Megkezdte működését a földrajzi árujelzők keresésére szolgáló GIview adatbázis

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (a továbbiakban: EUIPO) együttműködésének eredményeként, a földrajzi árujelzők keresésére szolgáló GIview adatbázis megkezdte működését. Az adatbázis modern felhasználói felületen keresztül nyújt széleskörű információt az Európai Unión belül oltalmazott földrajzi árujelzőkről a nyilvánosság, a földrajzi árujelzők jogosultjai, a védjegy elbírálók és a hatóságok számára.

A földrajzi árujelzők kereséséhez új és speciális keresési lehetőségek állnak a felhasználók rendelkezésére, úgy mint a földrajzi jelzéssel ellátott termék típusa (például bor, mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, szeszes italok, ízesített borok), a földrajzi árujelző fajtája (oltalom alatt álló eredetmegjelölés, oltalom alatt álló földrajzi jelzés, földrajzi jelzés), a földrajzi árujelző jogi státusza (például bejelentett vagy lajstromozott) vagy az oltalmat szabályozó jogforrás (EU rendelet vagy nemzetközi megállapodás Európai Unión kívüli országokkal).

A GIview a keresés alkalmazásával lehetővé teszi a felhasználók számára a földrajzi árujelzőkre vonatkozó hivatalos lajstromozott adatok (például a földrajzi árujelző típusa, az elsőbbség napja, a jogi státusz) illetve további részletes adatok (például a termelő csoportosulások adatai, térképek, fényképek a termékről, termékleírás, földrajzi terület) lekérdezését, valamint a földrajzi árujelzővel kapcsolatos dokumentumok linkjének elérhetőségét.

A GIview további előnye, hogy a termelői csoportosulásoknak lehetőséget nyújt a részletes adatokhoz kapcsolódó fordítás biztosítására, illetve lehetővé teszi a földrajzi jelzések egyszerű feltérképezését földrajzi kiterjedésük bemutatásával. Az adatbázis a földrajzi árujelzők jogosultjainak képviselői számára egyszerű hozzáférést biztosít az EUIPO információcsere moduljához az IP Jogérvényesítési Portálon keresztül, amelyet a Szellemi Tulajdonjogok Megsértésének Európai Megfigyelőközpontja kezel. A GIview nem utolsósorban megkönnyíti a termelői csoportosulások, a hatóságok, az üzletfelek és egyéb érdekelt felek közötti kapcsolattartást is.

A GIview adatbázis az alábbi linken érhető el:

https://www.tmdn.org/giview/

2020/12/16