A WIPO Hágai Rendszerre vonatkozó aktuális hírei

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization,WIPO) számos Hágai Rendszerrel kapcsolatos hírt tett közzé oldalán, melyekből kiderül, hogy mely országgal bővült a Hágai Unió, hogyan alakultak a nemzetközi ipari mintákra vonatkozó 2021-es statisztikai adatok és milyen webináriumokat kínál az érdeklődőknek a szervezet. A részleteket az alábbiakban ismertetjük ügyfeleink és képviselőik számára.

2022. február 5-én újabb ország, Kína, csatlakozott a Hágai Megállapodáshoz, így tovább bővült a Hágai Rendszer keretében nemzetközi ipariminta-oltalmi bejelentés során megjelölhető tagok listája. Kína a 68. szerződő országa a Hágai Megállapodásnak és csatlakozásával a Hágai Unió tagjainak száma 77-re emelkedett, a Hágai Rendszer által lefedett országok száma pedig immár 94-re nőtt. A Hágai Megállapodás Kínában 2022. május 5-én lép hatályba, ettől az időponttól kezdve jelölhetik meg kérelmeikben a Hágai Rendszert használó bejelentők Kínát, a világ egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő piacát. A csatlakozásnak köszönhetően a világ vezető tíz gazdasági piacából immár kilencet fed le a Hágai Unió.

A csatlakozó tagállammal kapcsolatos hír és további részletek a WIPO oldalán olvashatóak.

A WIPO nyilvánosságra hozta a Hágai Rendszer 2021. évre vonatkozó statisztikáját, amelyből többek között kiderül, hogy a COVID-19 csúcsán tapasztalható éles zuhanást követően 20,8 %-os növekedés következett be a nemzetközi bejelentésekbe foglalt minták számának tekintetében, ami a legerőteljesebb emelkedést jelenti 2010 óta. A statisztikákból az is megállapítható, hogy az elmúlt öt évben a legtöbb bejelentést a dél-koreai Samsung Electronics tette, míg a Hágai Rendszer legnagyobb felhasználója, a tavalyi évhez hasonlóan, továbbra is Németország maradt. Mindemellett több, iparjogvédelmi adatokat és összehasonlításokat bemutató, interaktív diagram is elérhető a WIPO honlapján az érdeklődők számára.

A statisztikákkal kapcsolatos hír és további részletek a WIPO oldalán találhatóak.

2022-ben is folytatódnak a Szellemi Tulajdon Világszervezetének ingyenes, angol nyelvű webináriumai. A Hágai Rendszerhez kapcsolódóan az év első negyedévében két webináriumot is kínál a WIPO. A 2022. február 23-án tartandó webinárium fő témája a nemzetközi bejelentések benyújtása lesz az eHague felületen keresztül, míg a 2022. március 16-ai rendezvény a megújítás folyamatát mutatja be. A szervezők a webináriumok végén lehetőséget biztosítanak kérdések feltételére is. A webináriumok, a korábbiakhoz hasonlóan, újranézhetőek lesznek a WIPO archívumából.

A webináriumokra a WIPO felületén lehet regisztrálni.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán keresztül vagy a WIPO-nál közvetlenül benyújtható nemzetközi ipariminta-oltalmi bejelentésekről honlapunkon itt olvashat bővebben.

2022/02/21