Jogérvényesítés szakmai szemmel

Egy éves kihagyás után, idén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közös együttműködésében került sor a hagyományos éves jogérvényesítési konferencia megrendezésére, budapesti helyszínen.

Rendhagyó körülmények között került sor 2023. szeptember 19-20. között a hagyományos éves jogérvényesítési konferencia megrendezésére, amelynek a NAV Vaskapu utcai létesítménye adott otthont. A konferencia megszervezésének feladatát végző SZTNH célja az volt, hogy egyrészt feltárja és a résztvevőkkel megismertesse az IP (intellectual property - szellemi tulajdon) jogérvényesítésben szegmentált módon felmerülő nehézségeket, másrészt teret adjon a jogérvényesítésben eltérő szinteken, ugyanakkor közös célért munkálkodó szakemberek számára a közvetlen kapcsolatépítésnek és az aktuális kérdések áttekintésére, valamint a különböző nézőpontok megvitatására.

A konferencia első napján az IP-jogérvényesítés aktuális problémáin belül a vagyoni hátrány témájának szentelte. A vagyoni hátrány számításához nemzetközi és EU-s kitekintést adva, valamint a hazai szabályokat polgári jogi szemszögből megközelítő előadás adta a konferencia szakmai programjának nyitányát. Ezt követően nyomozati, szabálysértési és büntetőjogi szempontból is, gyakorlati példák és jogesetek szemléltetésével a közönség betekintést nyerhetett a NAV egyes szervezeti egységeinek, valamint az ügyészség munkájába. A szakmai előadásokat kiegészítve a közönség jogtulajdonosi oldalról is megismerhette a jogérvényesítés mindennapjait, a jogosulti képviselő és szerzői jogi jogosult előadásain keresztül.

Az egyes előadásokat követően, valamint a konferenciát záró kerekasztal-beszélgetés során fontos megoldási javaslatok születtek a vagyoni hátrány kapcsán felmerülő számos kérdés vonatkozásában. A közönség aktív részvételének köszönhetően több hatóságon és szervezeten átívelő probléma felvetések, szakmai javaslatok és probléma-kezelési lehetőségeket vázoltak fel együttesen a résztvevő felek.

A konferencia második napját idén is a gyógyszerhamisítás témájának szentelte: bemutatta a szabálysértési és büntetőügyekben eljáró hatóságok gyakorlati tapasztalatait gyógyszerszakmai, kutatói hátérrel kiegészítve – idén rendhagyó módon, a közönség folyamatos, interaktív formában történő bevonásával.

A gyógyszerhamisítás elleni hatósági fellépést mind szabálysértési, mind büntetőjogi szinten az eljáró hatóságok képviselői eljárási módszereiket, valamint az aktuális nehézségeket munkájuk során felmerült jogesetek szemléltetésén keresztül mutatták be.

A panelt lezáró kerekasztal-beszélgetés konklúziói – a szervezeti nehézségekre nyújtott javaslatokon túlmenően - rámutattak a gyógyszerhamisításhoz kapcsolódó megfelelő kommunikáció és érzékenyítés fontosságára.

A konferenciára a NAV állományából országszerte érkező résztvevőkön felül a rendőrég, az ügyészség, szakértők és a jogtulajdonosok illetékes képviselői is nagy számban részt vettek.

A visszajelzések alapján a jogérvényesítési konferencia hiánypótló platformot ad az IP-jogérvényesítés területén eljáró szakemberek számára – a szervezők örömére szolgál, hogy ennek biztosításával is segíthetik a jogérvényesítés még hatékonyabbá tételét.

2023/09/22