A finn EU elnökség „megfoghatatlan” karácsonyi ajándéka

A finn elnökség egy „megfoghatatlan” karácsonyi ajándékkal lepte meg az uniós országokat. A meglepetés nem más, mint egy ingyenes online tanfolyam, ami „A mesterséges intelligencia elemei” címet viseli. A kezdeményezés célja megismertetni a mesterséges intelligencia alapjait az EU állampolgárok legalább egy százalékával.

A finn elnökség arra törekedett, hogy a többi tagállammal együtt közös megegyezésre jussanak a fenntartható növekedéshez szükséges körülményekkel kapcsolatban. Finnország hangsúlyozta az egységes piac fejlesztésének fontosságát, a kutatás, az innováció és a digitalizáció nyújtotta előnyök maximális hasznosítását, valamint az európai polgárok kompetenciáinak fejlesztését. Most, hogy véget ért a finnek uniós elnöksége, egy eszközt kínálnak a fenti célok elérése érdekében.

2020 és 2021 között az európai állampolgárok számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik "A mesterséges intelligencia elemei" című sikeres online tanfolyamot, amely a Helsinki Egyetem és a Reaktor nevű finn tech cég közös munkája révén jött létre 2018-ban. A tervek szerint a tanfolyam elérhető lesz az EU összes hivatalos nyelvén. Jelenleg az angol, finn, svéd és észt verzió található meg az interneten.

Az eredeti cél az volt, hogy a finnek egy százaléka, azaz 55 000 ember ismerkedjen meg a mesterséges intelligencia alapjaival. Ezt a célt egy pár hónap alatt sikerült elérni, és ma A mesterséges intelligencia elemei a Helsinki Egyetem legnépszerűbb kurzusa. A kezdeményezés reagálni kíván az átalakuló munkaerőpiac okozta kihívásokra és meg akarja erősíteni az EU vezető pozícióját a digitális szférában. A tanfolyamot úgy tervezték, hogy az befogadható legyen mindenki számára kortól és iskolázottságtól függetlenül.

„A mesterséges intelligencia évek óta az életünk része. Nem félni kell tőle, hanem megismerni és használni, ezért kiváló lehetőségnek tartom a finn kezdeményezést. A mesterséges intelligencia emellett a szellemi tulajdon területén is meghatározó: egyrészt szabadalmak és szerzői jogok védhetik a háttérben zajló műszaki és informatikai megoldásokat, másrészt kihívás elé állítja a nemzetközi szellemitulajdon-védelmi szabályozást a mesterséges intelligencia által létrehozott művek vagy találmányok terén.” – nyilatkozta Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A tanfolyam az alábbi honlapon érhető el: https://www.elementsofai.com/

2020/01/07