Huszadik alkalommal indul az Ujvári diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) immár huszadik alkalommal hirdeti meg pályázatát a felsőoktatásban végző hallgatók számára. A kiírás szerint az idei tanévben diplomázó pályázók öt témában nyerhetnek pénzjutalmat, ingyenesen vehetnek részt szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos képzéseken – tájékoztatott Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

Az Ujvári János diplomadíj-pályázattal a hivatal abban segíti a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék a választott téma oltalmazhatósági lehetőségeit – fejtette ki Pomázi Gyula. Az SZTNH elnöke hozzátette: a pályamű írása közben a hallgatók megismerhetik a szellemitulajdon-védelem elméleti alapjait, betekintést kaphatnak annak gyakorlati részeibe, a megszerzett tudást pedig a munkaerőpiacon akár kutatóként vagy mérnökként, de bármilyen más hivatás keretében is hasznosítani tudják.

A pályázaton a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók saját diplomamunkával, illetve szakdolgozattal vehetnek részt, ha az a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdéséről szól, vagy a választott téma legalább 10 oldalban tárja fel a szellemitulajdon-védelem vonatkozásait. A pályázatok megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja, akik a dolgozat megírásánál végig mentorálják a hallgatókat.

A jelentkezők öt kategóriában nyújthatnak be munkákat, ezek a szabadalom/használatiminta-oltalom, védjegyoltalom, formatervezésiminta-oltalom, szerzői jog és szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepe. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezett 150 000-250 000 forintig terjedő díjat kap, míg a pénzjutalomban nem részesülő hallgatók értékes ajándékcsomagot vehetnek át.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke kiemelte, idén először a Richter Gedeon Nyrt. különdíjat alapított, amelyre témájában gyógyszeripari érintettségű, a szabadalom, védjegy vagy formatervezésiminta-oltalom kategóriába tartozó diplomamunkával, szakdolgozattal lehet pályázni. A különdíjat elnyerő pályázó 500 000 forint díjazásban részesül, és meghívást kap a pályázatáról szóló előadás megtartására a társasághoz.

A pályázatra regisztrálni 2020. április 30-ig lehet, míg az elkészítési határidő 2020. augusztus 31. A pályázat menete online, személyes kontaktus nélkül is lebonyolítható.

További információk és részletek a pályázatról: sztnh.gov.hu

 

Letölthető pályázati kiírás

Ujvári János diplomadíj-pályázat 2019-2020 tanév tavaszi félévére szóló kiírás»

 

/A képre kattintva letölthető a plakát/

 

2020/03/20