Az Európai Bizottság konzultációja a mesterséges intelligenciáról

Ismét lehetőség nyílik a mesterséges intelligencia témakörében a véleménynyilvánításra a tavaly decemberben, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által meghirdetett, a mesterséges intelligenciáról és a szellemi tulajdonnal (IP) kapcsolatos szakpolitikáról szóló konzultációt követően. Ezúttal az Európai Bizottság kezdeményezett nyilvános egyeztetést a februárban nyilvánosságra hozott, mesterséges intelligenciáról szóló Fehér Könyvéről.

A Fehér Könyv egy közös európai megközelítés kialakítását célozza meg a mesterséges intelligencia által érintett területeken, és egy kapcsolódó európai ökoszisztéma létrehozását is ösztönzi. Ezzel párhuzamosan pedig utakat keres, hogy erősítse az alapul szolgáló technológiába vetett társadalmi bizalmat. A dokumentum ezzel összefüggésben olyan intézkedések meghozatalát javasolja, amelyek a kutatások korszerűsítésére, a tagállamok közötti együttműködésre és az AI fejlesztésekre fordított beruházások növelését segítik, továbbá egy jövőbeli európai szabályozási keretrendszer kialakításának irányába is tesz lépéseket.

A Bizottság az új technológiák által érintett széles társadalmi körre való tekintettel a tagállamok mellett az európai polgároktól és az érintett szervezetektől is várja a véleményeket.

A Fehér Könyv itt érhető el: https://ec.europa.eu/info/publications/white-paper-artificial-intelligence-european-approach-excellence-and-trust_en.

A Fehér Könyv véleményezésére ezen az oldalon van lehetőség: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/white-paper-artificial-intelligence-european-approach-excellence-and-trust.

Az észrevételeket a Bizottság 2020. május 31-ig várja.

2020/03/27