Lezárult a WIPO közgyűlések 59. sorozata

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) 2019. szeptember 30. és október 9. között 192 tagállam részvételével tartotta közgyűléseinek 59. üléssorozatát. Az eseményen az SZTNH elnöki szintű delegációval vett részt. A WIPO tagállamai többek között az alábbi fontos kérdésekben döntöttek.

A tagállamok elfogadták a WIPO 2020-2021. évekre szóló költségvetését.

A közgyűléssorozat alatt a WIPO által adminisztrált nemzetközi szerződésekhez 11 csatlakozást jelentettek be. Szamoa és a Koreai NDK csatlakozott a Lisszaboni Megállapodás genfi szövegéhez, így az EU idén ősszel várható csatlakozása nyomán a genfi szöveg hatályba 2020 első negyedévében hatályba léphet.

A tagállamok jóváhagyták a főigazgató 2020-ban esedékes megválasztásának menetrendjét.

Magyarország a következő két évben továbbra is tagja lesz a Koordinációs Bizottságnak, amely a WIPO egyik legfontosabb döntéshozó szerve (többek között javaslatot tesz a főigazgató személyére), valamint a Program és Költségvetési Bizottságnak is.

Az ipari minták jogi szabályozását célzó nemzetközi szerződés (Design Law Treaty) elfogadása tárgyában a diplomáciai értekezlet összehívásáról ismét nem született döntés. Ez utóbbit 2020-ra, a diplomáciai értekezletet 2021 első félévére irányozták elő.

A tagállamok elfogadták a Szellemi Tulajdon, Genetikai Források, Hagyományos Ismeretek és a Folklór kérdéseivel foglalkozó Kormányközi Bizottság (IGC) következő két évre szóló mandátumát.

2019/10/16