Elkészült a ProArt Zeneipari Jelentés 2017

A ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért kiadta a legújabb Zeneipari Jelentést, amely a zeneipar 2016-os üzleti évét mutatja be egy átfogó elemzés formájában. A ProArt alapítói magyarországi közös jogkezelő egyesületek: az Artisjus, az EJI, a Filmjus, a Hungart és a MAHASZ. A szövetség kiemelt célja a társadalmi tudatosság felkeltése az alkotás értéke és a szerzői jog jelentősége iránt.

A jelentés célja, hogy alapos tájékoztatást adjon az iparág állapotáról, tendenciáiról, gazdasági potenciáljáról, egyrészt a közvetlenül érintettek, másrészt az érdeklődő közönség számára. A 2016-os évet vizsgáló jelentés elkészítéséhez az IFPI Global Music Report, az Artisjus, az EJI és a Mahasz, valamint a 2017 őszén zajló online kérdőíves megkérdezés biztosítottak adatokat.

A jelentés a digitális zeneterjesztéssel kapcsolatban érdekes tendenciára hívja fel a figyelmet. A hangfelvétel-kiadók globális bevételei 2015-ben hosszú idő után ismét nőni kezdtek. Ez a növekedés 2016-ban is folytatódott (+5,9%) a 2015-ösnél (+3,2%) is nagyobb mértékben. A növekedés motorja a digitális szegmens, amely mára világszinten a hangfel­vétel-kiadók bevételeinek felét teszi ki. A magyar hangfelvétel-iparág digitális szegmensének növekedése, ahogy máshol is, a streamingnek köszönhető. Az előfizetéses (+30%) és a reklám-alapú (+18%) streaming bevételek is nőttek, összesen 25%-ot, így bőven ellensúlyozni tudták a letöltések 41%-os csök­kenését. 2016-ra a magyar digitális szegmens 87%-a streaming.

A jelentés demográfiai adatokat is tartalmaz, így többek között kiderül belőle az is, hogy a zenészek többsége (több mint 75%) elsősorban nem zenélésből él, hanem kikapcsolódást, feltöltődést, hivatást és küldetést jelent számukra a zene. A legtöbb zenész informatikai és programozási területen dolgozik, de akadnak olyanok is, akik építőiparban, kereskedelemben, oktatásban, szakmunkásként vagy autóbuszvezetőként dolgoznak. Azoknak a zenészeknek, akik ténylegesen a zenélésből élnek, jövedelmük 57%-át az élőzenei koncertek, fellépések adják. Ezt követik a jogdíjbevételek (20%) valamint a rögzített zene értékesítéséből (fizikai vagy digitális eladások) származó bevételek (6%).

A jelentést a következő linken ingyenesen letölthetik az érdeklődők: http://www.zeneipar.info/

A Proart már elkezdett adatokat gyűjteni a 2017. üzleti évre vonatkozó zeneipai jelentéshez, amelyhez kérdőív is készült. A kérdőívet a következő weboldalon tölthetik ki a zenészek és más zeneipari szakemberek:
https://www.surveygizmo.com/s3/4357897/ProArt-Zeneipari-Jelent-s-Zen-sz-k-rd-v-2018

2018/06/06