Franciaország erősíti a szerzői jogok online védelmét

Franciaország az egyik olyan tagállam az Európai Unióban, amely komolyan próbál fellépni a nagy techvállalatok és ezáltal a nagy online platformok gyakorolta erőfölénnyel és ebből fakadó problémákkal szemben. Az egyik kiemelt gond az úgynevezett „value gap”: ennek lényege, hogy a felhasználók által feltöltött tartalmakat – amelyeknek egy jelentős része szerzői műnek minősül – tároló és kezelő online platformok a tartalmak nyilvános közzétételéből jelentős, elsősorban reklámbevételekből származó nyereséget termelnek, a szerzői jogi szabályozás és a (elektronikus kereskedelmi irányelv szerinti) felelősség alóli mentesülés szabályai miatt a tartalmak felhasználásához engedélyt a jogosultaktól jellemzően nem kérnek, vagy kedvezőbb alkupozíciójukból fakadóan a bevételeik mértékhez képest aránytalanul alacsony jogdíjat fizetnek.

Erre a problémára szolgált egyfajta megoldásként a CDSM irányelv 17. cikke, amely kimondja a tartalommegosztó szolgáltatók felelősségét a felületükön közzétett szerzői jogi, valamint szomszédos jogi oltalmat élvező tartalmak felhasználása tekintetében. Fontos megjegyezni, hogy ezt az irányelvet hazánk is átültette a magyar szabályozásba a 2021. június 1-jével életbe lépő új szerzői jogi törvényben.

Franciaország a fenti említett probléma orvoslására egyedi megoldást választott, s létrehozta az Arcom nevű új hatóságot, amely a Hadopi (Szerzői művek internetes terjesztéséért és a jogok védelméért felelős főhatóság), valamint a Legfelsőbb Audiovizuális Tanács (Conseil supérieur de l’audiovisuel) összeolvasztásából jött létre. Az új hatóság egyesíti a két korábbi szervezet hatáskörét (felelős mind az audiovizuális, mind pedig a digitális tartalmak tekintetében) és így sokkal jobban fel tud lépni az online jogsértésekkel szemben. Ez nem csak a szerzői jogi jogsértésekre koncentrálódik, hanem magában foglalja például az álhírek terjedésének megakadályozását, a gyűlöletkeltő tartalmak kiszűrését, valamint a kiskorúak védelmét is. Ezen felül a Hadopi feladata a platformok által tett intézkedések hatékonyságának vizsgálata, a szerzői jogosultak és platformok közötti együttműködés támogatása, valamint a jogosultak és felhasználók közötti viták rendezése is.

2022/02/15