A HELL kávé belépője az európai uniós védjegyek világába

A kávék kategóriájába tartozó árukra vonatkozó európai uniós védjegyet is kaphat a HELL szómegjelölés, áll az Európai Unió Törvényszékének ítéletében. A Törvényszék ezzel hatályon kívül helyezte az EUIPO korábbi elutasító döntését.

Az EUIPO azért utasította el a bejelentést, mert úgy vélte, hogy a német „hell” (világos) szó a kávé pörkölésének módjára utaló kifejezés, amely a németajkú uniós vásárlók számára egyértelműen és közvetlenül az érintett áruk egyik jellemzőjére utal, azaz leíró jellegű, nem alkalmas a megkülönböztetésre, és ezért nem állhat védjegyként oltalom alatt.

Az EUIPO másodfokon eljáró fellebbezési tanácsa is úgy ítélte meg, hogy a HELL megjelölést a fogyasztók azonnal és további gondolkodás nélkül a termékek jellemzőjeként értékelik, ezért leíró jellege miatt nem alkalmas a kávék körébe tartozó áruk megkülönböztetésére.

A törvényszék azonban megváltoztatta a döntést és több kérdésben is jelentősen árnyalta az EUIPO megállapításait.

Az ítélet szerint az érintett vásárlóközönség részéről gondolati erőfeszítést igényel, hogy a HELL szó és az áruk között a „helle Röstung” („világos pörkölés”) gondolatán keresztül kapcsolatot teremtsen. Ennek egyik oka, hogy a világos pörkölési technika kevésbé elterjedt, a fogyasztóknak csak egy kisebb része ismeri, a másik pedig, hogy a kávékészítmények jellemzően sötét színűek. A „világos” jelző és a „világos pörkölés” között tehát nincs közvetlen és konkrét kapcsolat, ezért a fogyasztók nem észlelik a HELL megjelölést azonnal és további gondolkodás nélkül a kávék körébe tartozó áruk jellemzőjeként.
Fontos megjegyezni, hogy a leíró jelleg csak a „hell” szó német nyelvű jelentésével összefüggésben merült fel, ezért ebben az ügyben nincs jelentősége annak, hogy ugyanez a szó angolul más jelentéssel (pokol) rendelkezik.

A törvényszék döntése szerint a HELL megjelölés európai uniós védjegyként lajstromozható, a magyar bejelentő védjegyként használhatja a kávétermékek vonatkozásában, ami fontos lépés az európai piacon történő sikeres részvételhez.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege itt érhető el.

2021/05/04