125 évesek leszünk!

Március 1-jén lesz 125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyarország legrégebb óta innovációval foglalkozó szervezete. Fontos dátum ez, nem csak nekünk, de talán a szellemi tulajdonnal foglalkozó magyar szereplőknek és az innovációs ökoszisztéma résztvevőinek is. Online rendezvényünkön az IP hazai és nemzetközi képviselőivel ünneplünk, ahol nem csak szigorúan szakmai témákat érintünk, hanem igyekszünk megmutatni, milyen sokszínű lehet a szellemi tulajdon védelme.

A hivatal neve az elmúlt 125 évben mindig az éppen hangsúlyos tevékenységeket tükrözte, így volt többek között Találmányi vagy Szabadalmi Hivatal, amikor főként a szabadalmak oltalmazása volt a szervezet fő tevékenysége, míg ma már a két szellemi tulajdonjogi ág mellett kutatás-fejlesztés minősítéssel és szemléletformálással is foglalkozunk. Ezt már nem fedi a Szabadalmi Hivatal név, hiába van, hogy sokan még most is könnyebben azonosítanak be minket a régi névvel. Az SZTNH idén 125 éves, ezzel Magyarország legrégebbi innovációval foglalkozó hivatala. Ami azonban nem változott, hogy az intézmény mindig a legmodernebb újítások oltalmazásával foglalkozott, ha úgy tetszik, a tudomány krémje volt a szakterületünk. Lehet, hogy ami a szellemi tulajdonvédelmet illeti a vállalkozások lehetnének tudatosabbak, de úgy látjuk, hogy a helyzet nem reménytelen. Mára egyre több KKV, startup és egyetem van, ahol tudatosan figyelnek az IP-ra, mert felismerték, hogy milyen nagy gazdasági és versenyelőnyt jelent egy jól megtervezett szellemi tulajdon portfólió.

Közös cél kell, hogy legyen, hogy olyan IP-tudatos magyar gazdaságot építsünk, ami a magyar vállalkozásokat még versenyképesebbé teszi a hazai és nemzetközi téren. Ezt is ünnepeljük márciusban, majd az év hátralevő részében.

Tartsanak velünk és kövessék a honlapunkat, facebook (https://www.facebook.com/sztnh) és linkedin-oldalunkat (https://www.linkedin.com/company/7118918/admin/) a további részletekért.

 

/A kinagyításhoz kattintás a képre/

2021/01/27