Bilaterális megállapodás a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem elősegítésére

2024. május 15-én a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által megrendezett Innovációs Napok keretében a PTE Gyógyszerészettudományi Kara (PTE GYTK) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy újabb kétoldalú megállapodás aláírásával erősítette meg intézményközi együttműködését.

Ahogyan Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke rövid bevezetőjében rámutatott, a Hivatal a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megszüntetését követően is fontos missziójának tartja, hogy a szellemi tulajdonjogok érvényesítéséhez kapcsolódóan továbbra is kivegye a részét a gyógyszerek ellen irányuló hamisítás elleni küzdelemből.

A gyógyszerhamisítás elleni küzdelemnek – ahogyan a szellemi tulajdonjogokhoz kapcsolódó jogérvényesítésnek – kiemelt fontosságú aspektusa különösen az ifjabb generáció érzékenyítése.

A szellemi tulajdonjogvédelem területén az oktatás és tudatosságnövelés szerepének erősítése érdekében az SZTNH kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy minél szélesebb körben jelen legyen hazánk egyetemein is. A PTE mellett a Semmelweis Egyetem graduális és postgraduális képzésein kiemelt téma a gyógyszerhamisítás és az ellátási lánc biztonsága.

A PTE GYTK-val kötött megállapodásnak különleges hátterét az adja, hogy az SZTNH idén először csatlakozott az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala által támogatott ún. Authenticity projekthez, amelynek keretében Pécs városa – hazánkból elsőként – zászlajára tűzte a szellemi tulajdonjogok védelmében és a hamisítás elleni küzdelemben való elköteleződését. A projekt nem csupán Pécs IP szempontból egyedülálló értékeire helyezi a hangsúlyt, de sarokpontja a régió szakembereinek oktatása is.

Az idén aláírt megállapodás egy, a Hivatal és a PTE GYTK között régóta fennálló gyümölcsöző szakmai együttműködés új alapokra helyezését is jelenti egyúttal: a HENT tevékenységének égisze alatt 2021. decemberétől kezdődően számos közös projekt valósult meg közös szervezésükben. „A PTE nyújtotta a HENT gyógyszerhamisítás elleni tudományos, kutatási hátterét, számos interdiszciplináris rendezvény, közös edukációs és kommunikációs tevékenység szerepel a gyümölcsöző együttműködésben, a szakmai és laikus tudatosságnövelés fókuszba helyezésével” – mutat rá Dr. Ilku Lívia, az SZTNH Jogérvényesítési munkacsoportjának gyógyszerhamisítással foglalkozó tagja.

A gyógyszerhamisítás elleni küzdelem számos szakmai együttműködést eredményezett. Az intézmények összefogása jelen esetben a magas színvonalú szakemberképzéshez hozzáadott értékük mellett egyúttal gyógyszerhamisítás elleni fellépés hatékonysága mellett a gyógyszerekhez kapcsolódó iparjogvédelmi jogosultak - szabadalom és védjegy jogosultak - hatékonyabb védelméhez is nagyban hozzájárul.

2024/05/15