Európai Uniós konzultáció indul a nem mezőgazdasági termékek földrajzi árujelzőinek uniós szintű oltalmáról

Az Európai Bizottság 2021. július 22-ig tartó nyilvános online konzultációt indít az egyes földrajzi területekhez szorosan kötődő nem mezőgazdasági termékek (például a kézműves vagy ipari termékek) földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó uniós szabályozás kialakításának lehetőségéről.

Jelenleg nem létezik uniós szintű rendszer a hagyományos kézműves és ipari termékek földrajzi árujelzőinek oltalmára. Ugyanakkor ezek a termékek gyakran a helyi identitás fontos részét képezik, vonzzák az idegenforgalmat és munkahelyeket teremtenek. E termékek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó egységes uniós szabályozás célja az lenne, hogy segítse a termelőket versenyképességük megőrzésében az adott réspiacon, javítsa a fogyasztók tájékoztatását a termék eredetiségéről, továbbá fellendítse a regionális gazdaságokat.

Magyarország hagyományosan gazdag magas minőséget képviselő és jó hírnévnek örvendő kézművesipari termékekben. Példaként említhető a herendi porcelán, a halasi csipke vagy a gércei alginit, amely földrajzi árujelzők nem csak Magyarországon, de a nemzetközi földrajzi árujelző oltalmi rendszer keretében számos külföldi országban is oltalom alatt állnak. Fontos lenne, hogy a magas színvonalú hagyományos magyar kézműves és ipari termékeket jelölő földrajzi árujelzők hatékony jogi oltalma minél szélesebb földrajzi hatállyal biztosítható legyen.

A konzultáció során a Bizottság az érdekeltek minél szélesebb körétől kíván információkat gyűjteni, így a hatóságokon és a tagállamokon túl a fogyasztók, termelők, termelői szervezetek, valamint a szakértők véleményét is várja.

A kérdőív az alábbi linken érhető el:
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12778-Geographical-indication-protection-at-EU-level-for-non-agricultural-products/public-consultation

2021/05/05