A Cseh Köztársaság csatlakozott a Lisszaboni Megállapodás genfi szövegéhez

A Cseh Köztársaság kormánya a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) főigazgatójánál 2022. június 2-án letétbe helyezte csatlakozási okmányát a Lisszaboni Megállapodás eredetmegjelölésekről és földrajzi jelzésekről szóló, 2015. május 20-án Genfben elfogadott szövege (a Lisszaboni Megállapodás genfi szövege) vonatkozásában.

A Lisszaboni Megállapodás genfi szövege a Cseh Köztársaság tekintetében 2022. szeptember 2-án lép hatályba.

Magyarország 2021. június 10-én ratifikálta a Genfi Szöveget, amely hazánk tekintetében 2021. szeptember 10-én lépett hatályba. Hazánk mellett eddig Kambodzsa, Elefántcsontpart, Albánia, Szamoa, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, az Európai Unió, Laosz, Franciaország, Omán, Svájc, Ghána, a Zöld-foki Köztársaság és a Cseh Köztársaság helyezte letétbe csatlakozási, illetve megerősítő okmányát.

A Lisszaboni Megállapodás 1958-ban azért jött létre, hogy a részes államok termelői más országokban is biztosíthassák eredetmegjelöléseik oltalmát. A megállapodás Genfi Szövegének elfogadásával a tagállamok modernizálták az eredetmegjelölések nemzetközi oltalmi rendszerét, a Lisszaboni Rendszert. A rendszerhez kormányközi szervezetek is csatlakozhatnak, illetve a földrajzi árujelzők mindkét formájára, az eredetmegjelölésekre és a földrajzi jelzésekre is kérhető a nemzetközi lajstromozás. Általánosságban elmondható továbbá, hogy a termelők az új rendszerben hatékonyabb eljárás keretében szerezhetnek nemzetközi oltalmat a jellegzetes, minőségi termékeiket jelölő földrajzi elnevezésekre.

2022/06/14