együttműködéséről is részleteket tudhatunk meg a Vasarely Múzeum tárlatvezetésén. A Fény forradalma című tárlaton világhírű magyar művészek fényművészeti alkotásait csodálhatjuk.

Érzékenyítő és fogyatékosság-barát programok
Idén is figyelmet fordítunk arra, hogy a fogyatékkal élők számára is tartalmas művészeti programokat bizto-sítsunk. Akadálymentesített tárlatvezetést tart a Magyar Nemzeti Galéria a legújabb 3D nyomtatással készült szobormásolatainak segítségével, ahol a tapintáson túl a közös eszmecserén van a főszerep. A Vasarely Mú-zeum látássérülteknek is ajánlott programján pedig Victor Vasarely műveit felfedezhetjük fel tapintással és egy workshop keretében. Autizmussal élők számára pedig tárlatvezetést és foglalkozást tart Koós Ágnes ku-rátor és Nov Mariann autizmusspecifikus művészetterapeuta az 5. GlasSpring magyar kortárs üvegművészeti kiállításon.

A programokon való részvételhez jegyvásárlás és előzetes regisztráció szükséges. További információ az esemény honlapján érhető el: [[https://www.mutargyakejszakaja.hu/]]

Részletes program: [[https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2023]]

2023/04/25