Tájékoztatás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában kialakított belső visszaélés-bejelentési rendszerről

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a törvényi előírások szerint lehetővé teszi belső visszaélések bejelentését, amihez külön csak erre a célra létrehozta a

visszaelesbejelentes [961] SZTNH [169] hipo [961] gov [961] hu e-mail címet,

de bejelentés megtehető postai úton is (1438 Budapest, Pf. 415) a borítékra címzettnek ráírva, hogy SZTNH belső visszaélés-bejelentési rendszer. A bejelentéseket az SZTNH a törvényi előírások szerint kezeli.

Amennyiben a bejelentés bármely okból nem felel meg a belső visszaélés-bejelentési rendszerben kezelhető bejelentések általános törvényi feltételeinek, azt az SZTNH tartalma szerint, elsősorban közérdekű bejelentésként, panaszként vagy integritás bejelentésként kezeli, a rá vonatkozó külön szabályok szerint, vagy szükség esetén a bejelentőtől további információt kér kiegészítésként.

Egyes külön funkciók tekintetében, az erre a törvény szerint egyedileg kötelezett szervezetek (az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, az Integritás Hatóság, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) elkülönített visszaélés-bejelentési rendszert hoznak létre, amelybe bárki bejelentést tehet. E rendszerekről az érintett hatóságok honlapján lehet tájékozódni.

 

Budapest, 2023. július 21.

 

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2023/07/21