A WIPO nyilvános konzultációt kezdeményez a mesterséges intelligenciáról és a szellemi tulajdoni szakpolitikáról

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2019. december 13-án nyilvános konzultációt indított a mesterséges intelligenciáról és a szellemi tulajdonnal (IP) kapcsolatos szakpolitikáról, amelynek keretében észrevételeket kérnek egy vitaindító dokumentumhoz. A dokumentum segítségével kívánják meghatározni azokat a legsürgetőbb kérdéseket, amelyekkel a mesterséges intelligencia térhódítása miatt az IP-szakpolitikusok és döntéshozók várhatóan szembesülni fognak.

„A mesterséges intelligencia gyökeresen meg fogja változtatni a munkamódszereinket és életmódunkat, és nagy lehetőségeket kínál a világméretű közös kihívások megoldására, de egyúttal szakpolitikai kérdéseket és kihívásokat is felvet” nyilatkozta Francis Gurry, a WIPO főigazgatója.

2019. december 13-án a WIPO közzétette vitaindító dokumentumát, és a hozzá kapcsolódó felhívásban a lehető legszélesebb globális olvasóközönségtől kért észrevételeket. A világszervezet e legutóbbi lépésével kíván reagálni az IP-rendszer és a mesterséges intelligencia folyamatos egymásra hatására, többek között a mesterséges intelligenciára épülő alkalmazások használatára az IP-ügyintézésben.

„A gépi tanulás az elektronikus adatok formájában megtalálható információkon alapul, és a globális digitális gazdaságban is az ilyen információk állnak a szellemi tulajdon és az innováció középpontjában. Felhívok minden érdekeltet, hogy egyrészt segítsenek nekünk megfogalmazni azokat a kérdéseket, amelyekkel a szakpolitikusoknak és döntéshozóknak szembe kell nézniük, másrészt osszák meg velünk a szaktudásukat annak érdekében, hogy e témában célratörő párbeszédet folytathassunk.” – Francis Gurry, a WIPO főigazgatója

Az eredeti sajtóközlemény elérhető az alábbi oldalon: https://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2019/article_0017.html

A vitaindító dokumentum véleményezésére pedig ezen az oldalon van lehetőség:
https://www.wipo.int/about-ip/en/artificial_intelligence/call_for_comments/index.html#issues

A vitaindító tervezettel kapcsolatos észrevételeket 2020. február 14-ig várja a WIPO.

Az észrevételek benyújtását követően egy felülvizsgált vitaindító dokumentum készül, és minden beérkezett észrevétel felkerül a WIPO honlapjára.

2019/12/18