Társadalmi egyeztetés az uniós védjegyreform hazai végrehajtásáról

A védjegyekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2015/2436/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv nemzeti jogokba való átültetésének határideje 2019. január 14-én jár le. Az átültetés végrehajtása érdekében megtörtént a hazai védjegyjogi szabályozás felülvizsgálata valamint az érintett jogszabályok módosításának előkészítése. 

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az Igazságügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta az egyes iparjogvédelmi jogszabályok módosításáról szóló előterjesztést.

Az előterjesztés legjelentősebb részét a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény módosítása teszi ki, de az a védjegybejelentések alaki követelményeire és a védjegyeljárásokban fizetendő díjakra vonatkozó rendeleti szabályozásra vonatkozóan is tartalmaz változásokat. Emellett a szabályozás átvilágítása arra is alkalmat teremtett, hogy az egyes iparjogvédelmi jogszabályoknak az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos – az adatvédelmi szabályoknak és a nemzetközi védjegyjogi kötelezettségeknek egyaránt megfelelő – finomhangolási célú módosításai is megjelenjenek az előterjesztésben.

A véleményezésre 2018. augusztus 22. (szerda) 16.30-ig van lehetőség. Az előterjesztés szövege a kormányzati portálon itt érhető el. Kérjük, hogy amennyiben az előterjesztés vonatkozásában észrevételük van, azt a fenti határidőig, a hivatkozott linken jelzett email címekre, valamint a jogiosztaly [169] hipo [961] gov [961] hu címre küldjék meg.

2018/08/07