Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és az SZTNH

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az együttműködés célja, hogy az egyetem hallgatói tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják hasznosítani. Az SZTNH az együttműködés első lépéseként 500 ingyenes tankönyvet ajánlott fel az első éves hallgatóknak, hogy könnyebben elsajátíthassák az eredményeik megvédéséhez szükséges tudást.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az aláírást megelőzően hangsúlyozta, azért fontos számukra ez a megállapodás, mert szeretnék, ha a Miskolci Egyetemen keletkezett tudás az egyetemen is maradna, ott hasznosulna. Hozzátette, egyetemük élen jár az innováció területén így az SZTNH-val egy gyümölcsöző kapcsolatra számítanak. A rektor kiemelte, elképzelhetőnek tartja, hogy a különböző karokon akár szabadalom érett munkák is vannak. Az egyetemi képzés kapcsán elmondta, olyan modulokat alakítanak ki, hogy azoknak köszönhetően az itt végző hallgatók minél értékesebbek legyenek a munkaerőpiacon, amit kiegészít a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos tudás is. Horváth Zita hangsúlyozta, az intézmény vállalta azt is, hogy az SZTNH számára szakértőket biztosít, segítve ezzel a hivatal szemléletformáló munkáját.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar diákok rendkívül kreatívak és innovatívak, azonban elmaradnak a nemzetközi mezőnyben, mivel a többség még nem tudja, hogy amit létrehozott, le kell védenie. Kiemelte, az SZTNH szeretné a lehető legtöbb módon segíteni a Miskolci Egyetem munkáját, és jelen lenni már akár már az inkubációnál. Pomázi felhívta a figyelmet arra is, nem véletlen, hogy a hivatal jelmondata az Ötletből érték, hiszen egy átgondolt oltalmazás segítségével lehet az egyes találmányokból, kutatási eredményekből bevétele a tulajdonosoknak.

A Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közötti együttműködési megállapodás aláírását követően Pomázi Gyula átadta az egyetemi Hallgatói Önkormányzatának az ingyenes könyveket. Az 500 darab Bevezetés az iparjogvédelembe című könyv ezen a héten jelent meg az SZTNH gondozásában.

2020/09/15