Magyar mászófalé Európa egyik legjobb design-ja

ZigZag nevű mászófalával egy magyar vállalkozást, a HardBodyHanget (HBH) is beválogatták az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) formatervezési elismerése, a DesignEuropa Díj döntősei közé kis- és feltörekvő vállalkozások kategóriában. A 2023. szeptember 5-én lezajlott berlini díjátadó jól megmutatta, miért fontos egyszerre a jó design és a tudatosan védett szellemi tulajdon a vállalkozások számára.

Az EUIPO által alapított DesignEuropa Díj a nemzetközi ipari formatervezés egyik fontos elismerése: idén immáron negyedik alkalommal díjazták az ipari formatervezés terén kiemelkedő termékeket és formatervezőket. 2023-ban a díjra összesen 43 országból közel 700 pályázat és jelölés érkezett a kis- és feltörekvő vállalatok, valamint az ipari kategóriákban. Végül 7 országból (Magyarország, Ausztria, Horvátország, Észtország, Olaszország, Lengyelország, Szlovénia és Horvátország) válogatták be a 4-4 döntőst. A finalista termékek az ágazatok széles skáláját képviselték, mint például a kávé, a háztartási gépek, az irodabútorok, a mobilitás és a sport. Valamennyi termék a fenntarthatóságot és a társadalmi hatást helyezte előtérbe, és új szabványokat állított fel a formatervezési iparban.

A kis- és feltörekvő vállalatok kategóriában a kisvállalkozások, valamint a közelmúltban alapított vállalatok kiemelkedő formaterveit ismerik el, méretüktől függetlenül. 2016-ban már volt magyar döntőse ennek a kategóriának, Szőnyi Anna padja akkor azonban nem kapta meg az elismerést. Ez idén a HardBodyHangnek sem sikerült: mászófaluk, egy olasz főzőrendszer, egy osztrák kávészűrő, illetve egy szlovén elektromos, hajózáshoz használható motor közül végül a szlovén cég RemigoOne nevű termékét díjazták.

„Mindig is olyan termékeket szerettünk volna létrehozni, amelyek mind a környezet, mind a társadalom számára hasznosak. A ZigZag Boulder egy moduláris mászófalrendszer, amelyet a sziklákhoz hasonló geometriák kialakítására terveztünk. Mérete és konfigurációja módosítható, a modulrészek összekapcsolása végtelen kombinációt kínál, amorf formákat vagy akár sík felületet is létre lehet hozni. Ezt a kültéri terméket amatőröknek és profi sportolóknak is ajánljuk, így a mászás kortól, tapasztalattól és sporttudástól függetlenül mindenki számára elérhető” – emelte ki a berlini díjátadón Erdélyi Tamás, a HBH társalapítója, vezető tervezője.

Az EUIPO számára nemcsak a design, hanem annak oltalmazása is kiemelten fontos. Díjazott ugyanis csak olyan termék lehet, amely lajstromozott közösségi formatervezésiminta-oltalommal rendelkezik. A közösségi formatervezési mintaoltalom az EUIPO-nál bejegyzett, népszerű szellemitulajdon-jogi forma, amely mind a 27 uniós tagállamban érvényes. Idén ünnepli a közösségi formatervezési mintaoltalom a 20. évfordulóját. Az elmúlt két évtizedben az EUIPO-hoz több mint 1,8 millió közösségi formatervezésiminta-oltalmi bejelentés érkezett, és jelenleg évente több mint 100 ezer formatervezési mintát jegyeznek be.

Az ipari kategóriában a nagy- és középvállalkozások pályázatait ismerték el. 2023-ban ebben a kategóriában az észt automatizált önkiszolgáló, az olasz automata kávéfőző, a horvát távmunkaállomás, illetve a lengyel irodai szék közül az olasz SMEG terméke nyert. Emellett kiosztották az életműdíjat is, amelyet idén Maria Benkzton svéd formatervező kapott meg.

További információ a díjazottakról és a döntősökről:
[[https://www.euipo.europa.eu/en/designs/designeuropa-awards]]

 

2023/09/05