Megjelent a 2016. évi Globális Innovációs Index

2016. augusztus 15-én jelent meg a WIPO, a Cornell University és az INSEAD gondozásában a The Global Innovation Index 2016: Winning with Global Innovation című kiadvány, amely a világ 128 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel 82 mutató felhasználásával. Az évente közzétett elemzés indikátorai hét területet ölelnek fel, amelyek a következők: az intézményrendszer, a humántőke és kutatás, az infrastruktúra, a piacok fejlettsége, az üzleti kultúra fejlettsége, a tudományos és technológiai teljesítmények, valamint a kreatív teljesítmények.

A világ leginnovatívabb gazdasága változatlanul Svájc, őt követi Svédország, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Finnország. Az előző évhez képest csak kisebb elmozdulások történtek az élen: Svédország a 2. helyre került, leszorítva onnan a 3. helyre az Egyesült Királyságot; az Amerikai Egyesült Államok és Finnország egy-egy hellyel előbbre került, Hollandia viszont a 4. helyről a 9. helyre szorult. Új fejlemény, hogy Kína csatlakozott a 25 leginnovatívabb nemzetgazdasághoz.

Magyarország - 2015-höz képest - két helyet előrelépve a 33. helyet foglalta el az idei összesített innovációs rangsorban. A közép-kelet-európai régióból hazánkat csak Észtország, Csehország és Szlovénia előzi meg. Ezúttal sikerült leköröznünk Lettországot.

A magyar innovációs szektorban a ráfordítások és eredmények aránya nemzetközi összehasonlításban is magas innovációs hatékonyságot jelez, amellyel a rangsorban (a tavalyi 35. helyről) az előkelő 17. helyre sikerült felkerülnünk. Az innovációs eredmények terén pedig előbbre léptünk a 37. helyről a 30. helyre.

Hazánk néhány területen a világ legjobb 10 országa közé került a nemzetgazdaság kiváló teljesítménye alapján. A világ élmezőnyében vagyunk a következő mutatók tekintetében: az ISO 14001 környezetirányítási tanúsítványok GDP-hez viszonyított száma (9. hely), az alkalmazott vámtételek (9. hely), az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványok GDP-hez viszonyított száma (10. hely), az ún. high- és medium tech ágazatok aránya (6. hely), a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogdíjbevételek aránya (10. hely), a nettó közvetlen tőkekiáramlás GDP-hez viszonyított aránya (8. hely) és a kreatívipari javak exportjának aránya (7. hely). A tudásbeáramlás (7. hely) és a tudásdiffúzió (3. hely) összesítő indikátorok esetében igen kedvező pozíciót sikerült elérni.

A szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos mutatószámok terén javítottuk helyezésünket a hazai használatiminta-oltalmi bejelentések (25. hely) és a nemzeti védjegyek GDP-hez viszonyított aránya (57. hely) terén. Az előző évek szintjén maradt a PCT-bejelentések aránya (32. hely). Az új mutatóként felvett nemzeti formatervezési minták tekintetében a 31. helyen állunk, míg a hazai eredetű szabadalmi bejelentések esetében valamelyest romlott hazánk teljesítménye (39. hely).

A kiadvány teljes terjedelemben letölthető pdf-ben a WIPO honlapjáról: 
http://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_gii_2016.pdf

2016/08/25