Kiosztották a Piros pontokat. Az Észak Rajna-Westfália Design Centere 2005-re partnerkapcsolatot ajánlott fel a Magyar Formatervezési Tanácsnak.

Kiosztották a Piros pontokat. Az Észak Rajna-Westfália Design Centere 2005-re partnerkapcsolatot ajánlott fel a Magyar Formatervezési Tanácsnak.

Sajtóközlemény

2005. július 15.

2004. július 5-én, 1400 meghívott vendég jelenlétében átadták az idei Red Dot "Red Dot" díjakat. Az év egyik legjelentosebb design eseményét az esseni Design Zentrum Nordrhein Westfalen (Észak Rajna-Westfália Design Centere) rendezi.
Prof. Dr. Peter Zec, a Design Center igazgatója és a neves díj alapítója a díjátadó gálán jelentette be, hogy a Design Zentrum Nordrhein Westfalen , 2005-re partnerkapcsolatot ajánl fel Magyarországnak 2005-re.A Magyar Formatervezési Tanács és a Design Zentrum Nordrhein Westfalen közös programokkal kívánja kölcsönösen növelni ismertségét.

Várhelyi Judit, Masayo Ave és Kenneth Grange díszvendégek

A közel 4000 nevezett termék között nemzetközi zsuri ítéli oda az arra méltóknak a "piros "Piros pontot", melyet azok amit azok, mintegy tanúsító védjegyként használhatnak. Ebbol a válogatott mezonybol a legjobbak kerülnek a "best of the best" kategóriába. Ennek a közel negyven terméknek a tervezoit és gyártóit ünneplik a gálán. Az év design -csapata címet az idén a Pininfarina studió Stúdió nyerte el. Sergio Pininfarina betegsége miatt nem tudott személyesen megjelenni, így a stúdió vezeto tervezoi vették át a tavalyi nyertes Nokiától a "Radius" vándordíjat.

Az egész éjszakán át tartó ünnepség az esseni Red Dot Design Múzeumban kezdodött. A megnyitót követoen a nyertesek az Aalto színházban, a gálán vették át okleveleiket. A díjátadást rövid pódiumbeszélgetések kísérték, ahol a Design Zentrum igazgatója, Peter Zec beszélgetett a díszvendégekkel. Díszvendég volt a zsuri két tagja, Masayo Ave Milánóban élo japán textiltervezo, textiltervezo és Kenneth Grange, a legendás Pentagram és KGD alapítója, valamint a Magyar Formatervezési Tanács képviseletében , Várhelyi Judit irodavezeto.

Az Európai Unió bovítése jegyében a Red Dot csapata partnerkapcsolatot szeretne kiépíteni a csatlakozó országokkal. Elsoként, 2005-re Magyarországot választották. A beszélgetés során a magyar design helyzetérol, jövojérol esett szó, miközben a kivetíton bemutattak néhány híres, magyar származású tervezot - Breuer Marcellt, Moholy-Nagy Lászlót, Rubik Ernot. Kevesen tudják ugyanis, hogy a XX. század legnagyobb, legismertebb , kreatív elméibol milyen sok volt magyar származású.

Már hagyomány, hogy a díjátadás után a színház társulata bemutat egy részletet legújabb balett-eloadásából. Az idén Diaghilev Die Favoriten címu darabját adták elo, Jochen Ulrich koreográfiájával.

A díjátadó gála után következett a "Nyertesek Vacsorája", ahol a német és nemzetközi design és üzleti élet óriásai találkoztak egymással. A rendezvény alkalmából, a Red Dot Design Múzeum kapui is nyitva álltak hajnalig.

A díjnyertes Pininfarina Rossa, mellette Ramaciotti, Paolo Pininfarina és Prof. Peter Zec

További információ:

Várhelyi Judit irodavezeto

Magyar Formatervezési Tanács

Magyar Szabadalmi Hivatal

Telefon: (1) 474 5560, Fax: (1) 474 5571, e-mail: varhelyi [169] hpo [961] hu

www.mft.org.hu