Együttműködési megállapodást kötött az SZTNH és az ELKH

Együttműködési megállapodást írtak alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetői, amelynek fő célja, hogy az ELKH kutatóhelyein létrejövő szellemi alkotásokat nagyobb arányban tudják hasznosítani.

A megállapodást Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke és Maróth Miklós, az ELKH elnöke írta alá csütörtökön, Budapesten.

Az eseményen Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke a hivatal életében komoly állomásnak nevezte a megállapodás aláírását, amely mérföldkő lehet a jövőben a tudományos eredmények hasznosításában.

Pomázi Gyula hangsúlyozta: a hivatal fontos küldetése, hogy az "ötletből érték" mint mottó ne csak kimondott szó legyen. Tényleges értéket képviselve meg tudják mutatni azt, hogy a hazai kreativitásban, tudásban, kutatás-fejlesztésben és innovációban megjelenő hozzáadott értékek hasznosításában is képesek együttműködni, olyan jellegű megoldásokat találni, amelyek lehetővé teszik az új elképzelések itthoni hasznosítását.

Hozzátette: a megállapodás előkészíti, hogy a hazai tudományos közösséggel együttműködve olyan jellegű oltalmazási struktúra valósuljon meg, amellyel képesek a kutatás-fejlesztésnek valós hasznosítási hátteret biztosítani.

Kitért arra, hogy az SZTNH működése három nagy feladatkör, az oltalmazások, a kutatás-fejlesztés és innováció minősítésével összefüggő feladatok és a szemléletformálás elősegítése köré csoportosul. Mint mondta, a hivatal az együttműködéstől azt is várja, hogy szemléletformáló hatása lesz.

Maróth Miklós az eseményen elmondta: az ELKH kutatóintézetei adják a magyar tudományos "termés" 40 százalékát, a másik 40 százalék az egyetemektől és 20 százalék a külföldi kézben lévő termelővállalatok kutatórészlegeitől származik. "Ebből is látszik, hogy az ELKH intézményei a magyar tudományos élet jelentős részét képviselik az eredmények szempontjából" - mondta.

Felidézte, hogy korábban ez a hálózat a Magyar Tudományos Akadémiához tartozott és számos találmánnyal, innovációval lépett elő, amiből sok termék is született, de sok jelentős találmány az itthoni buktatókon keresztül nem tudott eljutni addig, hogy termék legyen és végül külföldön hasznosult.

Mint hangsúlyozta, a szellemi tulajdon hasznosulása nemzeti érdek és elsősorban Magyarországon kell ebből kézzelfogható eredményeket létrehozni.

"Szeretnénk a kutatókban tudatosítani az innováció fontosságát, azt, hogy itthon is megtalálják azt a támogató hálózatot, amit sok esetben eddig külföldön találtak meg" - emelte ki Maróth Miklós.

(MTI)

2020/10/29