Együttműködés a szellemi alkotások hatékonyabb hasznosítása érdekében

A járműipar, a közlekedésbiztonság, az áruszállítás, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mindig is olyan területek voltak, amelyek folyamatosan új, innovatív megoldásokra törekedtek. A kutatás-fejlesztési terület innovációi tekintetében különösen szükséges, hogy azokat ne lehessen könnyen másolni, netán eltulajdonítani. Éppen emiatt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) együttműködési megállapodást kötött a KTI Közlekedéstudományi Intézettel (KTI), hogy a közlekedési szektor szereplői is tudatossá váljanak a szellemitulajdon-védelem területén, és lehetőség nyíljon a szellemi alkotások hatékonyabb hasznosítására.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala folyamatosan azon dolgozik, hogy hazánkban minél szélesebb rétegek ismerjék fel a szellemi tulajdon védelmének (intellectual property (IP) - védelem) fontosságát. Ez amiatt lényeges, mivel a saját ötleteinkből megvalósított termékek, szolgáltatások esetében komoly gazdasági előnyünk származhat abból, ha szellemitulajdon-védelmi eszközöket (például szabadalmat, designoltalmat, védjegyoltalmat) alkalmazunk és tisztában vagyunk azzal, miképpen tudjuk érvényesíteni jogainkat. Ezeknek a lehetőségeknek a felismerését segíti az IP Scan szolgáltatás, amely KKV-k számára is ingyenesen elérhető, állami szereplőként pedig először a KTI veszi igénybe.

„Hazánk az elmúlt években fontos szereplőjévé vált a járműiparnak, hiszen több neves vállalatnak van telephelye Magyarországon. Habár az autóipari cégek többsége nagyon is tisztában van azzal, mekkora értéke van saját szellemi tulajdonának megvédésében, ugyanakkor fontosnak tartjuk megszólítani a közlekedési ágazat minél több szereplőjét, hogy ők is tudatosabbá váljanak. Hiszen amíg a nagy nemzetközi vállalatok szabadalmakkal, védjegyekkel, használatiminta-oltalmakkal bástyázzák körbe innovációikat, addig velük kapcsolatban álló, kisebb beszállítók már korántsem biztos, hogy ügyelnek erre. De ugyanúgy igaz lehet ez az árufuvarozással foglalkozó vagy közlekedési infrastruktúrafejlesztéssel foglalkozó cégekre, amelyek esetében szintén fontos elem a brandépítés” – fogalmazott Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet a Technológiai és Ipari Minisztérium egyik kutatóbázisa, Magyarországon a közlekedéstudomány, illetve a logisztikatudomány megkerülhetetlen szereplőjeként tevékenykedik. Kutatóintézetként a napi munkavégzésünk során, természetes módon keletkeznek szellemi alkotások, szellemi termékek, valamint jó gyakorlatok és innovatív megoldások. Válság idején nem csak takarékoskodni kell, hanem rejtett erőforrásokat is fel kell tudni tárni, a kutatóintézetünkél ilyen a szellemi tulajdon még hatékonyabb hasznosítása a köz javára. Küldetésünknek tekintjük, hogy a nálunk létrejött szellemi vagyonnal kapcsolatban gondos gazdaként tudjunk eljárni, vagyis helyesen értékeljük, megfelelő módon gondoskodjunk az oltalmukról, adott esetben szakszerűen fejlesszük tovább és hasznosuk azokat. A KTI első állami háttérintézményként kötötte meg a kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást az SZTNH-val, amelynek keretében szakszerű segítséget kap a társaság a szellemi termékek szervezeten belüli kataszteri felmérésében, értékének meghatározásában, javaslatot kap esetleges jövőbeli fejlesztési irányokra, így elősegíti a hatékonyabban hasznosítást, valamint hozzájárul a kollégák érdekeltségének erősítésében, amely a későbbiekben piaci értéket is jelent a társaság számára. – emelte ki az együttműködés kapcsán dr. Gál András Levente, a KTI ügyvezetője.

Az SZTNH és a KTI között létrejött megállapodás célja, hogy erősítsék az innovatív szereplők és a befektetők szellemitulajdon-védelmével kapcsolatos ismereteit; megmutassák, hogy lehet biztonságosan ismertté tenni a hazai innovatív megoldásokat, termékeket és szolgáltatásokat; tudatosítsák az iparjogvédelmi oltalomszerzésben rejlő üzleti lehetőségeket, és szélesebb körnek tegyék lehetővé, hogy kihasználják a hazai és európai uniós oltalomszerzési pályázatok nyújtotta lehetőségeket. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az érdeklődő vállalkozásoknak elkészíti az ingyenesen igénybe vehető szellemivagyon-diagnózist (IP Scan), amely segít megérteni, milyen szellemitulajdon-védelmi eszközökkel érdemes élnie az adott cégnek, és hogyan is kell elvégezni az oltalmazási folyamatot, emellett segítenek tájékozódni az aktuális hazai és nemzetközi iparjogvédelemmel kapcsolatos pályázati lehetőségekről.

2022/09/19