Átadták az EPO idei feltalálói díjait

Online követhető esemény keretében osztották ki az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office – EPO) idei feltalálói díjait. Az elismert kutatók között van Karikó Katalin biokémikus, akit főként a módosított mRNS-sel kapcsolatos munkásságáért tüntettek ki életműdíjjal.

A további négy kategória győztesei: hosszabb élettartamú energiaforrás, az ívelt grafén kifejlesztéséért Jaan Leis, Mati Arulepp és Anti Perkson (ipar); fémevő növények szennyezett talajok fertőtlenítésében betöltött szerepét vizsgáló Claude Grison (kutatás), a folyékony fém akkumulátorok kifejlesztésén dolgozó Donald Sadoway (EPO-n kívüli országok), valamint a rák kezelésére szolgáló új, terápiás vakcina kifejlesztéséért Madiha Derouazi és Elodie Belnoue (kkv-k).

Az először kiosztott Fiatal Feltalálók Díját holtversenyben kapta meg Victor Dewulf és Peter Hedley a mesterséges intelligencia által vezérelt, hulladékválogató rendszer létrehozásáért, valamint az Erin Smith által vezetett csapat egy új, mesterséges intelligenciát a Parkinson-kóros betegek ellátásában hasznosító újításáért.

A közönségszavazás által meghatározott Népszerűségi Díjat Elena García Armada spanyol robotmérnöknek ítélték oda, aki olyan vázat hozott létre, amely segít a mozgássérült, kerekesszékes gyerekeknek a járásban.

A ceremónia visszanézhető az alábbi linken, Karikó Katalinnak kb. 2:01:00-től osztják ki az elismerést: https://youtu.be/zAaQ_pbsRdU

2022/06/21