António Campinos az Európai Szabadalmi Hivatal új elnöke

2018. július 1-jével António Campinos átvette az elnöki pozíciót Benoît Battistelli leköszönő elnöktől az Európai Szabadalmi Hivatalban. António Campinos a korábbiakban az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalát vezette, mégis nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy egy olyan intézmény élére került, amely egy megkérdőjelezhetetlen sikertörténet.

Az Európai Szabadalmi Hivatalt (ESZH) 7000 magasan képzett szakember erősíti, akik különösen az elmúlt években mutatták meg, hogy milyen teljesítményre képesek. Az ESZH nemzetközi elismertségének egyik sarokköve a jó minőségű szabadalmak megadása.

Campinos ugyanakkor tisztában van azzal, hogy van még mit javítani a hivatal hatékonyságán. A kérdés, amit több szemszögből is meg kíván vizsgálni az, hogy tudnak-e még hatékonyabbak lenni azáltal, hogy az ESZH nemcsak határidőben, de a megfelelő módon is képes szolgáltatásokat nyújtani. Többek között a tehetséggondozás, a minőség, az automatizálás, a digitális átállás, és az ún. „big data” analízis fog szerepet játszani e kihívás kezelésében.

Campinos tevékenységének másik fókuszában az együttműködés áll majd. Az ESZH ereje az új elnök szerint ugyanis nagy mértékben nemzetközi szervezet mivoltában rejlik. Gazdag szellemi tulajdoni ökoszisztémát jelent ez, számos különféle résztvevővel. Fel kívánja mérni ezért a tagállamokkal való együttműködés megerősítésének lehetőségét, illetve azt, hogyan kerülhetnének a felhasználók még inkább előtérbe az Európai Szabadalmi Hálózatban.

Harmadik területként az ESZH munkatársaival való párbeszéd erősítését jelölte meg az új elnök. Minden ötletet, változtatási elképzelést szívesen vesz a munkatársaitól, amelyek közül az arra érdemesek megjelenhetnek abban a többéves munkaprogramban, amely az Igazgatótanács által jövő júniusban tárgyalt Stratégiai Terv részét képezi majd. .

Campinos az ESZH munkatársai mellett a bejelentőket, a nemzeti hivatalokat és más érdeklődőket is be kíván vonni az ESZH előtt álló stratégiai kihívások kezeléséről folytatandó jövő évi konzultációkba.

 

2018/07/12