KONZULTÁCIÓ

Az Európai Bizottság 2015. december 9-én tette közzé az online tartalomszolgáltatások határon átnyúló hordozhatóságának biztosításáról szóló rendelet javaslatát (Rendelet az online tartalmak belső piacon belüli, határokon átnyúló hordozhatóságának biztosításáról), továbbá a „Modern, európaibb szerzői jogi keretrendszer felé” elnevezésű közleményét (Közlemény – A korszerű, európaibb szerzői jogi keret felé). Az e dokumentumokkal kapcsolatos sajtóközlemény itt olvasható.

Az online tartalomszolgáltatások határon átnyúló hordozhatóságának biztosításáról szóló rendeletjavaslat az online tartalmakat érintő szolgáltatásokhoz való hozzáférésnek a szerzői jog territoriális jellegéből fakadó akadályait célozza felszámolni, lehetővé téve az egyik tagállamban jogszerűen megvásárolt online tartalmakhoz a többi tagállamban való hozzáférést.

A „Modern, európaibb szerzői jogi keretrendszer felé” elnevezésű közlemény az uniós szerzői jog átfogó módosítását irányozza elő, utalva többek között a televíziós és rádióadások határon átnyúló közvetítésére, a kereskedelmi forgalomból kikerült művek digitalizációjának kérdésére, a Kreatív Európa Programra, a szerzői jog alóli kivételek és korlátozások területére, a nyilvánossághoz közvetítés fogalmának vizsgálatára, a szerzők és előadóművészek díjazásának kérdésére és a jogérvényesítési rendszer hatékonyságának növelésére.  

Tekintettel a Bizottság kezdeményezésének jelentőségére, az Igazságügyi Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvános konzultációt hirdet annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismerje a fent hivatkozott két dokumentummal összefüggésben az érdekelt személyek, szervezetek véleményét. Célunk, hogy a hazánk által e témákban képviselendő álláspont a konzultáció révén kapott észrevételek, javaslatok megismerése révén minél jobban tükrözze a piaci szereplők és a szerzői jogi reform kapcsán érintett más szervezetek véleményét.

Ezúton buzdítunk minden érdekelt szervezetet a konzultációban való aktív részvételre.

Az online tartalomszolgáltatások határon átnyúló hordozhatóságának biztosításáról szóló rendeletjavaslattal és a Modern, európaibb szerzői jogi keretrendszer felé” elnevezésű közleménnyel kapcsolatos észrevételeiket

2016. január 22-ig

várjuk a szerzoijogireform [169] hipo [961] gov [961] hu továbbá a  niehat [169] im [961] gov [961] hu e-mail címekre.

 

Együttműködését előre is köszönjük!

 

Igazságügyi Minisztérium         Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

 

 

2015/12/18