2020-ban az egészségügy produkálta a legtöbb szabadalmat

Az európai szabadalmi bejelentések terén egyértelműen az egészségipar áll az élen, ami a 2020-as évet ismerve nem is meglepő. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) legfrissebb statisztikái szerint 2020-ban az egészségügyi innovációk területén született a legtöbb szabadalmi oltalmi igény. A legtöbb találmány orvostechnikával kapcsolatos volt, míg a gyógyszerek és a biotechnológia területén volt a leggyorsabb a növekedés. Magyarország a járvány okozta nehézségek ellenére jobban szerepelt, mint 2019-ben: a hazai feltalálók 10,3 százalékkal aktívabbak voltak. A növekedés ütemének mértékével olyan országokat előztünk meg, mint Csehország, Ausztria, Belgium, Lengyelország vagy Svájc.

A járvány ellenére a 2020-ban benyújtott európai szabadalmi bejelentések száma közel azonos volt a tavalyival, mindössze 0,7 százalékkal csökkent. Az EPO-hoz tavaly összesen 180 250 szabadalmi bejelentés érkezett, ami valamivel alatta maradt a 2019-ben elért, 181 532 beadványt számláló rekordszintnek.

 

 

„Az EPO 2020-as szabadalmi indexe azt mutatja, hogy a szabadalmi oltalom iránti igény továbbra is magas. A szabadalmi tevékenység összességében erőteljes volt, annak ellenére, hogy a technológiai szektorokban és a gazdasági régiókban ingadozott. Ez az eredmény azonban még messze nem mutat teljes képet a járvány hosszabb távú hatásairól. És bár nem tudjuk pontosan megjósolni a következő hónapokban vagy években megjelenő szabadalmi trendeket, azt tudjuk, hogy az innováció, a kutatás és a tudomány egy egészségesebb világhoz, valamint erősebb és fenntarthatóbb gazdaságokhoz vezet minket. Az innováció, amelyet egy erős IP-rendszer támogat, a felépülés motorja, a szó minden értelmében ”- mondta António Campinos, az EPO elnöke.

A vezető műszaki területek közül a gyógyszerek (+ 10,2%) és a biotechnológia (+ 6,3%) mutatták a legnagyobb növekedést a szabadalmi bejelentések tekintetében. Az orvostechnikai (+ 2,6%) területekről jelentették a legtöbb találmányt 2020-ban, visszaszorítva az első helyről a digitális kommunikációt, amely 2019-ben a legaktívabb terület volt. A korábbi listavezető digitális kommunikáció (amely magában foglalja az 5G hálózatokat lehetővé tevő technológiákat is) és a számítógép technológia (ideértve a mesterséges intelligenciával kapcsolatos találmányokat is) továbbra is erős szabadalmi aktivitást mutattak tavaly, így a második, illetve a harmadik helyet foglalják el, és 1 illetve 1,9 százalékkal nőttek 2019-hez képest. Eközben a közlekedés mutatta a legnagyobb esést (-5,5%), különösen a repülés és az űrkutatás területei (-24,7%), de kisebb mértékben az autóipart is érintette a csökkenés (-1,6%).
 

 

Kína és Dél-Korea gyorsan növekszik
A találmányok földrajzi eredetét tekintve az öt legfontosabb ország 2020-ban ismét az USA volt (44 293 kérelem), amelyet Németország (25 954), Japán (21 841), Kína (13 432) és Franciaország (10 554) követett. A növekedési ütemben azonban jelentős eltérések voltak: 2019-hez hasonlóan a legnagyobb 10 ország között a legnagyobb növekedést a kínai (+ 9,9%) és a dél-koreai (+ 9,2%) kérelmezők tették ki. A japán vállalatok és feltalálók szabadalmi bejelentései 1,1 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, a legnagyobb visszaesést a közlekedés és az optika esetében tapasztalták.

 

 

Kevesebb alkalmazás van Európából – de Finnország, Franciaország és Olaszország növekszik
Az EPO 38 tagállamának cégei és feltalálói tavaly több mint 81 000 európai szabadalmi bejelentést nyújtottak be, összesen 1,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Országos szinten a bejelentések mennyisége is jelentősen eltér: Míg Európa legnagyobb bejelentőnek számító országából, Németországból érkező pályázatok száma 3 százalékkal csökkentek 2020-ban, addig a francia és az olasz feltalálók 3,1 illetve 2,9 százalékkal több kérelmet nyújtottak be. Az első tíz európai ország közül Hollandiában volt a legnagyobb visszaesés (-8,2%), ezt követte az Egyesült Királyság (-6,8%). Svédországból és Dániából érkezett szabadalmi bejelentések elérték a 2019-es szintet, míg Finnország 11,1 százalékos növekedést könyvelhetett el, köszönhetően a digitális technológiák találmányainak számának erőteljes növekedésének. A magyar feltalálók és aktívabbak volt, 2020-ban 10,3 százalékkal több szabadalmi bejelentést tettek, mint egy évvel korábban.

 

Öt európai vállalat a Top 10 rangsorban
A 2020-as pályázói rangsor tükrözi a kínai és dél-koreai szabadalmi bejelentések tartós növekedését is. A tabella élén a Samsung áll 3 276 bejelentéssel, őket követi az előző évben a rangsort vezető Huawei (3 113), a harmadik helyen pedig az LG áll (2 909). A top 10 cég között öt európai vállalat szerepel, kettő Dél-Koreából, egy-egy pedig Kínából, Japánból és az Egyesült Államokból.

 

 

Forrás: epo.org

2021/03/17