Elhunyt Dr. Dörnyei József Jedlik Ányos-díjas, okleveles gépészmérnök, a kémiai tudomány kandidátusa

Életének 76. évében, 2023. március 11-én elhunyt Dr. Dörnyei József Jedlik Ányos-díjas, okleveles gépészmérnök, a kémiai tudomány kandidátusa, a Dr. Fitokup Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Mérnöki diplomáját a Moszkvai Állami Élelmiszeripari Egyetemen szerezte 1971-ben, élelmiszer és vegyi folyamatok komplex gépesítése és automatizálása szakterületen, ahol később levelező aspirantúra keretében élelmiszeripari műveletek, gépek és berendezések, élelmiszerkémia, élettan, kolloidkémia, biokémia és biofizika területeken folytatva tanulmányokat 1988-ban kandidátusi fokozatot szerzett.

A hetvenes években a Szabolcstejnél tevékenykedett élelmiszeripari kutatóként, ahol gyártásfejlesztés, tejpor-, túró- és túródesszert üzemek létesítése és gyártmányaik fejlesztése volt a feladata. A nyolcvanas évtizedben a Compack Rt.-nél technológiai osztályvezető, később fejlesztési igazgató lett, ahol kávé, tea, só, fűszer és gyógynövény termékek fejlesztésével foglalkozott.

A Dr. Fitokup Kft.-nél több évtizedes vállalkozói, illetve kutatási, fejlesztési és gyártási tapasztalatra tett szert. Különféle gyógytermékek, étrend-kiegészítők, természetes vitaminkoncentrátumok – ezeken belül kiemelten homoktövis termékek – feltalálója és gyártója volt.

Dörnyei József temetésének időpontja: 2023. március 23. csütörtök 12:00 óra.
A temetés helyszíne: Érdi Köztemető (2030 Érd, Júlia utca 8. – az Ercsi út felől)

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közössége főhajtással emlékezik a magyar tudományos élet és feltaláló társadalom kiválóságára.

2023/03/16