Nyilvános konzultáció az illegális online tartalom elleni küzdelem hatékonyságának javítására irányuló intézkedésekről

Az Európai Bizottság 2018. június 25-ig tartó nyilvános online konzultációt indított a “Digitális gazdaság és társadalom” tárgykörében

Az illegális online tartalmak elérhetősége és terjedése továbbra is komoly társadalmi és biztonsági problémát jelent az EU-ban.

A Bizottság 2017. szeptember 28-án közleményt fogadott el, melyben iránymutatást ad a szolgáltatók jogellenes online tartalommal kapcsolatos felelőssége tekintetében, 2018. március 1-jén pedig ajánlást tett közzé az illegális online tartalmak hatékony kezelését célzó intézkedésekről.

A Bizottság bevezető hatásvizsgálatot tett közzé, jelenleg pedig adatokat gyűjt az intézkedések hatékonyságáról és a probléma mértékéről. Az uniós intézmény 2018 végéig megvizsgálja, milyen további intézkedésekkel lehetne az online tartalmak elleni küzdelem hatékonyságát javítani.

A konzultációs kérdőív első része a válaszadó típusa szerint személyre szabott kérdésekkel az illegális tartalmak elleni küzdelemben jelenleg alkalmazott módszereket, a válaszadók tapasztalatait, valamint a szervezetek által követett eljárásokat, és az általuk elért eredményeket hivatott feltérképezni. A második rész a válaszadóknak az illegális online tartalom elleni potenciális szakpolitikai megoldásokkal kapcsolatos észrevételeiről, véleményéről és preferenciáiról hivatott információkat gyűjteni.

A Bizottság a konzultációs időszak lejárta után összesítő jelentést tesz közzé, amelyben minőségi szempontú elemzést ad majd közre az összes konzultációs tevékenységről.

 

A kérdőív az alábbi linken érhető el:

2018/06/12