Megkezdődött a WIPO diplomáciai konferenciája Genfben

2024. május 13-án hivatalosan kezdetét vette Genfben a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) szellemi tulajdonról, genetikai forrásokról és a hozzájuk társított hagyományos tudásról szóló új nemzetközi egyezmény elfogadására irányuló diplomáciai konferencia. Mintegy 1.200 delegált érkezett Genfbe a diplomáciai értekezletre, ahol két hétig, 2024. május 24-éig folynak majd az intenzív tárgyalások a tervezett nemzetközi egyezménnyel kapcsolatban. Ezzel az utolsó állomásához érkezett az egyezmény megkötését célzó immár húsz éve tartó tárgyalások sorozata. A tárgyalások történelmi jelentőségét a WIPO főigazgatója, Daren Tang is kiemelte a diplomáciai értekezletet megnyitó beszédében.

A jövőbeli egyezmény célja, hogy fokozza a szabadalmi rendszer hatékonyságát, átláthatóságát és minőségét, és megakadályozza, hogy tévesen adjanak szabadalmat olyan találmányokra, amelyek a genetikai források és a genetikai forrásokhoz kapcsolódó hagyományos tudás tekintetében nem újszerűek vagy feltalálói jellegűek.

Magyarország hat fős delegációval képviselteti magát az eseményen, amelyen Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke is részt vesz delegáltként. Magyarország aktív szakmai szerepet lát el a nemzetközi egyezmény szövegével kapcsolatos végső megállapodások elérése érdekében: Kovács Krisztina az SZTNH Jogi és Nemzetközi Főosztályának iparjogvédelmi tanácsadója látja el a WIPO közép-európai és balti államok regionális csoportjának (CEBS) szakmai koordinációs feladatait és képviseli az említett államok álláspontját a tárgyalások során.

2024/05/14