FRISSÍTVE: SAJTÓKÖZLEMÉNY — December közepéig még van lehetőség 750 eurónyi támogatást szerezni

        

 

December közepéig van még lehetőség pályázni az európai kis- és középvállalkozások szellemi tulajdon védelmének ösztönzésére létrehozott uniós támogatás szabadalmakra vonatkozó utalványára. Az Európai Bizottság KKV-alapjából (SME Fund) a cégeknek a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó szolgáltatási díjak részbeni megtérítésére van módjuk. A 2022-es időszakra való jelentkezés benyújtási határideje 2022. december 16.

Az EUIPO tanulmánya szerint az Európai Uniós foglalkoztatás közel 30 százalékát IP (szellemi tulajdon) intenzív iparágak adják, amely Unió-szerte összesen 63 millió munkahelyet jelent. Azzal párhuzamosan, hogy a teljes EU-s GDP csaknem 45 százalékát ezek a területek generálják, a szellemitulajdon-jogokkal való visszaélés, a hamis termékek kereskedelme ma is nagy terhet ró az európai vállalkozásokra. Csak 2019-ben Unió-szerte mintegy 72 millió hamisított terméket foglaltak le.

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen, hiszen ez az egyetlen jogszerű akadálya az egyedi ötletek, termékek vagy szolgáltatások engedély nélküli felhasználásának. A szellemitulajdon-védelem különböző típusainak megértése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják szellemi vagyonuk felhasználását, és gazdasági előnyhöz jussanak versenytársaikkal szemben. Az egyes oltalmi formák – mint például a szabadalom, a védjegy vagy a formatervezési minta – sok esetben kombinálhatók, vagyis ugyanazon megoldás, versenyeszköz levédése több módon is lehetséges.

„Míg az innovatív magyarországi kis- és középvállalkozások gazdasági jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, a szellemi tulajdon védelmében kiemelt szerepe van azoknak a hazai és nemzetközi pályázatoknak, amelyek anyagi és adminisztratív segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak. Ezek a lehetőségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az oltalmi bejelentések száma hazánkban 2018 óta folyamatosan növekszik” – mutatott rá Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV-alapja. A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. Az érintett tevékenységtől függően kétféle utalványra lehetett pályázni. Az 1500 euróra szóló utalványt védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére lehetett igényelni (ez a keret november 29-cel kimerült), a második, 750 euró értékű támogatás viszont továbbra is elérhető. Ez utóbbit nemzeti szintű szabadalmakra lehet felhasználni, a díjak 50 százalékának visszatérítésével.

Az utalványok a támogatás megszerzésétől számított 4 hónapig érvényesek, amely alatt a vállalkozások igényelhetik és kifizethetik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd kérhetik a megfelelő visszatérítést az utalványok aktiválásával. Az aktiválást követően kezdődik a végrehajtási időszak, amely alatt a vállalkozás további tevékenységeket igényelhet, és egyéb visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama az 1. utalvány esetén 6 hónap, a 2. utalvány esetén 12 hónap.

A kérelmek benyújtása kizárólag online lehetséges a KKV-alap weboldalán 2022. december 16-ig.

Az Ideas Powered for Business KKV-alapra vonatkozóan részletes információk a pályázati felhívásban olvashatók.

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2022/11/28